Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cine va fi premier din toamna

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 20 August 2016, ora 08:18
9847 citiri
Cine va fi premier din toamna

E o intrebare care provoaca panica in partidele mari si distractie si voie buna in cele mici. Glumele facute deja pe seama lui Dragnea ca posibil premier din toamna sunt la fel de reusite ca mistourile pe seama lui Predoiu.

Si nu pentru ca PSD nu ar avea prima sansa sa castige alegerile si sa formeze o majoritate care sa fie indreptatita sa propuna premierul, ori pentru ca PNL nu ar putea spera ca printr-un miracol si actiunea unor anumite forte sa obtina o majoritate chinuita in Parlament.

Ci pentru ca la aceasta ora nu mai exista niciun lider politic dintre cei vechi care sa nu aiba cel putin suspiciuni penale, daca nu si dosarele gata pregatite, cazul Dragnea e exemplar pentru ca are si o condamnare definitiva, sau care sa nu fie terminat din punct de vedere politic - asa cum este astazi Predoiu dupa esecul de la alegerile din Capitala.

Disperate ca nu au pe cine sa puna mana sa-l trimita la Palatul Victoria, in cazul ipotetic in care ar castiga alegerile si ar forma o majoritate confortabila in Parlament, PNL si PSD traiesc azi chinurile cautarii unui nume de care sa nu rada lumea cand va fi anuntat ca succesor al tehnocratului Ciolos.

Pentru ca in momentul anuntarii numelui toata lumea il va cantari si compara cu alti contracandidati, cine stie, inclusiv institutii precum DNA sau SRI. Doar din acest unghi si declaratiile lui Victor Ponta despre Dragnea premier au un umor specific.

Si, totusi, cine ar putea fi premier din toamna? Un raspuns e scenariul cel mai simplu si atat de vehiculat, intrucatva logic si firesc aproape pentru punctul in care a ajuns politica romaneasca, al pastrarii tehnocratului Dacian Ciolos ca premier in fruntea unui guvern colorat politic nici nu mai conteaza cum.

Nu m-ar mira si nici nu ar fi intru totul imposibil ca Dacian Ciolos sa ramana premier si dupa alegerile parlamentare, oricat de absurda este pana la urma o astfel de solutie, dar ipoteza are nevoie de anumite conditii in viitor si un rezultat strans intre cele doua partide mari.

Un scenariu mult mai probabil ar fi o victorie clara a PSD in fata liberalilor, care daca se va combina cu un scor ridicat de la ALDE al lui Tariceanu, ar da ocazia viitoarei majoritati sa-si numeasca propriul premier.

Acel moment ar trebui sa reprezinte inceputul sfarsitului pentru Klaus Iohannis si politicile impuse in ultimii doi-trei ani. Din acest motiv, propunerea lui Ponta cu Dragnea premier e de un umor sinistru, pentru ca Liviu Dragnea a ajuns politicianul care ar putea fi un premier chiar si mai "tehnocrat" si mai cuminte decat Dacian Ciolos.

Oricat de urat ar suna ca Romania sa-si desemneze un premier condamnat definitiv pentru frauda electorala, ar fi in fond un compromis aproape de inteles intre amortirea si disparitia clasei politice si mecanica puterii care are nevoie in continuare de o interfata in raport cu cetatenii.

In raport cu aceste scenarii, cele mai imposibile dintre cele comentate si vehiculate in perioada de vacanta, toate celelalte devin automat mult mai probabile si cu sanse infinit mai mari de implinire.

Cum ar fi nominalizarea unui pesedist si mai sters si mai umil decat Dragnea, nu are nicio importanta numele acum, ca tot sunt tot mai multi astfel de indivizi prin PSD. Cat despre partea dreapta, nu cred ca astazi exista un nume care sa fie rostit ca posibil premier cu sanse mai mari decat Dacian Ciolos.

Altfel spus, dreapta cu PNL in frunte a fost strivita de tehnocratie, ceva mai mult decat PSD care macar nu-l curteaza fatis pe Ciolos.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Dragnea premier, #Predoiu premier, #Ciolos premier dupa alegeri , #premier