Premierul si liberalii, nunta devenita parastas

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 28 Noiembrie 2016, ora 14:22
9797 citiri
Premierul si liberalii, nunta devenita parastas

Nu cred ca liberalii ar fi trebuit sa se simta ca loviti de trasnet dupa interviul pe care Dacian Ciolos mi l-a acordat si in care se disociaza cat se poate de evident de PNL.

Premierul spune apoape explicit ca nu are incredere in PNL si USR si nu stie cum sa se tina mai departe de campania electorala a celor doua formatiuni.

Din punctul meu de vedere, surpriza este doar ca Dacian Ciolos a fost atat de clar in mijlocul campaniei. Dupa cum, cel putin surprinzator, daca nu chiar greu de inteles pentru un barbat de stat, mi s-a parut refuzul dlui prim-ministru de a formula si de a-si asuma o viziune intr-o chestiune atat de importanta precum fiscalitatea, desi tot domnia sa cristicase dintr-un bun inceput lipsa dezbaterilor de fond in aceasta campanie.

Nu cred ca un barbat de stat se poate eschiva vreodata din explicarea viziunii sale pe chestiuni de fond. Ca viziunea lipseste sau ca inaltul demnitar nu vrea sa o formuleze pentru a nu antagoniza o parte a publicului mi se pare la fel de nepotrivit pentru un barbat de stat.

Dar dincolo de asta, cred ca vorbele premierului nu au fost decat sfarsitul petrecerii incinsa in jurul paharelor cu apa rece. Nerostita, realitatea aceasta era dintr-un bun inceput: intre premier si PNL nu exista chimie si, poate cel mai grav, Dacian Ciolos nu are incredere in acest proiect.

Se vedea cu ochiul liber in toate actiunile de campanie, cate au fost ele, recunoasterea lui Dacian Ciolos nu face decat decat sa confirme, nimic mai mult. Dragoste cu de-a sila a fost de la inceput, dragostea cu de-a sila nu tine.

Dan Tapalaga este sever cu Dacian Ciolos. Eu cred ca responsabilitatea este impartita, pentru ca asteptarile reciproce au fost nerealiste si intelegerea pozitiei celuilalt a fost din start grav deficitara.

Da, in mod evident, Dacian Ciolos i-a pus pe liberali intr-o situatie imposibila. Si da, mi se pare grav sa faci asa ceva in mijlocul campaniei.

Daca nu-ti placeau, si in mod evident nu-i plac, nu era cazul sa accepti sa fii vectorul lor de campanie, pe afisele lor, la mitingul lor, premierul lor.

Balbaiala cu acordul si dezacordul in aceasta privinta mi se pare dezolanta: nu vrei sa apari pe afise, ceri sa fie date jos a doua zi si, daca nu o face partidul, o fac autoritatile pentru utilizarea abuziva a imaginii unei persoane. Deci daca afisele au existat si exista, asta inseamna acordul implicit al premierului.

Nu trebuia cine stie ce lupta pentru a vedea in ce stare sunt liberalii: fara lidership, fara strategie, fara directie, partid cu suturile inca necicatrizate. Daca atunci cand a acceptat combinatia cu liberalii, dl Ciolos si-a imaginat ca ei se vor da de trei ori peste cap si vor deveni un partid coerent, mustind de strategii si vigoare, bine condus, cred ca ar trebui suspectat de o naivitate pe care eu nu i-o banuiesc.

Dar eu cred ca exact acesta ar fi trebuit sa fie rolul domnului Ciolos in campania electorala. Sa lege maioneza liberala, sa dea voce credibila viziunii liberale, sa creeze proiectia guvernarii liberale pe care ar urma sa o conduca.

Da, nu este o campanie in mod special despre premier, dar este o campanie despre un viitor in care premierul e factorul central.

Pentru un premier, o platforma cu 10 bune intentii, numite principii, mi se pare foarte putin. Nu poti sa vrei sa conduci guvernul unei tari, dar sa astepti sa te asezi la masa intinsa a unei victorii pentru care nu te-ai batut.

Dar asta nu inseamna ca liberalii sunt victime. Daca Dacian Ciolos le-a dat ceea ce ar putea fi o lovitura de gratie cu doua saptamani inainte de alegeri, eu ma intreb ce au facut ei in ultimii doi ani, de la prezidentiale.

Va spun eu: s-au uitat spre Cotroceni si spre servicii cu speranta ca o sa le rezolve ele guvernarea. Un fel de mentalitate de epoca Basescu fara Basescu. Si uite ca nu e asa. Le-as atrage atentia ca nu numai Dacian Ciolos pare sa se fi desistat, ci si dl Iohannis care, dupa ce s-a pozitionat personal in opozitie cu PSD, foarte util in propria perspectiva electorala, nu se da deloc de ceasul mortii sa sugereze ca PNL este o forta politica de votat.

N-am inteles nimic din strategia lor cu poze si filmulete ridicole, cu parafrazarea sloganului PSD, fara o idee centrala puternica, atarnati de pulpana unui premier izbavitor.

Faptul ca pana la urma l-ai asezat, mai de mila, mai de sila, la masa ta, lasand impresia ca nu gasesti un premier al tau, care sa-si asume partidul si sa traga pentru el, nu inseamna ca masa aceea e neaparat una de nunta si nu una de parastas.

Pentru ca acum exact asta pare a se intampla, un soi de parastas al rezultatului pe care numai o minune il poate face acceptabil pentru PNL, si incercarea de a pasa decontul de la unul la altul.

Pentru USR, nici macar nu cred ca victoria este cu adevarat un obiectiv de dorit. Acest partid absolut magmatic, de al carui program economic si Dacian Ciolos se declara nemultumit, daca ajunge in pozitia de a avea un cuvant de spus la guvernare, nu am nicio indoiala ca se va face tandari urgent, pentru ca acolo trebuie sa poti sa fii si pentru ceva, nu doar impotriva.

Anti-sistemul functioneza eficient doar in Opozitie, Puterea e moartea lui pentru ca trebuie sa arate ce pune concret in locul sistemului contestat. Si cine nu ma crede sa se uite la Syriza in Grecia. Deci pentru USR Opozitia cu scor mare e, probabil, solutia ideala: pot face galagie, dar nu trebuie sa arate ce pot.

Una peste alta, aceasta situatie absolut stranie in care se afla zona non-PSD a campaniei, in special PNL, mi se pare cea mai buna dovada ca tot ceea ce nu este natural si logic politic esueaza.

Democratie fara politica nu exista, politica fara reguli nu exista, iar ceea ce faci impotriva lor incercand sa reinventezi caderea marului de sus in jos nu are cum sa tina. Nunta devine rapid parastas.

Si regula inseamna: validare prin vot, premier politic cu deplina putere politica, din postura de lider al partidului pe care il reprezinta, mesaje ferme, strategii coerente, ideologie asumata si consecventa cu ea. Fara asta, e aiureala pe care o vedem.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Ciolos PNL USR campanie , #PNL