Ce spune Ciolos despre amenintarile cu greva ale medicilor

Luni, 21 Martie 2016, ora 14:45
3039 citiri
Ce spune Ciolos despre amenintarile cu greva ale medicilor
Foto: Ziare.com

Prim-ministrul Dacian Ciolos a declarat, luni, la Alba-Iulia, ca e "prea devreme" sa se discute despre o eventuala majorare a veniturilor in sistemul sanitar, in conditiile in care exista un buget aprobat de Parlament la sfarsitul anului trecut, iar Guvernul nu-si permite sa dezechilibreze situatia bugetara.

Intrebat intr-o conferinta de presa daca exista fonduri la bugetul de stat pentru acoperirea majorarilor solicitate de sindicatele din sanatate, care au intrat luni in greva japoneza, prim-ministrul a subliniat ca "Guvernul trebuie sa lucreze pe un buget aprobat de Parlament".

"Cunoasteti bine bugetul care a fost aprobat de Parlament la sfarsitul anului trecut si am spus ca in acel buget trebuie sa lucram. Deci acesta e bugetul. Nu avem de unde sa luam mai mult, decat la rectificare, daca luam de la un alt domeniu.

(...) Dar marja pe care o avem, bugetara, stiti ca este foarte restransa, pentru ca, pe de o parte, s-au aplicat masurile de relaxare fiscala si, in acelasi timp, au crescut si salariile, si in anumite domenii, inclusiv sanatate si educatie, atat cat s-a putut anul trecut, dar si in administratia publica. Deci guvernul trebuie sa lucreze pe un buget care e aprobat de Parlament", a declarat prim-ministrul.

Medicii intra de luni in greva japoneza: Ameninta cu proteste si greva generala (Video)

Premierul a mentionat ca pentru orice alta masura sau orice alta decizie cu impact bugetar, asa cum a spus-o si Curtea Constitutionala, trebuie sa se prevada sursa de finantare.

"Deci nici nu putem sa ne permitem sa dezechilibram situatia bugetara si sa dam acest semnal negativ in exterior, care sa afecteze si situatia economica a Romaniei, pentru ca perceptia privind echilibrul bugetar are un impact foarte mare si asupra investitiilor care se fac in tara", a mentionat Dacian Ciolos.

Premierul a adaugat ca e un subiect care trebuie discutat, data fiind situatia dificila din sanatate.

"Sigur, e un subiect care trebuie discutat, pentru ca stiu situatia dificila din domeniul sanatatii si stiu ca domnul ministru (Patriciu Achimas-Cadariu - n.red.) cauta solutii si, in cursul acestui an, in functie de cum vor evolua cheltuielile, cauta solutii care sa aiba in vedere si sectorul sanitar, dar cred ca e prea devreme sa putem discuta despre acesata. Oricum, aici, domnul ministru o sa-si exprime punctul de vedere dupa analiza pe care o face", a conchis premierul.

Ce solicita medicii

Federatia Sindicala "Hipocrat" din Romania si Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania (CFSMR) incep luni seria de proteste anuntate, care debuteaza cu greva de tip japonez, cu banderola.

Conform unui comunicat, decizia a fost luata dupa intalnirea pe care conducerea celor doua formatiuni sindicale au avut-o la inceputul saptamanii trecute cu ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, si cu ministrul secretar de stat, Francisk Iulian Chiriac. Discutiile au vizat solutionarea revendicarilor salariatilor din Sanatate si nu s-au finalizat cu un calendar concret si realist pentru rezolvarea acestor probleme.

Solicitarile FS "Hipocrat" si CFSMR vizeaza aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitara si in sanatate, in sensul reincadrarii personalului avand ca valoare de referinta salariul minim brut pe economie de 1.250 lei; acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de conditii deosebite de munca, sporul de doctorat.

Sindicalistii mai cer respectarea normei de munca si a timpului de munca si de repaus pentru toate categoriile de personal din Sanatate, prin reducerea pana la eliminare a deficitului de personal (lipsa personalului din sistemul sanitar duce la o norma de munca efectiva mare, timpul de repaos si de refacere fiind mult mai redus decat timpul de munca) ; asigurarea in regim gratuit si prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat in sistemul de sanatate; cresterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulator si medicina de familie.

Potrivit reprezentantilor celor doua federatii, membre CNS "Cartel ALFA", cauza demararii actiunilor de protest este tergiversarea luarii unor decizii la nivel guvernamental.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Dacian Ciolos medici greva, #medici amenintare greva, #revendicari sistem sanatate , #premier