Avantajele si dezavantajele Guvernului Ciolos in 2016

Autor: Sebastian Bodu - avocat si lector universitar
Marti, 22 Decembrie 2015, ora 06:17
4067 citiri

Anul 2015 a fost, din punct de vedere politic, anul in care un guvern ce parea foarte solid, dupa esecul a doua motiuni de cenzura, a cazut la presiunea strazii.

Nu este o noutate o astfel de demisie, istoria recenta inregistrand situatii similare in 1991 (Guvernul Roman) si in 2012 (Guvernul Boc).

Cazul Guvernului Ponta a fost, totusi, unul aparte, deoarece multimea din strada s-a coagulat, in urma unei tragedii, in semn de protest fata de faptul ca in Romania poti sa mori oricand din cauza modului cum (nu) functioneaza institutiile statului.

Din pacate, implementarea unor reguli stricte cu privire la siguranta cetatenilor nemultumeste la randul ei (vezi situatia evacuarii spatiilor de la parterul cladirilor cu risc seismic, care va tranforma aceste spatii in adaposturi pentru oamenii strazii), insa asa suntem noi, romanii, trecem de la o extrema la alta.

Formarea unui guvern tehnocrat, puternic sustinut de presedintele Romaniei, este, totusi, o noutate, cata vreme nu exista ministri-politicieni. Antipatia care apasa asupra politicienilor face ca acest guvern sa se bucure de mai multa incredere decat s-ar fi bucurat un guvern politic nou instalat.

Guvernul Ciolos se afla, deci, intr-o situatie foarte avantajoasa intrucat guverneaza sub eticheta de guvern integral tehnocrat, dar in acelasi timp cu un sprijin parlamentar mai mare decat orice alt guvern politic din istorie.

2016 va fi anul in care Guvernul Ciolos va trebui sa faca mai mult decat orice guvern politic anterior.

Are avantajul atat al sustinerii populatiei, cat si al sustinerii Parlamentului. Dezavantajul Guvernului Ciolos este acela al lipsei abilitatilor de comunicare din partea ministrilor, secretarilor de stat si a altor demnitari guvernamentali.

Indiferent cat de bine pregatit tehnic este un astfel de demnitar, 95% inseamna comunicare. Lumea nu intelege chestiuni de finete tehnica, ci mesajele - voite sau nevoite - ale celor aflati in fruntea administratiei publice.

Un mesaj prost transmis poate compromite intreaga munca a unui tehnocrat.

Sebastian Bodu este avocat, lector universitar si presedinte al Avocatului Antreprenorilor, un ONG care isi propune sa lupte cu mijloace juridice impotriva abuzurilor ANAF. A fost presedinte al ANAF (2005-2007) si europarlamantar (2008-2014).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citeste si:
Continuă „răfuiala” dintre Clotilde Armand și PNL Sector 1. „Primarul scandal nu a reuşit să coboare cu picioarele pe pământ”
Continuă „răfuiala” dintre Clotilde Armand și PNL Sector 1. „Primarul scandal nu a reuşit să coboare cu picioarele pe pământ”
Reprezentanţii PNL Sector 1 i-au transmis joi, 18 august, edilului Clotilde Armand că o aşteaptă la şedinţa de joi a Consiliului Local cu raportul Curţii de Conturi, în contextul în care...
Cristian Ghinea, cuvinte grele la adresa lui Alexandru Rafila: „Pentru onoarea mea, o să mor cu tine de gât!”
Cristian Ghinea, cuvinte grele la adresa lui Alexandru Rafila: „Pentru onoarea mea, o să mor cu tine de gât!”
Fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a lansat mai multe acuzații la adresa PSD și a ministrului Sănătății Alexandru Rafila, folosind cuvinte grele în disputa privind...