Cum a devenit Romania o veriga slaba in UE si ce putea sa faca presedintele Iohannis pentru a se evita "cazul Plumb" Interviu cu Dacian Ciolos

Joi, 03 Octombrie 2019, ora 12:33
8321 citiri
Cum a devenit Romania o veriga slaba in UE si ce putea sa faca presedintele Iohannis pentru a se evita "cazul Plumb" Interviu cu Dacian Ciolos
Foto: Arhiva Ziare.com

Portofoliul de comisar este al Romaniei, nu al PSD, iar presedintele Klaus Iohannis ar fi trebuit sa se implice de la inceput in procesul de nominalizare, astfel incat Romania sa nu devina o veriga slaba la Bruxelles.

O spune Dacian Ciolos, intr-un scurt interviu acordat Ziare.com la Bruxelles, chiar in ziua in care Rovana Plumb ar fi trebuit sa fie audiata in comisia de specialitate, daca nu ar fi fost descalificata inca din preliminarii, pentru chestiuni legate de integritate.

Dacian Ciolos, a aparut chiar si varianta ca dumneavoastra sa fiti comisar european, este propunerea pe care Toader Paleologu, candidat la prezidentiale, a lansat-o pe Facebook. Spune dumnealui ca avem un candidat foarte bun, si anume Dacian Ciolos. Ati lua in calcul?

Este foarte bine ca exista dezbateri in Romania pe diferite alternative. Eu am candidat pentru un mandat de membru al Parlamentului European, acum sunt membru si presedinte al celui de-al treilea grup din PE, nu intentionez sa ma uit spre alte functii europene.

Deci nu ati avut o astfel de discutie, vreodata?

Doar cand am fost desemnat comisar pentru Agricultura, dar nu si acum. Nu s-a pus si nici nu se va pune problema.

Vorbind despre comisarul din partea Romaniei, cum stam in momentul de fata in ceea ce priveste desemnarea unui candidat credibil?

Nu am vazut vreun candidat credibil, pentru ca, daca l-am fi vazut, l-am fi sustinut din start. Este exact lucrul pe care i l-am spus doamnei Dancila in luna august, cand stiam ca spre Romania se va indrepta propunerea pentru portofoliul Transporturilor, si i-am sugerat sa vina cu o propunere credibila, pe care sa putem sa o sustinem si noi, si care nu doar sa ne faca noua placere, ci sa fie demna de aceasta institutie, Comisia Europeana.

De ce nu v-ati simtit obligat, si va expun aici una din tezele vehiculate in Romania, sa sustineti un candidat comun, oricare ar fi el, pentru ca, nu-i asa, ati sustine astfel Romania?

Pentru ca nu poti sustine un candidat roman oricare ar fi el, trebuie sa fie potrivit pentru functia respectiva. Noi am avut aceeasi abordare si in tara, si aici. Candidatii sunt buni daca sunt potriviti pentru functie, pentru ca uitati ce se intampla cand numesti pe cineva doar pe criterii politice. Uitati ce se intampla cu statul roman, cu credibilitatea sa sau cu institutii ale statului, ministere care nu sunt reprezentate cum trebuie.

O institutie publica nu-i un loc in care isi gasesc joburi politicienii care ajung la putere. O institutie publica are o responsabilitate fata de cetateni, iar institutia publica numita Comisia Europeana are o responsabilitate pentru toti cetatenii europeni si pentru toate statele membre. In momentul in care ai ajuns comisar european, reprezinti Uniunea Europeana pentru toate statele membre, pe domeniul tau.

Nu tara?

Nu reprezinti tara, asta spune tratatul european: fiecare stat membru desemneaza un candidat care, dupa ce a trecut prin filtrul de verificare si evaluare, devine comisar european si nu mai este subordonat Guvernului care l-a desemnat. Tocmai pentru a-si putea indeplini atributiile.

Ati amintit de discutia cu domna Dancila. La acea discutie ati facut vreo propunere, i-ati dat o idee?

I-am spus ca am niste idei legate de portofoliu, dar nu o sa-i spun niciun nume, ca sa nu creada, in cazul in care ar ajunge la aceleasi nume, - daca s-ar gandi asadar la niste oameni foarte buni -, ca am eu vreun interes pentru o persoana sau alta.

In afara de variantele pe care le auzim de la Guvern, au fost pe masa, din diverse surse, alte nume: doamna Luminita Odobescu, in prezent ambasadorul Romaniei la UE, precum si doamna Ramona Manescu. Vi se pare vreuna dintre ele o varianta credibila, in sensul celor discutate pana acum?

In presa au fost vehiculate mai multe nume si nu as vrea sa le comentez, la fel ca si cu exemplul pe care mi l-ati dat, cu numele meu. Fiecare poate sa vina cu opinia lui, nu are sens sa comentez eu. Daca ar fi numele pe masa, le-am comenta, dar deocamdata avem doar ce ne spune Guvernul Romaniei.

Guvernul Romaniei sustine ca Parlamentul European a aplicat o dubla masura in ceea ce priveste evaluarea candidatului Romaniei si ca nu a procedat la fel in cazul candidaturii doamnei Kovesi.

Ce legatura ar putea avea doamna Kovesi cu postul de comisar european? Doamna Kovesi a candidat ca persona fizica, - nu a fost un candidat din partea Romaniei-, pentru un post scos la concurs la nivel european, a ajuns pe lista scurta si a trecut apoi prin procesul de evaluare si de decizie din Consiliu si din Parlament.

Aici vorbim de un candidat pentru postul de comisar european, Romania are dreptul la un comisar european, orice s-ar intampla va fi un comisiar european provenit din Romania, insa noi trebuie sa ne asiguram ca acel cetatean roman are competentele si calitatile necesare pentru a fi membru al Comisiei.

Doamna Kovesi trecuse prin filtrul de evaluare inainte de a ajunge la discutia politica de validare, pana la urma, a unui proces bazat strict pe competente profesionale. Postul de comisar este intr-adevar unul politic, dar asta nu inseamna ca nu conteaza competenta, asa cum inteleg gresit, din pacate, unii politicieni de la noi. Si ca sa fii comisar european ai nevoie de compententa, pentru ca altfel nu-ti poti duce la bun sfarsit mandatul.

Este valida ipoteza unui troc sau a unei razbunari intre populari si socialisti in ceea ce priveste comisarii desemnati din partea Ungariei si a Romaniei, cei doi respinsi fiind unul socialist, celalalt popular?

Au fost pe lista Comisiei Juridice mai multi candidati, unii populari, altii socialisti, dar si de la Renew si de la conservatori, iar doar cei doi candidati au ramas. E greu de crezut ca cineva ar fi vrut sa tinteasca cele doua grupuri. De ce nu si pe celelalte? Nu a fost vorba despre asta, ci despre o evaluare facuta pe baza regulamentului intern al PE, care prevede o evaluare preliminara, obligatorie si eliminatorie. Cine nu trece nu poate merge mai departe la audierile pentru portofolii.

V-ati fi simtit mai bine daca Franta ar fi propus un comisar mai putin vulnerabilizat? Trebuie sa spunem ca vine de la Renew Europe.

Ne-am fi simtit mai bine ca toate propunerile sa fie oameni care sa nu poata fi vulnerabilizati de nicio acuzatie. Pe de alta parte, de acuzatii nu poti sa te pazesti intotdeauna.

Sunt ale OLAF.

OLAF deocamdata cerceteaza, vom vedea concluziile. Eu mi-as fi dorit sa nu avem niciun candidat pentru postul de comisar european asupra caruia sa planeze vreo urma de indoiala cu privire la integritate.

Ati avut o discutie cu cei din Franta, in care sa spuneti ca preferati sa schimbe candidatul in acest sens?

Nu mi-am permis sa am astfel de discutii, pentru ca fiecare guvern si stat membru isi prezinta candidatul. Mi-am permis sa fac sugestia asta tarii din care provin eu, pentru ca mi se parea important sa nu avem astfel de riscuri din partea Romaniei. In rest, ii

evaluam pe toti la fel.

Pe tema comisarului desemnat din partea Romaniei, ati avut discutii si cu alti reprezentanti ai institutiilor din tara, cu altcineva decat doamna Dancila? Cu presedintele Iohannis, de pilda.

Da, am avut discutii si cu domnul presedinte Iohannis si i-am sugerat sa se implice, deoarece, in opinia mea, cu atributiile constitutionale pe care le are, ar trebui sa aiba un cuvant de spus. Chiar daca, formal, Curtea Constitutionala a spus ca Guvernul Romaniei este cel care semneaza acea scrisoare prin care propune comisarul. Nu am vazut nicaieri sa spuna ca presedintele este exclus din acest proces, date fiind atributiile pe care le are prin Constitutie.

S-ar zice ca v-a ascultat, deoarece recent s-a implicat in proces, sunt discutii cu premierul Romaniei in aceste zile.

Bine ar fi fost sa fie de la inceput o implicare si un acord guvern-presedinte, pentru ca aici este vorba de comisarul Romaniei, nu al PSD. Dar la noi totul se personalizeaza politic, exact asa cum s-a intamplat si cu Legile Justitiei: PSD-ul, dupa ce are majoritate, nu mai tine cont de nimic din partea Opozitiei. Sunt mari exagerari sa se politizeze totul - chiar daca aceasta pozitie de comisar este una politica, nu inseamna ca trebuie sa fie si politizata.

Spuneti-mi daca s-ar putea gasi la PSD un candidat credibil si care sa faca fata exigentelor Comisiei? PSD, ca partid de guvernare, are resurse umane pentru asa ceva?

Functia nu ramane la PSD, nici macar nu-i ramane Romaniei, ci devine a Uniunii Europene. Guvernul Romaniei are acum rolul de a desemna un candidat din partea tarii: poate sa se uite si in partid, si in afara partidului, nu exista un astfel de criteriu.

Dar au un astfel de om?

Eu cred ca da.

Puteti face o nominalizare?

Nu, pentru ca nu vreau sa fac eu treaba doamnei Dancila, ea are aceasta resonsabilitate.

Revenind la prerogative: presedintele Iohannis s-a implicat in schimb in votul din COREPER in ceea ce o priveste pe doamna Kovesi. Credeti ca a gresit ca nu s-a implicat in prima faza? Sau poate s-a implicat si nu stim noi?

Nu stiu daca s-a implicat sau nu sau care ii sunt motivele, dumnealui are informatiile pe care le are un presedinte de tara, nu poti sa judeci din exterior. Pot insa sa spun ca mie mi se pare firesc ca presedintele sa aiba un cuvant de zis, inclusiv in pozitia pe care a avut-o reprezentantul Romaniei la COREPER in aceasta decizie.

Un singur lucru mai vreau sa va intreb: ati mutat partidul la Bruxelles? Este reprosul care se face PLUS in Romania.

PLUS are foarte multe resurse si sper sa poata dovedi asta cat mai repede. Are foarte multe resurse umane care nu au legatura cu acele cateva persoane mai vizibile mediatic. Vizibilitatea in media nu inseamna neaparat si echivalarea competentelor pe care unii oameni le au. Pot sa va asigur ca cei care sunt in tara si se ocupa de partid sunt foarte compententi. Pe de alta parte, eu imi petrec in medie pe saptamana 3 zile la Bruxelles si 4 in tara.

De ce programul de guvernare a fost anuntat ca fiind doar al PLUS? De ce nu PLUS si USR?

Pentru ca PLUS avea asta in desfasuratorul organizarii partidului, ca inainte de conventia nationala din decembrie sa vina cu un program politic. Stiu ca USR lucreaza in paralel la un program cu masuri politice si de guvernare, avem o comisie de politici publice in cadrul aliantei care va discuta ideile din aceste doua programe.

Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
#Ciolos comisar european Romania, #Ciolos Iohannis comisar UE Romania , #PLUS