Lupta lui Dacian cu Dragnea, a viitorului cu trecutul, a democratiei cu populismul, a justitiei cu infractorii

Autor: Octavian Serban - presedinte KNOMACONS
Joi, 21 Februarie 2019, ora 09:05
7502 citiri

In urmatoarea etapa, fie ca vorbim de scena politica, fie de dezvoltarea economica, lupta se va duce intre doua curente pregnant conturate: pe de o parte Dragnea, reprezentant al amestecului mocirlos din trecut dintre fostii securisti si comunisti, vocea populismului si aparatorul infractorilor, iar pe de alta parte Dacian, reprezentant al viitorului, al spititului democratic si aparator al statului de drept.

In aceasta confruntare, Iohannis si PNL joaca un rol neutru, nefiind capabili sa se exprime transant din punct de vedere politic si electoral. Daca PLUS-ul va castiga, atunci si Iohannis si PNL se vor plia pe strategia acestuia, iar daca PSD-ul va castiga, nu va avea nevoie nici de Iohannis, nici de PNL.

Avand in vedere aceasta dihotomie a scenei politice, lucrurile sunt clare, iar castigatorul va fi cel care va rupe mai mult din bazinul celor nehotarati.

Pentru gruparea PLUS-USR, exista un oarecare pericol sa se suprapuna peste mesajul de dreapta al PNL si sa rupa din electoratul acestuia, asa cum a facut USR-ul in 2016, iar per total PSD-ul sa-si asigure cota de lejeritate si sa poata guverna autoritar si imprevizibil, asa cum face acum.

Totusi, ajutorul pentru a evita aceasta suprapunere vine chiar de la liderul PNL, Ludovic Orban, care, neavand capacitatea de a gestiona reformarea partidului, a simtit amenintarea PLUS-USR si se delimiteaza stangaci, abrupt si inconsistent.

Ce are de facut PLUS: sa mearga in directia propusa, cu mesajul european, consolidarea statului de drept, a pornirii motorului economiei si a eradicarii saraciei. Restul, autostrazi, spitale, intarirea Justitiei, starpirea coruptiei, sunt doar consecinte ale unei guvernari curajoase, responsabile, lipite de valorile europene, integrata din punct de vedere economic, al productivitatii si competitivitatii.

Castigul acestei abordari logice vine din doua parti: electoratul nehotarat gata sa percuteze la un curent nou menit sa il reprezinte si chiar o parte a electoratului PSD, satul de haosul in care a fost aruncata tara, de agenda care nu il reprezinta si de achitarea unei note de plata lacome pentru minciunile inghitite.

Desigur, vorbim de acel electorat de conjunctura, antrenat prin absorbtie de tavalugul PSD-ist si nu de acel electorat fidel, nucleul dur, care inca nu poate fi spart si care poate nici nu trebuie sa fie dislocat, orice regim democrat are nevoie de social-democratie.

Lucrurile sunt simple in faza asta, iar a gandi complicat si dispersat va genera o diluare a mesajului, neintelegerea directiei si confuzia obiectivelor. Romania are nevoie de o abordare activa, care sa stimuleze productia autohtona, care sa incurajeze investitiile straine, sa elimine cauzele saraciei si sa ocupe cu decenta un loc respectabil la masa UE.

Odata asezata o temelie solida a prosperitatii prin munca, se pot pune bazele unui sistem de educatie performant, a unui aparat de sanatate eficient, a unei infrastructuri civilizate si functionale. Cu aceste ingrediente, Romania va progresa consistent pana la acel punct care va declansa autodezvoltarea.

Balaurul fioros care sufoca intreaga societate

Factorul politic, statul, guvernarea, administratia, trebuie sa asigure acea masa critica de vectori pentru dezvoltarea solida, robusta si eficienta si sa descatuseze spatiul economic si social pentru a se desfasura dupa legile firii, adica performanta, calitate, merit, standarde de viata superioare, prosperitate.

Un element indispensabil al crearii acestei platforme a dezvoltarii armonioase il constituie reformarea administratiei publice din toti rarunchii ei cei mai intunecati si devoratori de progres. Nu este usor, dar prin determinare poate fi atacat acest balaur fioros care sufoca practic intreaga societate.

Sistemul de pile, de ingerinte politice, de incompetenta, tupeu si lipsa de responsabilitate a capatat o asemenea amploare incat, in faza actuala, raul se autocreaza, generand situatii imprevizibile, de intensitate nemaiintalnita si cu efecte ireparabile la nivel national.

Problema nu e neaparat la nivel de indivizi, ci la nivel de sistem. Intr-o economie necompetitiva, in deriva si contraperformanta, singura oaza de liniste, din punct de vedere al asigurarii unui salariu indestulator, a unor conditii stabile si a evitarii efortului si responsabilitatii, este sectorul public.

In timp, s-a perpetuat un mecanism care rupe legaturile dintre efort si performanta, dintre merit si promovare, dintre pregatire si pozitia ocupata. E un sistem inchis in care se intra pe criterii clientelare, de afinitate sau de oferire a unor avantaje certe, care mimeaza competitia si elimna orice initiativa de schimbare.

In mare parte, sistemul este compus din oameni care au acceptat regulile jocului, fiind vulnerabili printr-o pregatire necorespunzatoare, o apartenenta la un cerc de interese sau lipsiti de capacitatea de a face eforturi profesionale pentru a realiza ceva durabil.

Pe langa acestia, mai exista si un numar apreciabil de functionari care au capacitatea sa produca schimbarea, dar fie nu sunt lasati, fie se complac intr-o convietuire pasnica si benefica cu cei care au decizia si fac regulile acestui joc absurd.

Din pacate, exista si oameni bine intentionati, care lupta direct din interior cu himera administratiei publice, dar care sunt talonati brutal, consistent si continuu, fiind in cele din urma anihilati, intr-un fel sau altul.

Si aici, daca mesajul schimbarii ar fi unul ferm, daca la intrarea in sistem s-ar lua masuri de transparentizare, profesionalizare si asigurare a competitiei echitabile, daca ar fi neutralizati acei 2-3 oameni cheie din fiecare minister care tin lucrurile in loc sau le duc in directii grasite, atunci totul ar putea lua o turnura noua, fireasca pe baza de performanta.

Cum ar fi daca... lichelele s-ar cauteriza de la sine

Un mic exemplu: Cum ar fi ca evaluarea lucrarilor de examen pentru ocuparea unui post de raspundere in administratia publica sa se faca in mediul universitar si nu de catre functionarii care recruteaza la comanda, fiind consacrata metoda inmanarii stick-ului cu subiecte, a eliminarii dosarelor concurente si a stabilirii unor conditii partinitoare? Lumea nu este avizata, dar de cele mai multe ori, functionarii care evalueaza lucrarile au pregatire cu totul diferita fata de domeniul in care se desfasoara examenul. De ce... pentru simplul motiv ca, la randul lor, au intrat in sistem pe filiera obscura si s-au trezit in functii pentru care nu aveau pregatire specifica.

Cum ar fi daca, la examenele pentru functii de conducere de varf, evaluarea s-ar face de comisii internationale, reprezentative pentru domeniul in care se creeaza postul scos la concurs, iar criteriile de evaluare sa depaseasca invatarea pe de rost a nu stiu caror legi sau regulament?

Apoi, in sistem, daca s-ar proceda la o restructurare masiva in sensul crearii unui cadru in care pregatirea, experienta si performanta sa fie legate de fisa postului, atunci victoria unei reforme de succes este si mai aproape.

In final, daca se creeaza un climat competitiv, cu asumarea de responsabilitati, cu atingerea de obiective si realizarea indicatorilor, atunci putem vorbi de inceputul constructiei unui aparat administrativ performant, eficient si modern.

Pe acest fond, lichelele se vor cauteriza de la sine, nemaigasindu-si locul intr-un sistem pe care efectiv nu il vor intelege.

In fond e un joc de sah, in care piesele sunt aceleasi, iar cadrul este strict delimitat; crearea, adoptarea si dezvoltarea unei bune strategii asaza piesele in pozitii optime de unde izvoraste victoria.

Nu poti castiga fara o strategie performanta, fara potentarea pieselor care alcatuiesc jocul si fara optimizarea locurilor in care sunt mutate.

Din preambulul guvernarii tehnocrate, stiu sigur ca Dacian Ciolos poate asigura acest echilibru al unui mediu propice progresului atat la nivel economic, cat si la nivel social, dar marele neajuns a fost sprijinul politic.

De data aceasta, un Dacian politic va avea pe langa determinare si cu totul alta putere, iar teama pe care o vad in randul celor care guverneaza acum, furia pe care o dezlantuie si absurdul pe care il construiesc, sunt raspunsuri de frica pentru fenomenul care se contureaza: Romania performanta, prospera si progresista.

Octavian Serban este doctor in economie si dezvoltare regionala, presedinte al KM Institute Romania - KNOMACONS, organizatie care isi propune sa sprijine accesarea facila a fondurilor europene.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#Ciolos guvernare PLUS, #PNL PLUS Ciolos , #PLUS