Basescu, intalnire cu Ciolos: Ce vrea de la premierul desemnat in schimbul sustinerii

Joi, 12 Noiembrie 2015, ora 17:56
7759 citiri
Basescu, intalnire cu Ciolos: Ce vrea de la premierul desemnat in schimbul sustinerii
Foto: Arhiva Ziare.com

Traian Basescu a declarat, joi seara, ca membrii Miscarii Populare l-ar sustine pe premierul desemnat Dacian Ciolos in Parlament, insa au cateva conditii.

Dacian Ciolos a mers, joi, la sediul MP, unde a purtat negocieri cu reprezentantii partidului, in frunte cu Traian Basescu, pe tema sustinerii Cabinetului sau technocrat in Parlament.

La finalul discutiilor, fostul sef de stat a enumerat conditiile pe care Ciolos va trebui sa le indeplineasca pentru ca MP sa nu devina un partid de opozitie.

Basescu l-a primit pe Ciolos, desi initial a negat intalnirea

"Prioritatile noastre sunt legea sanatatii, legea pentru modificarea legii electorale - sa trecem la 100 de senatori si 200 de deputati -, proiectul de lege prin care primarii sa fie alesi din doua tururi, respectarea tratatului fiscal - adica Romania sa treaca pe bugete excedentare - si o corecta distributie a resurselor intre investitii si resurse alocate problemelor sociale", a detaliat Traian Basescu.

Seful MP a adaugat totusi ca, "avand in vedere agenda noastra, cu certitudine vom fi un partid de opozitie".

Premierul desemnat Dacian Ciolos a purtat joi negocieri pe tema sustinerii in Parlament si cu reprezentantii Partidului Social Romanesc (PSRO). La finalul intalnirii, seful formatiunii politice Mircea Geoana a declarat ca va colabora cu Ciolos si cu Guverul tehnocart pe care urmeaza sa il formele in zilele urmatoare.

Geoana spune ca va colabora cu Ciolos: Problema legata de investitura Guvernului e rezolvata

Concluziile negocierilor de miercuri

Dacian Ciolos a avut miercuri o prima zi extrem de lunga in calitatea sa de premier desemnat. Fostul comisar european s-a intalnit cu reprezentantii partidelor politice in vederea negocierii sustinerii in Parlament a Cabinetului sau.

Dacian Ciolos s-a intalnit cu liderii de partide: Cine il sustine si cine astepta sa vada lista de ministri

Primii pe lista lui Ciolos au fost liberalii. Copresedintii PNL Alina Gorghiu si Vasile Blaga au povestit ca i-au trasat cateva sarcini premierului desemnat. Astfel, liberalii vor ca Guvernul Ciolos sa faca intr-un an tot ce au promis, dar n-au facut guvernele din ultimii 20 de ani - depolitizarea aparatului central si local, curatenie in companiile de stat, diminuarea birocratiei - si, intre timp, sa mentina si stabilitatea macroeconomica, astfel incat Executivul care va fi instalat in urma alegerilor din 2016 sa guverneze fara probleme.

Dupa inca doua intalniri - cu liderii UNPR si ALDE -, televiziunile de stiri au anuntat ca Ciolos a demisionat din functia de consilier special al presedintelui Comisiei Europene Jean Claude Juncker. Acest fapt poate fi interpretat ca un semn clar ca in urma negocierilor cu partidele a obtinut sprijin de la suficiente forte parlamentare. Si asta fara PSD.

Bursa zvonurilor ministrilor lui Ciolos: Fostul sau sef de cabinet dezminte prezenta in Guvern

UDMR, la randul sau, a anuntat ca sustine "de principiu" un guvern tehnocrat, insa asteapta sa vada lista cu ministrii propusi de Dacian Ciolos.

Ultimii au fost social-democratii. Presedintele PSD i-a trasat cateva sarcini premierului desemnat: "Masurile adoptate prin Codul Fiscal sa fie implementate si sa nu fie stopate. Angajamentele Romaniei sa fie respectate. Discutiile referitoare la salarizarea bugetara sa fie duse pana la capat. Sa dea un semnal pentru independenta justitiei si functionarea statului de drept".

Dragnea a admis ca, in guvernul interimar, unii ministri "sunt anuntati ca o sa plece si nu mai lucreaza la capacitate maxima".

In ce priveste echipa si calendarul validarii in Parlament, sambata/duminica Ciolos va prezenta liderilor politici componenta Cabinetului, luni vine cu echipa si programul de guvernare in Parlament, apoi vor fi audiati ministrii in comisiile parlamentare, iar marti seara deja se va da votul in plen.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Basescu Ciolos, #Basescu conditii, #Basescu sustinere Ciolos , #premier