Zeflemeaua Guvernului Ciolos

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 10 Februarie 2016, ora 21:21
5744 citiri
Zeflemeaua Guvernului Ciolos

Daca ii iau in serios pe liberali, cum ii trag acum inainte cu alegerile dintr-un singur tur, uitand pentru o clipa ca apropierea campaniei electorale le-a sucit mintile unor penelisti, as putea sa-i suspectez ca vor cu tot dinadinsul sa faca de ras Guvernul Ciolos, atat de mult cred in principii si-n valorile democratiei adevarate - aia de care au uitat cand au votat legea in actuala forma anul trecut.

Ce altceva sa intelegi cand ii auzi cum ii spun lui Dacian Ciolos ca-l asteapta in Parlament sa le explice cum se face democratia?

Raspunsul lui Ciolos a oscilat de la prima forma a programului de guvernare, unde alegerile primarilor ar fi trebuit sa fie modificate de la unul la doua tururi, la refuzul de a repara o prostie facuta de alesi, pana cand a revenit si a spus ca ar vrea 2 tururi, pentru ca in final dupa o tura de consultari cu partidele sa revina la rolul de spectator care nu se implica in rafuielile electorale ale politicienilor.

De departe, zic eu, aceasta ultima este cea mai inteleapta atitudine pe care un premier tehnocrat ar fi putut sa o aiba pe un astfel de subiect, in conditii similare cu cele in care se afla Ciolos azi.

In Parlament, premierul a spus in "Ora prim-ministrului" dedicata de alesi ca: "Partidele care doresc modificarea legislatiei trebuie sa isi asume aceasta dezbatere si sa o conduca, nu culpabilizand Guvernul."

Oricat de antipatic sau dusman ideologic ti-ar fi Dacian Ciolos, replica data partidelor politice este, in opinia mea, cea mai buna lectie politica pe care le-o putea administra din postura sa de premier aproape fara nicio putere.

Evident ca toate dezbaterile si frisoanele democratice de care sunt cutremurati deontologic pe rand unii sau altii sunt motivate exclusiv politic.

Pentru ambele variante de vot, intr-un singur tur sau in doua, pot fi si au fost aduse argumente valide si rationale, toate fiind perfect congruente cu cele mai fine concepte democratice.

In realitate, in lipsa de idei politice autentice, liberalii imi par ca s-au trezit ca, dupa modelul de succes al scandalului facut pe limitarea votului pentru romanii din diaspora, vor avea la fel de multa eficienta si daca se pun acum sa urle ca ei lupta pentru cetatean, in timp ce pesedistii se opun democratiei.

Sa nu fim ipocriti. Cred ca lui Blaga si Gorghiu le pasa de cetatean si reprezentativitate tot atat de mult, dar deloc mai mult si nici mai putin, pe cat le pasa lui Dragnea si Ponta. Tocmai din acest motiv raspunsul lui Ciolos, refuzul de a transa el problema turului, este cu adevarat democratic si politic, mai mult decat tehnocrat.

Dar pe cata intelegere i-as gasi lui Ciolos in confruntarea cu politicienii si partidele pe falsa problema a tururilor alegerilor, pe atat de putine explicatii are esecul in fata ministrilor din propriul guvern. Dupa parerea mea, colegii lui Ciolos exceleaza intre doua extreme. Ori sunt cvasi-anonimi de activitatea carora nu stie nimeni nimic, ori ies in spatiul public doar sa oripileze bunul simt prin cinismele pe care le sustin repetat.

Chiar daca premierul a declarat ca nu-l intereseaza o cariera politica dupa sfarsitul mandatului de tehnocrat, imaginea Guvernului face parte si ea din acel program minimal pe care un tehnocrat si-l asuma din momentul investirii in functie. Si exista o lunga serie de astfel de declaratii care ies din tiparul Guvernului care raspunde partidelor ca nu se amesteca in dezbateri care ar trebui sa fie purtate de catre politicieni.

A fost mai intai declaratia ministrului de Finante, Anca Dragu, care isi exprima mirarea ca romanii nu muncesc pe "doi lei", asa cum o fac multi saraci din Brazilia, Rusia, India sau China.

A urmat tentativa nereusita a secretarului de stat din acelasi minister, pe numele sau Gabriel Biris, de a obliga "fantomele" care traiesc fara niciun venit sa-si plateasca lunar contributiile la sanatate. A fost singura astfel de "scapare" cinica la care premierul a reactionat, spunand ca ideea trebuie reformulata.

A venit apoi aprecierea personala a ministrului Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, dupa care sistemul de sanatate din Romania este, brusc, peste media societatii in ansamblu. Mai franc spus: nu meritam un sistem atat de performant si bun, cand oamenii dau in schimb atat de putin:

"Daca ar fi sa raportez sistemul de sanatate la ansamblul societatii, as spune ca e peste medie. Dar criticam fara sa ne uitam la noi insine, fara sa ne gandim la ce ne raportam. Aceasta este realitatea si trebuie sa ne raportam la ea, asa cum e ea, nu asa cum am vrea-o. Vrem o tara ca afara? Perfect, hai sa muncim ca afara!", a declarat ministrul Achimas-Cadariu intr-un interviu acordat Ziare.com.

Ce e in neregula cu o astfel de declaratie? In primul rand, ministrul ar fi trebuit sa stie un lucru confirmat de toate statisticile care arata ca romanii muncesc cele mai multe ore pe saptamana dintre angajatii din UE (vezi aici) sau ca avem cele mai putine zile de concediu ori ca, raportat la profit versus salarii din cadrul companiilor, suntem printre statele cu productivitatea cea mai crescuta din Europa.

Datele si statisticile infirma, asadar, senzatiile si panseurile unui ministru care si-a iesit cu mult din rolul de tehnocrat si da glas unei curent neoliberal, dupa care Sanatatea ar trebui privatizata cat mai repede si in cat mai mare masura.

E punctul in care viziunea tehnocrata neoliberala a Guvernului Ciolos intinde mana in pregatirea si acomodarea cu unele proiecte de lege precum cel proaspat propus de PNL pentru preventia in sanatate si care, in interpretarea cea mai favorabila, creste nivelul serviciilor oferite, desi ii exclude pe cei de la baza sistemului care nu-si vor permite sa bifeze preventia, fie ea si gratuita. Iar acestia sunt, in Romania, majoritatea.

Din acest motiv a si ajuns Guvernul Ciolos sa fie luat la misto de unii politicieni. Pentru ca in timp ce e preocupat sa joace onest in relatia cu partidele, gafele - scaparile unor membri tradeaza o pozitionare mai clara decat a majoritatii politicienilor clasici.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Guvern Dacian Ciolos gafe, #alegeri un tur, #alegeri doua tururi , #guvern