Ziare.com

Cateva sfaturi nesolicitate pentru Miscarea Romania Impreuna, din experienta unui alt partid nou

de Alin Iliescu, politolog
Miercuri, 11 Aprilie 2018, ora 08:30

   

Cateva sfaturi nesolicitate pentru Miscarea Romania Impreuna, din experienta unui alt partid nou
Alin Iliescu
In ultimii doi ani, am fost implicat in lansarea unei noi miscari politice, PACT pentru Romania. Am fost de la inceput alaturi de oamenii care au gandit proiectul si care l-au pus apoi in aplicare, intai ca director de presa, apoi ca director executiv.

Citeste toate textele scrise de Alin Iliescu pentru Ziare.com

Munca a fost titanica: este o aventura sora cu nebunia sa cresti o organizatie de la zero care sa le ceara oamenilor tocmai ceea ce ei ofera tot mai greu, cu tot mai multe retineri - increderea. Pe buna dreptate, avand in vedere ca le-a fost inselata si subminata de atatea ori in ultimii 30 de ani.

De aceea, am urmarit cu interes reactiile generate in spatiul public de lansarea partidului lui Dacian Ciolos. Unele au fost critice, altele elogioase. Pe unele le impartasesc, pe altele nu. Pe majoritatea insa le recunosc.

Lansarea unui partid nou inseamna a te confrunta cu o multime de probleme pe care, de cele mai multe ori, nu poti sa le prevezi. Si noi la PACT pentru Romania ne-am confruntat cu ele. Nu spun doar ca ne-am confruntat cu dificultati similare, ci uneori chiar cu exact aceleasi acuzatii sau critici. Coincidenta sau tipar de atac?

Voi incerca sa le enumar mai jos, facand de la inceput o precizare: cred ca aparitia Miscarii Romania Impreuna este benefica pentru scena politica autohtona. Competitia este intotdeauna pozitiva. Si mai cred ca in echipa lui Dacian Ciolos sunt si oameni care au probat onestitatea si profesionalismul, iar aceste doua calitati au ajuns, din pacate, raritati in politica romaneasca.

Lipsa asumarii: Nu aveti doctrina/Sunteti populisti. Stiu ca pentru un partid nou exista tentatia centrismului si o inteleg: la prima vedere poate rezolva niste probleme - se evita polarizarea si polemizarea, se face loc si oamenilor de stanga si celor de dreapta. Dar, in acelasi timp, poate da nastere altora: acuzatii de populism, evitarea abordarii a tot mai multe subiecte si deci fortarea unor raspunsuri evazive pe tot mai multe teme.

Ori, oamenii care vor sa voteze altceva isi doresc sa auda alt tip de discurs, nu tot raspunsuri vagi, de tip politicianist. Vor asumare si hotarare. De asemenea, isi doresc substanta. Iar un program neutru, nici prea-prea, nici foarte-foarte, poate duce la riscul de a nu fi luat in serios si/sau de a nu mobiliza un electorat propriu.

Si noi la PACT pentru Romania am spus la lansare ca suntem de centru, cu declaratii de acest tip: "Nu trebuie sa fii de dreapta ca sa stii sa faci o autostrada. (...) Nu poti avea o abordare ideologica, e limitativ. Noi credem in pragmatismul solutiilor".

Apoi, cand ne-am definitivat programul politic (dupa 6 luni, nota bene, nu e nicio graba aici), l-am pus in dezbatere publica. Unul dintre liderii de opinie care a raspuns invitatiei noastre, jurnalistul Moise Guran, a tras o concluzie pe care o parte dintre noi incepeam sa o vedem, dar poate ne feream sa o spunem: programul nostru e mai degraba unul de centru-dreapta.

A urmat o asumare clara in interiorul PACT inca din 2016, inclusiv formal in cadrul unei Adunari Generale si ulterior in toate materialele de comunicare, iar asta a fost una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat. Si USR a parcurs aceiasi pasi spre ceea ce cred ca inseamna o maturizare politica. S-a lansat ca un partid de centru, dar la ultimul congres si-a anuntat orientarea de centru-dreapta.

Nu cred ca Miscarea Romania Impreuna a gresit fatal ca nu a anuntat inca ce orientare doctrinara are. Ceea ce trebuie sa faca in continuare este sa dea dovada de flexibilitate si, dupa ce va anunta programul sau politic, sa nu fuga de adevar.

Nu e nicio crima sa fii mai de dreapta sau mai de stanga. Este mult mai grav sa-ti adaptezi programul doar de dragul unei orientari anuntate in prealabil. Sa nu uitam: oamenilor le pasa de ceea ce vrei sa faci pentru ei mai mult decat de eticheta "de dreapta" sau "de stanga". Dar, in acelasi timp, atunci cand aceasta eticheta se impune, si se impune mai mereu, trebuie asumata cu claritate si fermitate.

Inca o precizare: a fi de centru nu inseamna a refuza doctrina si nu este echivalent nici cu a fi populist. Politica europeana are mare nevoie de partide noi, credibile, moderate, cu un discurs echilibrat, pro-european, responsabil, tolerant, deschis si liberal, care sa combata retorica ultranationalista si curentul iliberal care se afla in plina ascensiune.

Acela este adevaratul populism. Este adevarat, exista miscari politice de centru care au identitate doctrinara bine definita. En Marche este doar un exemplu, e adevarat, in contextul in care centrismul sau chiar "centrismul radical" au o lunga traditie in Franta (de la Ludovic al XVIII-lea la Benjamin Constant, Raymond Aron sau, recent, Francois Bayrou).

Pe de alta parte, aceasta traditie politica nu exista in Romania si va fi deci mult mai greu de comunicat. Cand afirmi despre tine ca esti "de centru", tentatia electoratului nu este in general sa te asocieze cu "cea de-a treia cale", ci sa creada ca refuzi asumarea ideologica.

Frica de partide. De ce folositi termenul de "miscare"? Nu cred ca a opta pentru termenul de "miscare" in loc de consacratul "partid" este o dovada de populism. Nici PACT pentru Romania nu a inclus acest termen in denumirea sa, pentru simplul fapt ca PACT este mai degraba o platforma civica si politica decat un partid politic traditional.

Nu cred, asadar, ca renuntarea la termenul "partid" din denumire te face mai putin partid. Ce ne-am face atunci cu ALDE sau USR? Cred ca optiunea este binevenita, atata timp cat nu va fi doar o "forma fara fond", ci va pastra caracteristicile tipice unei adevarate miscari politice - adica o organizatie moderna, construita de jos in sus si nu dupa vechiul model piramidal, centralizat, cu sisteme democratice de luare a deciziilor prin care toti membrii sa aiba un cuvant de spus privitor la desemnarea reprezentantilor la congrese, alegerea conducerii sau nominalizarea candidatilor la alegerile locale, parlamentare, europarlamentare si prezidentiale, cu limitarea numarului de mandate pentru fiecare functie in parte etc.

Adevaratele miscari politice sunt o realitate pe tot globul si reprezinta o ocazie binevenita pentru innoirea clasei politice.

Branding modest: Ce inseamna "impreuna"? Probabil cel mai discutat aspect al noului partid lansat de Dacian Ciolos in ziua anuntului oficial a fost numele. Printre criticile aduse se numara trecerea destul de brusca de la un brand politic relativ nou pe piata, Romania 100, la un altul.

Apoi, detaliul grafic "RO+" reprezinta un element de identitate vizuala suplimentar, care poate crea si mai multa confuzie cu privire la numele partidului. Deja sunt multi cei care numesc partidul lui Dacian Ciolos "RO+" si nu "Miscarea Romania Impreuna".

Totodata, acronimul este unul nefericit: MRI. De aceea, reprezentantii noului partid au simtit nevoia sa precizeze ca acronimul partidului va fi de fapt "impreuna". De altfel, in cazul partidului lui Dacian Ciolos, parca exista mereu nevoia unei recapitulari edificatoare: asadar, fosta platforma Romania 100 se numeste acum Miscarea Romania Impreuna, are drept logo imaginea cu literele R si O, alaturi de semnul "+" si are drept acronim cuvantul "impreuna". Deja pare complicat, iar atunci cand brandingul trebuie explicat e primul semn ca nu a fost cel mai inspirat.

Totodata, aceasta lipsa de inspiratie des invocata se refera inclusiv la termenul-cheie, "impreuna". Intamplator, "impreuna" a fost sloganul cu care s-a lansat PACT pentru Romania. L-am testat mai recent in cadrul mai multor cercetari sociologice si concluziile au fost in mare parte descurajatoare: pe langa relativa lipsa de originalitate, "impreuna" nu comunica mai nimic din ce ar trebui sa comunice un mesaj politic - nici CE vrei sa faci, nici CUM, nici DE CE, nici CAND, nici UNDE. Comunica doar un timid CINE, al carui raspuns e mai degraba vag si neconvingator: noi, impreuna.

Denumire plagiata: Ba noi suntem "impreuna"! Raman la subiectul denumirii, dar nu ma voi referi de data aceasta la detalii de branding, ci mai degraba la potentiale efecte de ordin juridic. Chiar din ziua lansarii, Miscarea Romania Impreuna s-a trezit cu acuzatii de plagiat.

Platforma Impreuna a acuzat partidul lui Dacian Ciolos de "confiscare" a denumirii si solicita incetarea imediata a folosirii acesteia, precizand ca vor uza de toate caile legale in acest sens. De altfel, Platforma Impreuna face si aprecieri critice cu privire la originalitatea celor de la Miscarea Romania Impreuna, invocand intr-un comunicat de presa "lipsa acuta de imaginatie politica a fondatorilor unui partid care confisca denumirea noastra de Impreuna, cat si lipsa cronica de legitimitate populara daca este nevoie ca, pentru infiintarea unui partid, sa fie confiscata denumirea celei mai largi initiative civice din Romania".

PACT pentru Romania a trecut exact prin aceeasi situatie atunci cand s-a lansat: Fundatia PACT ne-a acuzat ca le confiscam denumirea si ca vrem sa exploatam electoral reputatia respectivei organizatii. S-a facut o petitie, a fost si un proces pe care l-am castigat definitiv. De altfel, in cazul nostru, era vorba de o coincidenta de acronim (literele P, A, C si T) si nu de cuvant, ca in cazul termenului "impreuna".

Raspunsul nostru a fost fara echivoc: cele doua entitati sunt separate, independente si distincte prin scopul urmarit, prin natura lor juridica si prin activitatea desfasurata.

PACT pentru Romania este un demers cu caracter politic, in conformitate cu Legea partidelor politice nr. 14/2003, in timp ce cadrul legal in care Fundatia PACT isi desfasoara activitatea este diferit, exercitandu-si activitatea in conformitate cu Ordonanta nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii.

Totodata, denumirea "PACT" este inregistrata ca marca la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, fiind protejata la nivel national din 2012, iar la nivel european din 2014. Asadar, Miscarea Romania Impreuna si Platforma Impreuna sunt doua organizatii guvernate de legi diferite. Nu prea vad sorti de izbanda in cazul unei actiuni in instanta a celor din urma, pentru ca legea nu poate prevede monopolul unei organizatii asupra utilizarii unui cuvant.

Se pare insa ca aparitia fiecarui nou partid deranjeaza. Asa a fost cazul cu PACT pentru Romania, asa este si cu Miscarea Romania Impreuna. La momentul lansarii sale, USR a scapat de acuzatii privind plagierea acronimului (desi este identic cu cel folosit de alte doua organizatii, Uniunea Studentilor din Romania si Uniunea Scriitorilor din Romania), dar a avut probleme cu inregistrarea siglei, dupa o sesizare facuta de PSD si soldata cu schimbarea insemnului electoral al formatiunii.

Asadar, un eventual demers de contestare a partidului lui Dacian Ciolos de catre Platforma Impreuna are ca scop doar o eventuala tergiversare a procesului de inregistrare a formatiunii in Registrul Partidelor Politice si, poate, o tentativa de a pata imaginea noului partid.

Avand in vedere ca Platforma Impreuna sustine ca are si o rezervare de denumire in vigoare, este posibil sa apara ceva complicatii legale in plus, dar nu cred ca ar trebui sa reprezinte o bataie de cap prea mare pentru Miscarea Romania Impreuna. Am spus mai sus ca in general aceste noi partide deranjeaza. Ele sunt contestate in aceasta maniera de grupari care au, la randul lor, interese politice: ori fatise (in cazul contestatiilor depuse la adresa USR chiar de catre PSD), ori camuflate, ca in cazul Miscarii Romania Impreuna.

Are deci Platforma Impreuna interese politice? Desigur, atata timp cat reuneste toate acele organizatii care fac parte din Coalitia pentru Familie, un demers care nu este nici de natura religioasa, nici civica, ci urmareste un scop politic, asa cum este un referendum de schimbare a Constitutiei.

Asadar, cred ca atat criticilor aduse in legatura cu brandingul neinspirat, cat si celor referitoare la presupusul plagiat al denumirii, Miscarea Romania Impreuna ar trebui sa le raspunda cu calm si sa sublinieze ca miza acestei probleme este una minima. De altfel, in doi ani de activitate, n-am intalnit niciun votant care sa ne confunde cu Fundatia PACT, nicaieri in tara. In dulcele stil romanesc, ne simtim mult mai confortabili sa vorbim despre forma si nu despre fond. Daca principala problema a Miscarii Romania Impreuna este numele, atunci fondatorii lor chiar au un motiv de bucurie.

In concluzie, nu vom sti care este adevarata identitate doctrinara a noului partid pana cand acesta nu va prezenta programul politic. Aici, imi permit un sfat in avans. Prudenta manifestata pana acum in declaratii precum cea pe care am amintit-o mai sus nu este o carte castigatoare. Abordarea tip "stim problemele Romaniei, nu e cazul sa venim cu nimic original" nu va aduce in niciun caz oameni noi la vot.

Este nevoie de propuneri curajoase, chiar daca ele vor supara anumite categorii sociale. Un partid care alearga dupa voturi de la toata lumea va sfarsi prin a nu lua voturi suficiente de la nimeni. Miscarile politice noi trebuie sa iasa din acest blocaj. E adevarat, temele de pozitionare sunt, de multe ori, teme divizive, dar tocmai ele produc pasiuni, partizanat si definesc nuclee dure de electorat.

Neutralitatea inseamna lipsa entuziasmului, iar fara entuziasm nu se pot castiga alegeri. Miscarea Romania Impreuna va avea pe termen mediu si lung de castigat doar daca nu va fi inca un partid care vrea sa multumeasca pe toata lumea. Asta inseamna ca va trebui sa aiba optiuni clare pe subiecte precum:
  • Cota unica sau diferentiata de impozitare?
  • Reforma administrativa profunda, cu riscul disponibilizarii unui numar semnificativ de lucratori la stat sau pastrarea actualului sistem?
  • Mentinerea actualului sistem electoral sau reformarea sa (alegeri locale si parlamentare intr-un tur sau doua; mentinerea, eliminarea sau modificarea nivelului pragului electoral; mentinerea, eliminarea sau modificarea numarului de semnaturi de sustinere necesare unei candidaturi)?
  • Eliminarea pensiilor speciale sau pastrarea lor pentru anumite categorii (militari, magistrati)?
  • In favoarea sau impotriva modificarii Constitutiei in sensul redefinirii familiei?

Dincolo de pozitionare pe astfel de teme care ii vor contura profilul ideologic, Miscarea Romania Impreuna va trebui sa ia si niste decizii deloc usoare care privesc normele de functionare a organizatiei.

De exemplu, care sunt criteriile dupa care este acceptat un membru in partid? Care e procedura efectiva de selectare a candidatilor? Sunt sau nu acceptati fosti membri ai unor partide politice?

De la tentatia centrismului si reprosuri privind lipsa asumarii ideologice, la critici privind discursul populist si evitarea etichetei de "partid" si pana la acuzatii de plagiat privitoare la nume sau slogan, PACT pentru Romania a trecut prin toate, inca de acum doi ani.

Ne-am permis luxul de a invata, in timp, din propriile noastre greseli. Pentru Miscarea Romania Impreuna insa, lupta incepe mai tarziu. Mai este doar un an pana la primele alegeri - cele europarlamentare, iar miza electorala a anilor 2019/2020 este poate mai mare decat a fost vreodata in ultimii 30 ani - niciodata democratia din Romania nu s-a aflat intr-un pericol mai mare.

De aceea, pentru partidul lui Dacian Ciolos devine o necesitate sa le rezolve rapid. Si la fel de necesar ar fi sa invatam din greseli #impreuna.

La acest articol a contribuit si Sebastian Burduja, Managing Partner al companiei RISE Consortium, o platforma globala de investitii dedicata dezvoltarii Romaniei. A lucrat ca expert in domeniul dezvoltarii regionale pentru Banca Mondiala, la sediul central din Washington, D.C. A fost si consultant la Dalberg Global Development Advisors, o firma de consultanta strategica, specializata in solutii de dezvoltare la nivel mondial.

Alin Iliescu este politolog, absolvent al Masterului de Comunicare Politica si Marketing Electoral din cadrul SNSPA si specialist in comunicare new media. Este implicat activ in proiectele de schimbare civica din Romania, iar in prezent ocupa functia de director executiv al Platformei Actiunea Civica a Tinerilor (PACT).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8780 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Toate partidele din Romania au "ceva",ticalos,fals,parsiv.......!

Raspunderea pe care un partid trebuie sa si-o atribuie in doctrina lui trebuie sa fie clara,spusa de o asemenea maniera incit cine citeste statutul acelui partid sa isi dea seama imediat care sunt telurile,programele,directiile de urmat ale acelui partid.In nici un statut,indiferent al carui partid este acel statut nu se spune(nici in clar,nici macar voalat)care este scopul crearii acelui partid.In opinia mea ,scopul crearii unui partid politic este acela de a prelua puterea politica in acea tara.(sau local daca este un partid local-oras,judet).Abia de aici in colo se diferentiaza partidele intre ele,in functie de cum folosesc puterea politica,in ce scop,cu ce mijloace , de cine este exercitata acea putere politica si in folosul cui.Din pacate,perioada comunista si-a pus puternic amprenta asupra populatiei,nepotismul,slugarnicia,teama,incompetenta,saracia,lasitatea,minciuna,a facut ca din '90,toate astea sa para ceva "normal" alimentate fiind si de ticalosii care au ridicat aceste "calitati" la rang de cinste.Tovarasii din fsn,apoi psd,au furat atit de mult incit se poate spune ca au furat o tara intreaga.Modelul lor l-au adoptat si taranistii,liberalii,pd-istii,ungurii,si in felul acesta suntem acum condusi de cea mai ticaloasa clica de la iliescu in coace,in frunte cu dragnea si tariceanu.Fratilor,Romania este intr-un *** asa de mare cum nu a mai fost niciodata.Daca pina acum nu ati realizat ca principalii vinovati sun iliescu,nastase,basescu,tariceanu,ponta si dragnea,inseamna ca ati trait to timpul cu un voal negru pe fata.

 

buna lista de subiecte care trebuie clarificate

dar prea lunga discutia despre branding. doar zi ca e un nume prost ales si mai bine isi zic partidul de centru dreapta pcd decat sa consume bani si energie aiurea in procese si dezbateri.
as mai adauga la lista de opinii clare ca as vota un partid care declara ca va anula toate deciziile referitoare la justitie pe care le ia psdul, cu efect retroactiv care daca se poate ca sa garanteze ca hotii nu scapa. cred ca asta ar aduce niste votanti
alt punct, am citit despre problemele pact initiale, dar nu am senzatia ca prezentul e mult mai bun. partidele astea de buzunar cu intentii bune vor trebui sa se uneasca intr-o alianta electorala macar un an inainte de alegeri daca vor sa aiba un impact concret, pragmatic, nu doar donquixotism de parada - noi am vrut dar lumea nu e pregatita pentru noi

 

Stimate d-le Alin Iliescu!Recomandati (va rog) noului partid

si un "proiect economic", de pilda "Reindustrializarea Romaniei", deoarece noile partide au atitea proiecte politice, incit nici un tren de marfa nu le poate duce deodata pe toate...
cu stima,
Caliman I. Eugen, consultant independent-dezvoltare industriala.

 

Cine trebuie sa o faca?

Cu ce patroni, cu ce proprietari?
Daca va ganditi la stat, guvern, prin institutiile sale politizate, pline de activisti, nu este posibil. Nu are cum sa rezulte o industrie eficienta. Daca s-ar fi putut, nu numai ca nu s-ar fi prabusit fostele economii comuniste, cu proprietate aproape exclusiva de stat, dar s-ar fi gandit si americanii sa faca un fel de socialism cu industrie de stat.
In capitalismul spre care trebuie sa mergem (pentru ca alta solutie economica eficienta nu exista), industrializarea nu se poate face decat in mediul privat, in functie de investitorii care sunt dispusi sa dezvolte activitati industriale, precum si de initiativele unor cetateni capabili si entuziasti care, in loc sa cheltuie bani pe case si vile uriase, pe masini luxoase si pe concedii exotice, sa ii investeasca in activitati industriale.
Un partid venit la putere intr-o societate libera, cu economie libera (deci privata), bazata pe piata, nu poate face, eventual, decat sa favorizeze anumite activitati industriale in detrimentul altora. Cu alte cuvinte numai prin parghii fiscale care, de cele mai multe ori, creaza inechitati, multumeste pe unii, dar nemultumeste pe multi altii.
In ceea ce priveste industria privata autohtona, noi am pierdut trenul dupa caderea comunismului. Pare utopic, dar stiti cum s-ar fi putut rezolva o astfel de problema (incurajand si sprijinind mediul privat, evident)? Prin IMPROPRIETARIRE post-comunista, dar o improprietarire conditionata si controlata. Ultimele doua cuvinte sunt foarte importante, insemnand improprietarire nu pentru a da ceva pe care oamenii sa faca speculatii comerciale ("cumpar ieftin si vand scump"), ci pentru a fi puse in valoare proprietatile, capacitatile de productie, resursele, spatiile etc. ale fostului stat comunist. Se poate dezvolta o intreaga teorie (am conceput ceva in anii '90, dar nu a interesat pe nimeni) privind criteriile si prioritatile intr-o astfel de actiune. Pe scurt, sunt improprietariti si raman cu proprietatile (altfel existand posibilitatea de a fi date altora) cei care reusesc (individual sau asociati) sa creeze eficienta economica, locuri de munca si taxe si impozite pentru bugetele statului. Asta ar fi fost "licitatia": cine reuseste sa creeze mai multe locuri de munca si taxe varsate la bugetele statului
Nu a interesat pe nimeni un astfel de program in anii '90, dar eu sunt sigur ca printr-o astfel de strategie s-ar fi salvat multe proprietati de stat si capacitati productive (care altfel au fost abandonate, parasite, s-au degradat), in paralel cu posibilitati oferite multor romani capabili si harnici de a trece la capitalismul cu proprietate si activitate privata.

Nu am inteles care este scopul acestor sfaturi

Pentru crearea unei miscari politice morale sau pentru crearea unei miscari politice eficiente (care sa castige multe voturi in alegeri)?
Din pacate, in degringolada post-comunista a societatii romanesti, cu o populatie deposedata, dezradacinata si saracita cronic in multe zeci de ani de guvernari ori totalitar-dictatoriale, ori interesat-haotice, cele doua scopuri sunt diferite.
Avem mare nevoie de formatiuni politice morale, cu programe gandite corect din punct de vedere economic pe termen lung, programe solide, echilibrate si echitabile, dar asta nu inseamna neaparat succesul electoral in conditiile Romaniei (si inca stam bine fata de cum am fost in perioada 1990 - 2006, inainte de aderarea la Uniunea Europeana). Din pacate, majoritatea poporului roman se ghideaza si voteaza dupa promisiuni directe privind salariile, pensiile, indemnizatiile, alocatiile, ajutoarele etc., indiferent ca sunt realiste sau nu. Se pare ca romanului i-a placut intotdeauna sa fie mintit frumos. Daca tot e mintit, macar sa fie mintit frumos...
Am spus-o de multe ori, problema este ca romanii cad prea usor in admiratie dupa oameni care par puternici, guralivi, incisivi, tupeisti, pierzand din vedere faptul ca acestia pot fi necinstiti, demagogi, interesati in a rezolva problemele personale si de familie, nu pe cele ale comunitatii.
Exista o piesa de teatru remarcabila a dramaturgiei romanesti: Titanic Vals de Tudor Musatescu. Un cetatean dintr-o localitate din provincie, ajuns instarit in urma decesului fratelui sau, situatie materiala speculata imediat de politicienii versati din oras, ajunge sa fie ales pentru ca a cerut alegatorilor, sincer si umil, sa nu fie ales. Desigur ca este vorba de o fictiune, dar cam asta ar fi solutia. Nu stiu cum, dar trebuie sa ne corectam si sa invatam sa ridicam si sa alegem oameni in primul rand cinstiti si sinceri, nu pe cei care, cu gura mare, dand dovada de abilitati oratorice (vorbesc mult dar nu spun nimic), provoaca, de fapt, o siluire a electoratului prin minciuni bine masluite si puternic trambitate pentru a-si vedea atinse scopurile personale.
Nu stiu cati astfel de oameni pot fi atrasi spre politica (Dacian Ciolos este sigur unul dintre ei), dar toti, atatia cati sunt, lasand la o parte orgoliile si ambitiile personale, sa faca bine si sa se UNEASCA intr-un partid politic bazat pe etica, moralitate, echilibru si echitate. Si care sa ramana asa, indiferent de eventualele neintelegeri sau situatii neprevazute. Daca apare SI SE MENTINE un astfel de nucleu care sa inspire incredere, in mod sigur va atrage oameni cinstiti, capabili, specialisti, profesionisti, care vor veni cu multe idei valoroase.
Cred ca am ajuns intr-un stadiu al evolutiei civilizatiei umane in care nu este suficient sa impartim politica intre dreapta si stanga. Trebuie sa o impartim intre cinste si minciuna. Cand vom intelege acest lucru vom putea face pasi importanti spre normalizare.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor