Ciolos anunta cum vor vota oamenii sai din PE in cazul candidatei lui Macron cu probleme penale

Joi, 12 Septembrie 2019, ora 15:07
7630 citiri
Ciolos anunta cum vor vota oamenii sai din PE in cazul candidatei lui Macron cu probleme penale
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul premier Dacian Ciolos, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, a afirmat, joi, ca europarlamentarii USR PLUS vor trata in mod egal toti candidatii la functia de comisar european.

Precizarile vin in contextul in care presa a dezvaluit ca, pe langa Rovana Plumb, propusa de tara noastra, si Sylvie Goulard, propusa de Franta, are probleme de integritate.

Lui Sylvie Goulard i-a fost desemnat in viitoarea Comisie Europeana portofoliul "Piata interna", ea fiind sustinuta de partidul liderului francez Emmanuel Macron, si el membru al grupului Renew Europe.

"Pentru ca in spatiul public din Romania au aparut numeroase intrebari si opinii legate de pozitia europarlamentarilor Aliantei USR PLUS fata de candidaturile la posturile de comisari europeni, facem urmatoarele precizari:

1. Europarlamentarii USR PLUS ii vor trata in mod egal pe toti candidatii. Si pe cel roman, si pe cel francez, si pe oricare alt candidat pentru un post de comisar european. Vom folosi aceleasi criterii de evaluare: raportarea la valorile Uniunii Europene si angajamentul de a respecta aceste valori, integritatea candidatului si posibilele conflicte de interese.

2. In cazul Rovanei Plumb au aparut deja puncte de vedere ale europarlamentarilor USR PLUS, pentru ca activitatea doamnei Plumb ne este cunoscuta de mai mult timp. Atat pozitionarea ei in raport cu valorile europene, cat si problemele de integritate au fost dezvaluite pe larg de presa din Romania. In cazurile celorlalti candidati la posturile de comisari europeni, vom solicita acelasi tip de informatii pentru a putea judeca cu egala masura", a scris Ciolos pe contul sau de Facebook.

Postarea lui a fost redistribuita de mai multi membri USR si PLUS in mediul online.

Presedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat, marti, propunerile pentru echipa de comisari din noul executiv european. Ea a anuntat si distributia portofoliilor.

Romaniei i-a fost desemnat in viitoarea Comisie Europeana portofoliul Transporturilor, a anuntat Ursula von der Leyen.

Vezi aici detalii - Ursula von der Leyen a prezentat echipa pe care o propune pentru noua CE: Rovana Plumb va avea portofoliul Transporturi

Zilele trecute, presa relata ca o sursa din anturajul candidatei Frantei la Comisia Europeana, Sylvie Goulard, a declarat pentru AFP ca aceasta a returnat suma de 45.000 de euro Parlamentului European in cadrul unei afaceri de presupuse angajari fictive.

Sylvie Goulard a fost aleasa de presedintele francez Emmanuel Macron pentru a ocupa postul Frantei in Comisia Europeana, care isi va incepe mandatul pe 1 noiembrie. Ea va trebui insa sa treaca de audierea din Parlamentul European pentru a obtine acest post.

Desemnarea a provocat o oarecare impotrivire, din cauza presupusei sale implicari in aceasta afacere de angajari fictive de asistenti de eurodeputati ai partidului centrist francez Modem.

Eurodeputata a acestei formatiuni intre 2009 si 2017, Sylvie Goulard a trebuit sa renunte si la postul sau de ministru al Armatelor la o luna dupa numirea ei, in 2017, la fel ca si centristii Francois Bayrou si Marielle de Sarnez.

"Ea a platit Parlamentului European ceea ce institutia estima ca ii datora", a adaugat vineri sursa din anturajul sau.

Iata aici mai multe detalii despre acest caz - Probleme cu comisarii in noua CE: Implicari in afaceri cu angajari fictive si investigatii ale OLAF

Citește și:
Cum vede Nicolae Ciucă amenințările Rusiei privind un atac nuclear: ”Decizia nu aparține unui singur om”
Cum vede Nicolae Ciucă amenințările Rusiei privind un atac nuclear: ”Decizia nu aparține unui singur om”
Premierul Nicolae Ciucă a vorbit miercuri, 28 septembrie, despre amenințările Rusiei privind folosirea armelor nucleare. Șeful guvernului a susținut că probabilitatea ca un astfel de lucru...
Încă un edil se opune majorării salariilor primarilor: ”Trebuie să fim mai chibzuiți cu banul public”
Încă un edil se opune majorării salariilor primarilor: ”Trebuie să fim mai chibzuiți cu banul public”
Primarul municipiului Arad, Călin Bibart, a anunţat, miercuri, că nu va aplica nicio mărire de salarii pentru el şi viceprimari, afirmând că "este o perioadă în care trebuie să fim mai...