Ciolos e preferat pentru o candidatura la Cotroceni, in fata lui Barna. Alianta 2020 a crescut dupa europarlamentare (Sondaj)

Sambata, 15 Iunie 2019, ora 07:08
24592 citiri
Ciolos e preferat pentru o candidatura la Cotroceni, in fata lui Barna. Alianta 2020 a crescut dupa europarlamentare (Sondaj)

Dacian Ciolos si-a consolidat capitalul de prezidentiabil si, in eventualitatea unei candidaturi, ar intra in turul al doilea cu Klaus Iohannis, arata datele unui sondaj intern al Aliantei 2020 USR PLUS. Respondentii il prefera pe Ciolos lui Barna, pentru cursa de la Cotroceni, in vreme ce Alianta si-a marit cu cateva procente bazinul electoral, dupa succesul de la europarlamentare.

E de mentionat faptul ca sondajul, obtinut de Ziare.com, a fost realizat in perioada calda de dupa europarlamentare, cand entuziasmul si dorinta de a urca in trenul victoriei erau sentimente preponderente.

Ciolos, profil de prezidentiabil, mai degraba decat Barna

In contextul in care USR si PLUS negociaza in aceste zile candidatura pentru Cotroceni, sondajul arata ca Dacian Ciolos e mai degraba perceput ca prezidentiabil decat Dan Barna.

Chestionati cu privire la optiunile Aliantei pentru prezidentiale, votantii Aliantei s-au dispus astfel:

* 55% din votantii Aliantei doresc ca Dacian Ciolos sa fie candidatul Aliantei la prezidentiale.

* 24% din votantii Aliantei doresc ca K. Iohannis sa fie candidatul unic al opozitiei la prezidentiale.

* 21% din votantii Aliantei doresc ca Dan Barna sa fie candidatul Aliantei la prezidentiale.

La intrebarea "Daca ati avea de ales intre Dan Barna si Dacian Ciolos, cu cine ati vota?", raspunsurile arata astfel:

* Niciunul din ei: 41%

* Dacian Ciolos: 35%

* Dan Barna: 14%

* Nu stiu: 10%

Mai nuantat:

* Toata populatia: 35% Ciolos, 15% Barna

* Votantii Aliantei: 80% Ciolos, 17% Barna

* Votantii USR: 47% Ciolos, 48% Barna

* Votantii PLUS: 90% Ciolos, 4% Barna

Astfel, daca Dacian Ciolos ar candida la prezidentiale, el ar intra in turul doi, fiind indicat ca optiune de 20,5% dintre respondenti.

Klaus Iohannis are 43%, iar pe locul al treilea se situeaza Gabriela Firea, cu 17% dintre optiuni.

Daca Dacian Ciolos nu ar candida insa, Gabriela Firea este cea cotata cu a doua sansa, dar nu suficient pentru turul doi, pentru ca Iohannis are, in acest scenariu, 55 de procente.

Alianta 2020 a crescut pe succesul de la europarlamentare

Daca in acest moment ar avea loc alegeri parlamentare si toti cei care au o optiune de vot ar veni sa voteze, Alianta ar avea un scor de 31%.

Sondajul a testat optiunile de vot in cazul ruperii Aliantei, PLUS urmand sa obtina un scor de 23%, iar USR un scor de 8%.

Dupa scrutinul pentru Parlamentul European, cand Alianta 2020 a obtinut un scor aproape egal cu PSD-ul, de 22,36%, dinamica s-a mentinut ascendenta. Acest lucru e valabil si pentru PNL, castigatorul alegerilor europarlamentare.

Astfel, intrebati cu cine ar vota daca daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PNL a fost indicat de 30%, Alianta USR PLUS de 29%, PSD de 24%, iar Pro Romania de 3,5% dintre respondenti.

Daca insa USR si PLUS ar candida separat, atunci PLUS ar obtine 23 de procente, iar USR opt, potrivit aceleiasi cercetari.

O mare alianta a Opozitiei, PNL+USR+PLUS+PMP ar obtine 48%, iar PSD 24 de procente.

Prim-ministrul

In ceea ce priveste profilul de prim-ministru, acesta este adjudecat tot de Dacian Ciolos.

In eventualitatea in care Klaus Iohannis obtine un al doilea mandat, Ciolos este indicat ca premier de 26,5% dintre respondenti, in vreme de 26% ar prefera un premier liberal, iar 7,5% un premier de la USR.

Alianta, fuziune sau separat

In ceea ce priveste alianta politica dintre USR si PLUS, majoritatea - 44% - prefera ca ea sa continue, iar 12% indica fuziunea celor doua, ca preferinta.

14% dintre respondenti ar merge pe varianta separarii intre PLUS si USR.

Sondajul a fost realizat in perioada 7-12 iunie 2019, pe un esantion de 821 persoane, avand o marja eroare de 3,4%.

Dilema în care se găsește USR: Elena Lasconi sau Nicușor Dan? Niciunul dintre ei nu poate ajunge în turul doi, atâta timp cât celălalt candidează
Dilema în care se găsește USR: Elena Lasconi sau Nicușor Dan? Niciunul dintre ei nu poate ajunge în turul doi, atâta timp cât celălalt candidează
Nici nu a început campania electorală, iar în USR au apărut deja primele semne de întrebare cu privire la candidaturile pentru alegerile prezidențiale. Se pune problema dacă este eficient...
Comportamentul premierului Ciolacu pe TikTok, „studiu de caz” pentru un psiholog și un specialist în comunicare: „E rețeaua socială cea mai potrivită pentru ADN-ul nostru cultural”
Comportamentul premierului Ciolacu pe TikTok, „studiu de caz” pentru un psiholog și un specialist în comunicare: „E rețeaua socială cea mai potrivită pentru ADN-ul nostru cultural”
După ce Călin Georgescu a reușit să câștige primul tur al alegerilor prezidențiale în baza expunerii în social media, mai ales pe TikTok, din ce în ce mai mulți politicieni din țara...
#Barna Ciolos candidatura Alianta sondaj , #Klaus Iohannis
  1. Slăbiciunea lui Trump și noua realitate geopolitică. Putin pregătește o „a doua Ialta”
  2. Circulația pe căile ferate din România este în pericol de blocaj. Ordonanța „Trenuleț” scoate CFR-iștii în stradă: „Vom opri spontan lucrul, dacă nu se va rezolva nimic!"
  3. Decizia cheie a lui Trump privind Ucraina: Este aliatul lui Putin sau al Kievului?
  4. Zeci de diplomați de carieră din Departamentul de Stat și-au dat demisia înainte de învestirea lui Trump
  5. Descoperire neașteptată, ieșită din comun: Mintea umană o ia razna la anumite ore VIDEO
  6. Oamenii de știință au făcut descoperirea secolului: Un nou continent găsit pe Pământ, pierdut în istorie VIDEO
  7. Greșeala lui Trump în privința lui Putin: Amăgirea președintelui american, o capcană întinsă
  8. Atac armat la Tel Aviv. 4 oameni au fost înjunghiați pe stradă. Teroristul a fost eliminat de forțele speciale. Hamas a salutat "operațiunea eroică", dar nu a revendicat atacul VIDEO
  9. O autocisternă încărcată cu 31 de tone de benzină s-a răsturnat în nordul României. Pompierii sunt la locul accidentului
  10. România va avea în sfârșit o hartă cu riscul seismic al localităților. Autoritățile vor putea accesa un program guvernamental de consolidare a clădirilor