Ministerul Justitiei declara intr-un raspuns oficial catre instanta ca pregateste OUG pe Codurile Penale

Vineri, 22 Martie 2019, ora 15:12
8379 citiri
Ministerul Justitiei declara intr-un raspuns oficial catre instanta ca pregateste OUG pe Codurile Penale

Partidul condus de fostul premier Dacian Ciolos, PLUS, a obtinut, in instanta, confirmarea ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, are in vedere o ordonanta de urgenta pentru modificarea Codurilor Penale.

"Intr-un proces initiat de Partidul Libertate Unitate si Solidaritate (PLUS), avand ca obiect suspendarea oricarui demers efectuat de Ministerul Justitiei pentru emiterea unor ordonante de urgenta privind modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, ministerul condus de Tudorel Toader recunoaste ca lucreaza la elaborarea unor astfel de ordonante.

Astfel, la putin timp dupa ce a fost scapat cu ajutorul PSD de motiunea indreptata impotriva sa de catre parlamentari, ministrul Justitiei recunoaste ca analizeaza posibilitatea de a modifica cele doua Coduri Penale prin ordonante de urgenta.

O astfel de informatie confirma zvonurile potrivit carora PSD a blocat adoptarea motiunii indreptate impotriva lui Tudorel Toader in schimbul promisiunii acestuia de a forta modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala printr-o ordonanta de urgenta", transmite PLUS intr-un comunicat de presa remis, vineri, Ziare.com.

Foto: PLUS

In documentul prezentat de partid se arata ca "exista in analiza posibilitatea elaborarii unui proiect de act normativ de modificare a Codului Penal si de Procedura Penala".

"Recunoasterea a fost facuta printr-o adresa oficiala depusa la dosarul cauzei si semnata de catre un director din cadrul ministerului, in care se afirma clar ca 'la nivelul sectiei de specialitate din cadrul Ministerului Justitiei exista in analiza posibilitatea elaborarii unui proiect de act normativ de modificare a Codului Penal si de Procedura Penala'.

Litigiul in cadrul caruia PLUS a obtinut aceasta confirmare este doar una dintre actiunile echipei de juristi a partidului, prin care se incearca blocarea modificarilor aduse de catre Coalitia PSD-ALDE sistemului judiciar si reglementarilor penale din Romania", mai precizeaza formatiunea condusa de Ciolos.

De asemenea, PLUS explica de ce nu ar fi constitutionala o astfel de ordonanta de urgenta: in situatia in care Parlamentul este sesizat cu un proiect de lege, emiterea unei OUG cu privire la acelasi proiect de lege este neconstitutionala.

"Reprezentantii PLUS au sustinut ferm neconstitutionalitatea emiterii unor ordonante de urgenta pentru modificarea Codului Penal si de Procedura Penala, dovada in acest sens stand chiar jurisprudenta Curtii Constitutionale, care a retinut in decizia nr. 1431/2010 ca, in situatia in care Parlamentul este sesizat cu un proiect de lege, emiterea unei ordonante de urgenta cu privire la acelasi proiect de lege este neconstitutionala prin raportare la Art. 1 alin. (4) si Art. 75 din Constitutie.

Curtea a retinut ca este de o importanta vitala pentru buna functionare a statului de drept ca puterile statului sa se manifeste in spiritul normelor de loialitate constitutionala, comportamentul loial fiind o prelungire a principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat", potrivit sursei citate.

PLUS mai subliniaza ca emiterea unor astfel de ordonante este in contradictie cu obligatiile asumate de catre Romania urmare a aderarii la Uniunea Europeana.

"Nesocotirea Mecanismului de Cooperare si Verificare, care a fost declarat de catre Curtea Constitutionala drept obligatoriu pentru statul roman, reprezinta o incalcare a Art. 11 alin. (1) si Art. 148 alin. (2) din Constitutie si Art. 2 din Tratatul privind Uniunea Europeana", conchide sursa citata.

Ziare.com a intrat in posesia unui document in care sunt precizate modificarile ce se doresc a fi aduse Codurilor Penale.

A.D.

Citeste si:
Mesajul lui Klaus Iohannis cu ocazia sărbătorii evreiești Hanuca
Mesajul lui Klaus Iohannis cu ocazia sărbătorii evreiești Hanuca
Tradiţia de Hanuca, transmisă de-a lungul generaţiilor, întăreşte în sufletele membrilor comunităţii evreieşti din România şi de pretutindeni credinţa şi speranţa, a transmis...
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Deputatul liberal Gheorghe Pecingină şi secretar general adjunct al PNL a anunţat sâmbătă, 27 noiembrie, că va prelua patrimoniul organizaţiei PNL Sector 3. El a adăugat că povestea...