Opozitia strange randurile la o dezbatere organizata de GDS: Ce sanse are o motiune de cenzura

Miercuri, 21 Noiembrie 2018, ora 23:54
3976 citiri
Opozitia strange randurile la o dezbatere organizata de GDS: Ce sanse are o motiune de cenzura
Foto: captura Facebook /Revista 22

Deputata liberala Adriana Saftoiu a declarat miercuri ca PSD va castiga alegerile europarlamentare de anul viitor deoarece "masinaria" partidului "inca merge", in timp ce liderul Miscarii Romania Impreuna (RO+), Dacian Ciolos, a apreciat ca romanii au nevoie de oameni politici care "sa le inspire nu doar ca pot da jos PSD".

Declaratiile au fost facute in cadrul dezbaterii "Opozitia, incotro?", organizata de Grupul pentru Dialog Social (GDS) si revista "22".

La randul sau, senatorul USR Vlad Alexandrescu a vorbit despre configuratia parlamentara in raport cu partidul de la guvernare.

"In momentul de fata, situatia parlamentara este deosebit de dificila din pricina clientelismului politic. Partidul Social Democrat nu este un partid care functioneaza dupa idei si principii, dupa cauze mai mult sau mai putin nobile, este un partid care functioneaza pe un sistem pur clientelar. De aceea, sigur ca in momentul de fata dezideratul este pentru toata lumea o motiune de cenzura care sa treaca si studiem cel mai bun moment pentru a depune aceasta motiune de cenzura cu sanse. Nu e un lucru usor. Geografia, cartografia clientelara a PSD-ului este extrem de complicata si se schimba in fiecare zi, dupa bunul plac al liderului suprem, domnul Liviu Dragnea", a afirmat parlamentarul.

La randul sau, deputatul PNL Adriana Saftoiu a apreciat ca "e foarte greu aritmetic sa dai acest guvern jos".

"Nu pentru ca nu ar fi tensiuni in PSD. Ar fi o nebunie sa nu va spun ca pe holurile Parlamentului, in banci, nu-i auzi ca freamata. (...) Nu vor vota o motiune de cenzura decat daca le oferi ceva si (...) ceea ce vor ei sa le oferim e garantia ca vor ramane la guvernare", a completat ea.

Totodata, a adaugat liberala, europarlamentarele ce vor avea loc in primavara anului viitor sunt un "test de partide".

"Europarlamentarele vor da trendul. Acolo se va stabili cam cum stau partidele, se va stabili putin care va fi batalia la prezidentiale. (...) Sunt intr-adevar si eu destul de curioasa care va fi ierarhia partidelor in europarlamentare. Va rog, nu mi-o luati in nume de rau, dar tot PSD-ul va castiga europarlamentarele", a afirmat Saftoiu.

Ea a spus ca aprecierea aceasta este bazata pe propria experienta. "Sunt un om care a vazut foarte multe campanii, a simtit (...) si stiu, europarlamentarele sunt alegeri de partide, de mobilizare de partide si asta e, masinaria lor inca merge, biciul functioneaza", a sustinut deputata, care a mai vorbit despre nevoia unui consens.

Si liderul PMP, Eugen Tomac, a vorbit despre un asemenea consens intre partidele de opozitie.

"Acest mamut nu va putea fi invins fara o coalitie. (...) Pana nu vom sta toti la aceeasi masa, va fi destul de dificil sa ii convingem pe romani ca s-a creat aceasta alternativa care merita sustinuta", a punctat el.

Ciolos reia criticile la adresa PNL

Liderul Miscarii Romania Impreuna, Dacian Ciolos, a vorbit despre colaborarea noii formatiuni politice cu partidele parlamentare.

"Si cu PNL, din partea noastra usile sunt deschise. E drept, cu domnul Orban n-am avut discutii in ultimele luni. (...) Eu cred ca in primul rand lucrurile trebuie clarificate in PNL si asta nu noi putem sa facem. Evident, PNL e un partid important si e un partid de care Romania are nevoie. Romania are nevoie de un PNL restructurat in asa fel incat sa reinspire incredere si, cred eu, nu doar sa pastreze electoratul pe care il are (....) . PNL are nevoie si sa inspire", a afirmat el.

In opinia lui Ciolos, un partid politic trebuie sa ofere mai mult decat inlaturarea formatiunii aflate la guvernare.

"Romanii au nevoie acum si de asta, sa vina oameni care sa-i inspire, sa inspire incredere si sa le inspire increderea nu doar ca pot da jos PSD, ci ca pot sa puna in loc ceva care sa-i ajute pe romani sa se proiecteze pe viitorii zece ani", a subliniat el.

Totodata, liderul RO+ a mentionat motivele care l-au facut sa nu intre in politica imediat ce i s-a incheiat mandatul de premier tehnocrat.

"Am spus foarte clar ca nu voi participa la alegeri atata timp cat sunt prim-ministru independent. (...) Consideram ca responsabilitatea e a celor care participa la alegeri, si nu a unui guvern care n-a avut o majoritate in Parlament si caruia sa i se ceara sa vina apoi si sa propuna o alternativa politica", a punctat el.

Dezbaterea de la GDS a reunit parlamentari, jurnalisti si membri ai societatii civile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#opozitie unita Ciolos USR PNL, #dezbatere Opozitia incotro GDS , #Miscarea Romania Impreuna