Ce va face Ciolos?

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 08 August 2016, ora 12:03
7934 citiri

"L-as vedea pe Ciolos in continuarea acestei functii importante in tara noastra", zicea deunazi Mircea Ionescu-Quintus.

Nu e primul membru al PNL care spune ca premierul ar trebui sa ramana la Palatul Victoria si dupa decembrie 2016. Alina Gorghiu afirmase si ea, cu o saptamana inainte, ca usa liberalilor e deschisa, sugerand astfel ca o afiliere la PNL ar echivala cu o sustinere pentru pozitia de prim-ministru.

In partidul de centru-dreapta nu domneste, totusi, unanimitatea. Vasile Blaga, de pilda, e departe de a fi entuziast: "Eu nu l-am invitat [pe Ciolos] in partid", a precizat el prin iunie, explicand ca propunerea a fost facuta, intr-un cadru formal, doar de "un coleg din Caras", care i-a zis lui Ciolos ca l-ar vrea in PNL.

Solicitarea penelista a ajuns, totusi, la destinatar.

Premierul a refuzat-o. "Nu o sa ma inscriu intr-un partid politic, nu o sa-mi fac un partid politic si nu o sa candidez la alegerile parlamentare", a precizat el, in primele zile ale lui iulie, reluand ceea ce declarase in momentul preluarii mandatului.

E posibil ca penelistii sa fi inteles de la bun inceput ca Dacian Ciolos vrea sa stea doar un an la Palatul Victoria, dar sa caute sa profite de pe urma popularitatii sale. Care e mai mare decat a celor doi co-presedinti ai PNL!

Ne-am afla, altfel zis, in prezenta unui fel de pseudo-ritual: lipsiti de resurse, penelistii rostesc un refren, stiind ca el nu va produce efectul indicat, ci altul. PNL ar castiga in acest fel ceva capital prin simpla reamintire a mitului tehnocratului, creat in anii tranzitiei, cu ajutorul unor figuri precum Stolojan, Isarescu sau MRU.

E, totusi, ceva nou in atitudinea liberalilor fata de Ciolos, tehnocratul de azi. Prin vocea lui M. Ionescu-Quintus, i se spune clar actualului premier ca ar putea ramane in functie si dupa alegeri.

In 1992, Stolojan nu primea o asemenea propunere, fiindca el astepta - de cateva luni bune - sa preia un job in cadrul Bancii Mondiale. In 2000, Isarescu nu avea nici el parte de o perspectiva de continuitate, mai ales ca se inscrisese in competitia prezidentiala impotriva unui PSD flamand si lacom.

MRU, singurul tehnocrat destituit prin motiune de cenzura, avea sa participe la alegeri in 2012, dar nu cu gandul de a merge la Palatul Victoria, ci, doi ani mai tarziu, in cursa pentru Cotroceni. Pe scurt, Ciolos e singurul caruia i se cere sa continue. De ce refuza?

Prudenta e o explicatie. Una e sa ti se propuna sa fii premier cu cinci luni inainte de scrutinul legislativ, si alta e sa primesti o oferta dupa ce se distribuie mandatele. Mai ales ca nu se stie cine va castiga scrutinul.

Ciolos e indreptatit sa amane orice angajare. Fiindca e evident ca nu are in minte o afiliere partizana. Eu il inteleg. Se vrea liber de orice partid. Stie foarte bine ce servitute aduce o adeziune.

Daca va continua, va fi tot tehnocrat. In decembrie sau alta data. Timpul e o alta ratiune de care trebuie sa tinem seama. Oferta de a conduce un guvern poate veni si intr-un alt ciclu electoral sau in imprejurarile unei crize pe care nimeni nu o vede acum.

Tehnocratul seamana cu un pompier: nu stie cand si nici unde e chemat sa stinga incendiul, dar e sigur ca undeva si candva va fi nevoie de el.

Nu trebuie sa neglijam un alt element, iar aici cazul lui Ciolos poate semana cu al altor doi tehnocrati care l-au precedat la Palatul Victoria. Dupa un timp relativ scurt petrecut la Palatul Victoria, Isarescu s-a intors la BNR, iar MRU, dupa un ocol parlamentar, a revenit la SIE.

Oare Ciolos nu ar putea spera sa fie din nou comisar european? A facut un mandat foarte bun, intre 2009 si 2014. Era si acum doi ani pe lista lui Juncker, dar acesta a preferat sa o numeasca pe C. Cretu.

Ciolos ar fi sustinut, sunt convins, pentru a reveni la Bruxelles inclusiv de cei care - precum pesedistii - nu-l iubesc prea tare ca premier. E un calcul rational. Premierul are tot dreptul sa-l faca. Intre incertitudinea unei angajari partizane si onestitatea pastrarii unui profil neutru, el nu are de ce sa ezite.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ciolos PNL, #Ciolos premier alegeri , #premier