Opozitia si societatea civila strang randurile: Tara a fost luata ostatica de un terorist. Parlamentarii responsabili sa trimita acasa guvernarea Dragnea

Marti, 26 Iunie 2018, ora 16:21
14765 citiri
Opozitia si societatea civila strang randurile: Tara a fost luata ostatica de un terorist. Parlamentarii responsabili sa trimita acasa guvernarea Dragnea
Foto: captura video Privesc.eu

Reprezentanti ai 24 de organizatii neguvernamentale sau miscari civice carora li s-au alaturat Dan Barna (USR) si Dacian Ciolos (MRI) au sustinut, marti, o conferinta de presa comuna la care au anuntat lansarea unei initiative cetatenesti privind reformarea clasei politice si au stabilit o asa numita "agenda pentru democratie".

Mihai Politeanu, membru fondator al Initiativei Romania si unul dintre organizatorii evenimentului, a anuntat ca scopul intalnirii de astazi este stabilirea unei "agende pentru democratie", o viziune pentru Romania, prin care ea sa devina o tara europeana in care "legea e egala pentru toti".

"Suntem in plina batalie. Romania arata mai degraba ca un teatru de razboi, decat ca o democratie consolidata, cu institutii transparente si puternice. Tara, Guvernul, Parlamentul, CCR au fost luate ostatice de un singur terorist, care incearca sa ia ostatica si ultima institutie - Justitia. Iar cu teroristii nu negociezi, ii infrunti. Batalia nu e intre stanga si dreapta (...) e o batalie intre sustinatorii democratiei si sustinatorii autoritarismului si dictaturii.

Cand regulile democratice sunt calcate in picioare, disputele trebuie sa inceteze, toti trebuie sa lupte impreuna si sa salveze regulile democratice. Trebuie sa scriem impreuna o agenda pentru democratie. In ce fel de tara vrem sa traim? A politicianului hot, corupt, obraznic cu cetateanul sau intr-o Romanie cu un parcurs democratic ireversibil?", a spus Mihai Politeanu, mentionand cateva obiective, cum ar fi consolidarea independentei Justitiei, reforma constitututionala, consolidarea integritatii alesilor si a drepturilor fundamentale ale cetatenilor, dar si "salvgardarea drumului european si euroaltantic, si o guvernare transparenta".

Mihai Politeanu a mai anuntat ca incepand de astazi demareaza procesul pentru o initiativa cetateneasca pentru adoptarea unui proiect de reforma electorala, cu revenirea la alegerea primarilor in doua tururi, reducerea numarului de semnaturi necesare pentru un candidat, eliminarea pragurilor electorale, introducerea votului pe liste deschise, dar si facilitati pentru diaspora, care sa asigure o reprezentare mai buna a romanilor din strainatate in Parlament.

Pe de alta parte, acesta a remarcat absenta de la intalnire a reprezentantilor PNL, precizand ca au fost transmise invitatii pe diverse cai, la care "pana acum nu am primit niciun raspuns".

"Acesta e primul proiect comun, vom continua. Al doilea mesaj: e doar inceputul, mergem impreuna si ii asteptam si pe altii sa ni se alature, inclusiv PNL. Dragnea trebuie sa plece, Dancila trebuie sa plece, modificarile la Codurile Penale trebuie sa se opreasca.

Ii invitam pe toti cetatenii sa semneze pentru campania 'Fara penali' si maine pe toti bucurestenii sa vina la ora 12:00 la Parlament, la intrarea de la Izvor, sa cerem parlamentarilor sa voteze motiunea de cenzura, iar la final vom merge in mars pana in Piata Victoriei", a mai anuntat Mihai Politeanu.

Au mai luat cuvantul George Jiglau (Centrul pentru Studiul Democratiei), Sanda Hristudor (Actiunea Civica Galati), Valentin Toader (Brasovul Civic), Laurentiu Stefanescu (Initiativa Timisoara) si Dan Masca (Partidul Oamenilor Liberi), care au vorbit, rand pe rand, despre nevoia de democratie si de reformare a clasei politice din Romania.

"E nevoie de filtre pentru ca partidele sa propuna pe liste oameni mai buni, alegatorii sa aiba mai multe optiuni si sa nu mai aiba scuza de a nu veni la vot, astfel incat sa avem un Parlament mai bun, care sa emane mai multa competenta, mai multa buna credinta", a subliniat George Jiglau.

Barna (USR): Cetatea e sub un asediu foarte puternic

Dan Barna, liderul USR, a sustinut reforma electorala propusa astazi de ONG-urile prezente la eveniment si a vorbit despre asediul la care este supus statul in acest moment din partea majoritatii aflate la guvernare.

"Suntem aici sa ne asumam acest inceput de reforma, care sa aduca oamenii in politica. Modul in care s-a facut politica in acesti 28 de ani a indepartat cetatenii de politica, politica a devenit un corp strain si urat, ceva care trebuie evitat, asta a facut ca astazi sa avem penali in functii publice si pentru o parte din Romania sa para ceva firesc. E dramatic! (...)

Azi, politica o fac in mare parte nemernicii. Incercam sa facem o reforma electorala, sa ii incurajam pe cetateni sa se implice politic. Unitatea devine obligatorie, iar mesajul USR este: unitatea clasei politice, a societatii civile. (...)

Maine am invitat romanii sa isi ia o zi libera pentru Romania si sa mergem la Parlament sa transmitem mesajul ca nu mai putem continua cu penali in functii publice si ca acest guvern e unul toxic. Cetatea e sub un asediu foarte puternic!", a subliniat, printre altele, deputatul USR.

Dacian Ciolos: Cerem parlamentarilor responsabili sa trimita acasa Guvernul Dancila

Si fostul premier Dacian Ciolos a anuntat ca Miscarea Romania Impreuna (MRI) si Platforma Civica Romania 100 sustin pe deplin initiativa anuntata de societatea civila privind reformarea clasei politice.

"Avem nevoie de o reinnoire a clasei politice (...) Consideram ca avem nevoie si de o reforma a statului, o intarire a institutiilor statului, de o clarificare a relatiilor dintre institutii", a spus Ciolos, subliniind ca MRI va avea si in programul sau politic "propuneri de reforma a statului".

Dacian Ciolos a anuntat ca el si colegii sai sustin protestele de strada, dar si demiterea Guvernului Dancila prin motiune de cenzura.

"E important ca parlamentarii, care au jurat cand au intrat in Parlament sa lucreze in interesul Romaniei, sa se gandeasca foarte bine maine la votul motiunii daca acest guvern mai are ce cauta la conducerea Romaniei, dupa tot ce s-a intamplat in ultimul an si jumatate, mai ales in ultimele luni.

Cerem parlamentarilor responsabili sa trimita acasa Guvernul Dancila, de fapt guvernarea Dragnea", a subliniat Dacian Ciolos.

Totodata, acesta a sustinut ca, daca trece motiunea, ar fi bine sa se ajunga din nou in fata electoratului, prin alegeri anticipate care sa legitimeze majoritatea parlamentara.

"Nu cred ca Dragnea ar trebui scos din politica doar de justitie, ci trebuie sa plece acasa in primul rand prin votul cetatenilor. Ar fi un castig pentru democratie", a subliniat Dacian Ciolos.

Il sustin pe Iohannis la presedintia Romaniei?

Intrebati de jurnalisti daca il sustin pe Klaus Iohannis la functia de presedinte al Romaniei, liderii USR si MRI au sugerat ca discutia este prematura.

"Nu am discutat si nu am luat o decizie in MRI, dar indiferent ce va decide MRI va fi o decizie care sa faca in asa fel incat presedintia Romaniei sa fie castigata de un om care tine la Romania, nu de un om din PSD", a spus Dacian Ciolos.

La randul sau, Dan Barna a reamintit ca alegerile prezidentiale sunt mult mai tarziu, in timp ce Romania se afla in momentul de fata "sub un asediu al statului".

"Miza sunt urmatoarele zile si saptamani in care riscam sa devenim o republica de tip Erdogan sau Orban", a subliniat el.

In ceea ce priveste initiativa lansata astazi de societatea civila privind reforma electorala, Mihai Politeanu a anuntat ca proiectul va fi depus miercuri la Consiliul Legislativ, urmand ca dupa circa o luna si dupa publicarea lui in Monitorul Oficial sa inceapa strangerea de semnaturi si declansarea campaniei propriu-zise.

Lista completa a organizatiilor care au decis sa isi uneasca eforturile: Actiunea Civica Galati, #activAG Pitesti, Aradul Civic, Asociatia VeDem Just, Brasovul Civic, Centrul pentru Studiul Democratiei, Coruptia Ucide, Curatam Galatiul, Eu Ro Aleg, Evident Deva, Geeks 4 Democracy, Initiativa Craiova, Initiativa Romania, Initiativa Timisoara, Muresul Civic, Oradea Civica, Platforma Romania 100, Radautiul Civic, Reactiv Brasov, Rezist Milano, #REZISTENTA, Umbrela Anticoruptie Cluj, Stafeta Steagului Uniunii Europene, Va Vedem din Sibiu.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#reforma partide Ciolos Barna, #societate civila motiune Dancila , #Miscarea Romania Impreuna