Ce poate si ce trebuie sa faca Guvernul Ciolos?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 20 Noiembrie 2015, ora 07:42
5557 citiri
Ce poate si ce trebuie sa faca Guvernul Ciolos?
Foto: gov.ro

Noul cabinet condus de Dacian Ciolos a aparut pe fondul unor mari tensiuni sociale catalizate de tragedia de la clubul Colectiv.

Zeci de mii de oameni au iesit in strada pentru a protesta, in primul rand, fata de Guvernul Ponta. Dupa demisia premierului, protestul a devenit unul la adresa coruptiei si intregii clase politice considerata corupta si incompetenta.

"Strada" a cerut guvern de profesionisti, o guvernare eficienta si integra, in folosul cetateanului.

Guvernul Ciolos vine, asadar, pe un urias val de asteptare publica, careia trebuie sa ii raspunda, insa, cu instrumentele limitate ale unui cabinet independent politic, obligat sa isi negocieze majoritatea pentru fiecare proiect cu exact clasa politica respinsa de societate.

Ce poate face? Ce sanse are? Ce asteptari realiste putem avea?

In opinia analistului Armand Gosu, principala incercare a noului guvern va fi sa reziste pana in toamna lui 2016, ceea ce nu va fi simplu: "Chiar daca va mentine aceasta linie de continuitate cu guvernele USL si PSD, guvernul va fi criticat, contestat chiar de catre cei pe care-i protejeaza.... doar este in logica luptei politice."

Daca va reusi sa se mentina, fara o majoritate stabila in Parlament, Guvernul Ciolos poate realiza foarte putine lucruri, dar importante: "o lege decenta a bugetului si administrarea treburilor publice intr-o maniera decenta. Nu vor fi reforme, ceea ce in sine reprezinta un minus, dar la nivelul superior al catorva ministere, titularii ar putea incerca sa aduca o cultura institutionala occidentala.

Si Guvernul Ciolos trebuie sa organizeze ireprosabil alegerile locale si generale, fara interferenta aparatului birocratic in procesul electoral si in falsificarea rezultatelor", afirma Armand Gosu.

Asteptarile de la noul guvern ale Otiliei Nutu, analist de politici publice in energie si infrastructura, companii publice, autoritati de reglementare in cadrul Expert Forum, incep cu respectarea legii: "Fara OUG-uri care nu-si pot justifica urgenta, cu respectarea regulilor de transparenta decizionala, perioada de consultare etc.

Numirea procurorilor sefi sa fie facuta cum cerea si Comisia Europeana in 2013: cu procedura clara, transparenta, competitiva, cu criterii clare de selectie. Ministrul Justitiei poate da un ordin de ministru prin care sa descrie exact procedura: criteriile de selectie cu punctaje, termenele de depunere a dosarelor, poate specifica chiar ca interviurile la Ministerul Justitiei ale candidatilor sa fie transmise online ca interviurile de la CSM. Nu mai vrem trocuri intre politicieni pe pozitii cheie in Justitie."

O alta exigenta a Otiliei Nutu se refera la elaborarea unor bugete responsabile: "Sa se termine odata cu transferurile de la Ministerul Dezvoltarii catre autoritatile locale, acordate ad hoc, fara criterii".

Foarte importanta este reforma companiilor de stat: "Sa se publice date privind bugetele companiilor, managementul sa se numeasca fara exceptii pe OUG 109, aplicata in litera si spiritul ei, adica selectia competitiva a managerilor si consiliului de administratie. Companiile de stat sa respecte legea achizitiilor publice pentru ce cumpara, dar sa si vanda competitiv, transparent, nediscriminatoriu. Adica sa nu mai ajungem in vechea situatie a contractelor cu 'baietii destepti' de la Hidroelectrica."

Reducerea birocratiei si transparenta ar trebui sa fie cuvintele de ordine in viziunea comentatorului Adrian Moraru: "As vrea sa vad puse pe site toate bugetele detaliate si contractele ministerelor. As vrea sa vad cheltuielile dlui Ponta. As vrea sa vad online numele si CV-urile tuturor functionarilor publici.

As vrea sa vad fise de post, fise de pontaj, cine sunt si ce au facut cohortele angajate in cabinetele demnitarilor. M-as astepta sa vad sedinte de guvern transparente. Stiu ca exista si puncte pe ordinea de zi secrete, dar, cand discutam despre Legea Educatiei, a Sanatatii, de modificarea TVA, de legea achizitiilor publice, nu vad ce e secret."

In opinia lui Adrian Moraru, "lucrurile pot fi schimbate si prin gesturi mici, care pot fi facute de maine foarte simplu, strict in zona executiva, fara sa ai nevoie de mari lupte".

Analistul George Ripa pleaca de la premisa ca actualul Guvern este construit pentru a functiona doar pana la alegerile parlamentare din 2016 si, in aceste conditii, "in anumite zone sensibile pentru societate, cum ar fi Economia, Sanatatea sau Educatia, nu se pot face minuni. Se pot incepe unele reforme, care, insa, daca nu vor fi continuate, nu vor avea niciun efect. Reformele in aceste domenii se vad in cel putin o guvernare completa."

In schimb, considera George Ripa, este esential ca actualul Guvern sa transmita prin fapte faptul ca a inteles exigentele de schimbare ale strazii: "sa transmita mesaje ferme, fara dubiu, sa sustina principii si valori morale, chiar daca risca sa intre in coliziune cu Parlamentul.

La primele semne ca actuala administratie continua sa guverneze in paradigma Guvernului Ponta, Ciolos si ministrii sai vor pierde sprijinul romanilor, iar din acel moment vor deveni o anexa a Parlamentului".

George Ripa constata ca deja au fost facute anumite compromisuri, "prin includerea in Guvern a unor persoane precum Dancu sau Toba sau prin decizia de a roti cadrele Guvernului Ponta si a ni le prezenta ca noi.

Un rol important il va avea comunicarea cu romanii. Actualii guvernanti trebuie sa iasa public de fiecare data cand sistemul, Parlamentul sau partidele le vor cere sa faca compromisuri. In caz contrar, vor deveni partasi in ochii romanilor, iar sloganul, extrem de nociv, 'PNL si PSD aceeasi mizerie', ii va cuprinde si pe ei."

Bruno Stefan, presedintele Fundatiei "Biroul de Cercetari Sociale", este foarte optimist plecand de la faptul ca pe unii dintre noii ministri ii cunoaste personal si este convins de competenta si integritatea lor: "Nu am doar asteptari, sunt convins ca va implini ceva. Lumea si-a pus speranta in Guvernul Ciolos, care are o mare sustinere publica.

Sunt pro-europeni si cel mai pro-atlantist guvern pe care l-a avut Romania pana acum. Din ce semnale dau cei cu care am vorbit, Romania trebuie sa urmeze modelul de crestere economica accelerata al Coreei de Sud.

Ma astept sa avem rapid performanta in absorbtia fondurilor europene, sa apara proiecte de reducere a coruptiei si pentru infrastructura. Astept sa puna oamenii potriviti la locul potrivit, cel mai important lucru pentru a profesionaliza toate domeniile de activitate si a diminuna coruptia".

Bazandu-se pe masuratorile sociologice pe care le face in diverse localitati, Bruno Stefan apeciaza ca instalarea Guvernului Ciolos marcheaza si inceputul reasezarii intregii scene politice: "PSD a avut de ales intre a disparea sau a ramane la 20%. In ultima vreme s-a prabusit chiar in fief-uri. Prin prezenta lui in Guvern, Dancu le da un semnal pesedistilor sa nu mai iasa in strada. PSD este preferabil la guvernare si la 20%, decat in strada.

Partidele mici aproape ca au disparut. MP, ALDE, M10, UNPR, la un loc nu mai fac 3%. PNL acum este la aproape 70% in orase si la 55% in comune, acolo unde am facut eu cercetari, dar asta va dura numai pana cand s-or trezi alegatorii ca nu e partidul lui Iohannis si ca e de fapt in Opozitie."

Bruno Stefan nu exclude ca presedintele sa isi doreasca un alt partid: "Guvernul Ciolos s-ar putea transforma in partid sau ar putea reinvia PNT, pentru a capitaliza ce a castigat acum Iohannis. In PNL oamenii isi taie gatul reciproc si in teritoriu e o hemoragie uriasa de la liberali spre alte partide, inclusiv PSD, ramas fara candidati in multe localitati din cauza anchetelor DNA".

Ziare.com te invita la dezbatere: Ce asteptari ai de la Guvernul Ciolos? Cat crezi ca va rezista? Ce crezi ca poate realiza?

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#guvern Ciolos program reforme , #premier