Dacian Ciolos, despre acordul de la Bruxelles: E pentru prima data in istoria UE cand sefii de stat si de guvern accepta o datorie publica europeana

Marti, 21 Iulie 2020, ora 12:14
3165 citiri
Dacian Ciolos, despre acordul de la Bruxelles: E pentru prima data in istoria UE cand sefii de stat si de guvern accepta o datorie publica europeana
Foto: Facebook/Dacian Ciolos

"Este o decizie, as indrazni sa spun, aproape istorica, pentru faptul ca intr-un timp foarte scurt avem deja din partea sefilor de stat si de guvern un acord si sunt convins ca si in Parlamentul European discutiile vor merge destul de repede", a declarat presedintele PLUS, Dacian Ciolos, lider al grupului Renew Europe in Parlamentul European, marti, la RFI, cu privire la acordul de la Bruxelles privind planul de redresare economica a UE in contextul pandemiei de COVID-19.

In plus, "va exista un mecanism al statului de drept care va fi legat de modul in care se vor cheltui acesti bani", a tinut sa sublinieze Dacian Ciolos, care a evidentiat, totodata, ca suma prevazuta pentru Romania este una considerabila.

"Sunt parti pozitive si sunt parti negative fata de propunerea initiala facuta de Comisia Europeana, pe care a sustinut-o si Parlamentul. Partile pozitive sunt ca avem un acord si avem un acord dupa doar cateva luni de zile de cand aceasta criza s-a declansat si nu dupa ani de zile, asa cum a fost cazul pentru criza financiara si economica din 2008-2009, cand abia in 2011-2012 UE a reusit sa ia niste masuri. Deci de data asta s-a actionat mult mai rapid, asta este un lucru pozitiv. Apoi, e pentru prima data in istoria UE cand sefii de stat si de guvern, la solicitarea Parlamentului si la insistenta Parlamentului European, accepta o datorie publica europeana.

Deci, practic, prin acest program de redresare UE va imprumuta bani de pe piata de capital pentru a finanta economiile statelor membre sa se redreseze, insa acele datorii, in mare parte, nu vor mai merge pe datoria publica a statelor membre, ci se va crea o datorie publica europeana, care va fi rambursata la comun", a afirmat liderul PLUS.

Dacian Ciolos a precizat, totodata, ca "va exista un mecanism al statului de drept care va fi legat de modul in care se vor cheltui acesti bani".

"In Parlamentul European ne vom asigura ca acest mecanism va fi intarit. State membre care beneficiaza de fonduri europene, dar nu respecta justitia, nu respecta statul de drept, nu intaresc lupta impotriva coruptiei vor putea fi afectate, adica guvernelor respective le vor putea fi blocati banii europeni pana cand vor demonstra ca astfel de institutii cheie intr-o democratie chiar functioneaza.

Noi in grupul pe care il conduc am propus chiar un mecanism, si vom discuta cu Comisia Europeana in perioada urmatoare, prin care chiar si atunci cand anumite guverne nu respecta statul de drept, banii sa fie blocati nu pentru beneficiarii finali in tara respectiva, ci doar guvernele respective sa nu mai aiba posibilitatea sa faca angajamente in numele statului respectiv, sa nu le fie rambursati banii pana cand nu corecteaza lucrurile respective, dar Comisia Europeana sa aiba posibilitatea sa faca plati directe catre beneficiari in tara respectiva, pentru ca beneficiarii, populatia sa nu plateasca politele direct ale unor politicieni, asa cum am avut si noi si cum e cazul si acum in unele state membre care nu respecta statul de drept", a explicat Dacian Ciolos.

Dacian Ciolos a vorbit si despre partile negative ale acordului de la Bruxelles, dar si despre rolul important pe care Biroul Procurorului European il va juca mai departe: "Partile negative sunt tocmai aceasta lunga discutie pentru sumele sau partea din acest buget, care sa fie acordate in granturi, deci nerambursabile. Faptul ca a scazut de la 500 de miliarde la 390 de miliarde partea de granturi si a crescut putin partea de loans si faptul ca acest mecanism legat de statul de drept nu e atat de precis cat am fi dorit in Parlament, dar aici vom analiza in zilele urmatoare care sunt modalitatile prin care sa-l putem intari. Biroul Procurorului European, nou infiintat, va juca si el un rol important in a se asigura ca banii europeni sunt cheltuiti corect si ca avem o abordare de lupta impotriva coruptiei la nivel european.

Ceea ce a iesit din Consiliu, la presiunea Ungariei mai ales si a Poloniei, e ceva mai slab decat ceea ce a propus Comisia Europeana, dar una peste alta, e totusi o decizie, as indrazni sa spun, aproape istorica, pentru faptul ca intr-un timp foarte scurt avem deja din partea sefilor de stat si de guvern un acord si sunt convins ca si in Parlamentul European discutiile vor merge destul de repede".

Intrebat daca va insista in Parlamentul European pentru cresterea sumei de 390 de miliarde de euro, liderul PLUS a raspuns afirmativ.

In plus, Dacian Ciolos a evidentiat faptul ca Romania "are o suma considerabila, de peste 79 de miliarde de euro granturi, impreuna cu posibilitatea de imprumuturi, pentru urmatorii cinci-sapte ani".

"O mare parte din aceasta suma va fi concentrata in urmatorii trei ani si va fi nevoie de o capacitate de absorbtie, care trebuie pregatita. Din pacate, ce am vazut pana acum la ce a pregatit Guvernul nu e suficient. Va trebui sa lucram impreuna in saptamanile, lunile urmatoare pentru ca pana la sfarsitul anului, deci inainte de alegerile parlamentare de acasa, Guvernul Romaniei sa poata sa propuna Comisiei Europene un plan de redresare, care sa arate capacitatea de a absorbi aceste fonduri semnificative. Aici ar trebui sa lucram toti, impreuna cu mediul de afaceri, cu mediul neguvernamental pentru a ne asigura ca Romania nu rateaza inca o data aceasta sansa istorica. Nu e nevoie doar de proiecte pe ici si colo, ci e nevoie de o viziune, de data asta, pentru a folosi acesti bani", a conchis Dacian Ciolos.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Dacian Ciolos, #summit UE, #plus , #PLUS