Ce vor oamenii de afaceri de la Guvernul Ciolos si ce riscuri exista

Marti, 17 Noiembrie 2015, ora 06:14
4026 citiri
Ce vor oamenii de afaceri de la Guvernul Ciolos si ce riscuri exista
Foto: Facebook/Dacian Ciolos

Guvernul Dacian Ciolos se afla la un pas de a-si intra in drepturi, avand in vedere ca marti va fi supus la vot in Parlament, insa ce isi doresc oamenii de afaceri si economistii de la acest Cabinet?

"Urmeaza un an electoral, asa ca nu credem ca se vor lua multe masuri de natura economica. Trebuie actionat rapid si ferm pe tema utilizarii fondurilor europene si a investitiilor publice de maxima urgenta (cum ar fi autostrada Pitesti-Sibiu).

Prima provocare majora va fi viitorul buget, pe care mediul de afaceri insista sa fie facut pe politici publice, cu obiective si indicatori (cifre) care sa poata fi evaluate. Acesta trebuie realizat in luna noiembrie", a transmis pentru Ziare.com Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Ciolos are program de guvernare: Doar vorbe frumoase despre economie, finante si transporturi

Pe de alta parte, analistii ING Bank sunt mai optimisti. Ei sustin ca Guvernul lui Dacian Ciolos ar putea aduce in prim-plan unele reforme legate de companiile detinute de stat, absorbtia fondurilor europene, dar si in ceea ce priveste cheltuielile in domeniile legate de infrastructura.

Ce contine programul de guvernare al lui Dacian Ciolos - document (Video)

Mai mult, potrivit analizei remise Ziare.com de specialistii bancii olandeze, premierul desemnat are o reputatie buna in UE, ca urmare a pozitiei de comisar european pentru Agricultura, pe care a ocupat-o in perioada 2010-2014.

Cine este Dacian Ciolos, propus de Iohannis pentru functia de premier (Video)

"Acest lucru ar putea aduce mai aproape perspectiva incheierii unui acord cu FMI si CE, bineinteles daca autoritatile romane vor mai lua in calcul un astfel de scenariu", arata analistii ING Bank.

Reuters: Sanse tot mai slabe pentru un acord cu FMI. Romania risca derapaje pe deficit si reforme

Prima piatra de incercare

Sunt sanse foarte mari ca Guvernul Ciolos sa primeasca, marti, votul de incredere in Parlament, insa asta nu inseamna ca va avea o munca usoara.

Primul test major al viitorului Cabinet va fi cresterea cu 10% a salariilor bugetarilor, incepand din luna decembrie, propunere adoptata de Camera Deputatilor, care se afla acum la mana presedintelui Klaus Iohannis.

Salarii mai mari pentru bugetari: Argumente pro si contra - Mingea e la Klaus Iohannis

"Impactul estimat ar fi de circa 0,3% din PIB, iar intrarea in vigoare a masurii va duce la cresterea deficitului bugetar la 3,3% anul viitor, luand in considerare faptul ca nu vor fi luate masuri compensatorii. In consecinta, contextul e dificil pentru redactarea Legii bugetului pe 2016", atrag atentia analistii ING Bank.

Dacian Ciolos, discutii la Guvern despre bugetul pe anul 2016

Ce alte riscuri mai exista

La randul lor, analistii Erste Group, companie care detine BCR, considera ca masurile de relaxare fiscala anuntate de fostul guvern continua sa reprezinte un risc pentru 2016.

"Avand in vedere largul consens politic cu care au trecut aceste decizii, nu ne asteptam sa fie inversate. Totusi, noul guvern ar putea veni cu un set de masuri care sa tina sub control daunele provocate de deciziile excesive", se arata intr-o nota a Erste Group, citata de Mediafax.

Cele 10 "porunci" ale fiscalitatii, dupa care se vor face afaceri in Romania in 2016

Unele masuri luate in noul Cod Fiscal, dar si cresterile salariale anuntate pentru anul viitor au fost criticate si de Fondul Monetar International, dar si de Comisia Europeana.

Despre turism

La randul sau, prim-vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, a sustinut de curand ca Guvernul tehnocrat nu va face revolutie, dar va incerca sa imbunatateasca lucrurile si in turism.

"Sper ca aceia care vor veni sa inteleaga necesitatea reducerii TVA la 9% si pentru agentiile de turism. Cred ca ar putea rezolva si problema primei de incoming pentru agentii. Avem o mare problema legata de modul de obtinere a vizelor pentru cetatenii din zona de Est care vor sa vina ca turisti in Romania.

Avem un potential imens de atragere a turistilor din China, zona tarilor arabe si Rusia, dar ne impiedicam de aceasta problema a vizelor, pe care speram ca noul guvern sa o rezolve", a spus Alin Burcea, citat de Agerpres.

Prioritatile ministrului propus pentru Finante

Ministrul propus pentru Finante, Anca Paliu Dragu, a enumerat, la audierile din comisiile de specialistate din Parlament, care au avut loc luni, care sunt prioritatile sale.

Guvernul Ciolos: Cine e Anca Paliu Dragu, propusa ministru al Finantelor

Ea are in vedere finalizarea bugetului pentru 2016, asigurarea predictibilitatii fiscale, cresterea investitiilor publice si cresterea colectarii veniturilor.

"Guvernul va pastra toate masurile Codului Fiscal si pe cele aprobate ulterior, precum si cresterile salariale, pentru a mentine stabilitatea si predictibilitatea mediului fiscal, iar bugetul pe 2016 va prevede un deficit bugetar sub 3% din PIB", a mai spus ministrul desemnat al Finantelor.

De asemenea, ea a spus ca un acord cu Fondul Monetar International (FMI) ar fi specific unei alte economii, nu celei romanesti, care nu se mai afla intr-o situatie dificila, fiind nevoie doar de un plan serios de reforme si punerea cresterii economice pe baze sustenabile.

Citește și:
Noua conspirație marca Daniel Ghiță. Politicianul susține că pesta porcină a apărut în România înaintea sărbătorilor pentru ca cetățenii să cumpere carne din alte țări
Noua conspirație marca Daniel Ghiță. Politicianul susține că pesta porcină a apărut în România înaintea sărbătorilor pentru ca cetățenii să cumpere carne din alte țări
Deputatul PSD Daniel Ghiță promovează o nouă teorie a conspirației după ce a dat de înțeles că pesta porcină ar fi apărut în România înaintea sărbătorilor pentru a-i determina pe...
Ministrul Muncii anunță o creștere ”un pic mai mare” a alocațiilor pentru copii din 2023. Noul procent promis
Ministrul Muncii anunță o creștere ”un pic mai mare” a alocațiilor pentru copii din 2023. Noul procent promis
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut luni, 28 noiembrie, precizări în legătură cu majorarea alocațiilor. Recent, Guvernul a anunțat că, la începutul lui 2023, alocațiile vor fi...