Ciolos a lansat Platforma #Romania 100: Iata cele zece principii de guvernare (Video)

Luni, 17 Octombrie 2016, ora 19:54
35708 citiri
Ciolos a lansat Platforma #Romania 100: Iata cele zece principii de guvernare (Video)
Foto: Facebook/Dacian Ciolos

Premierul Dacian Ciolos a lansat, luni seara, Platforma #Romania 100, o platforma de principii, valori si proiecte pentru dezvoltarea Romaniei, pe care o va propune spre dezbatere partidelor aflate in campanie.

Proiectul, anuntat saptamana trecuta, este publicat pe ro100.ro si contine un mesaj al lui Dacian Ciolos catre romani, urmat de trei capitole: zece principii de guvernare, primele 100 de zile de guvernare - organizarea schimbarii si un portofoliu de proiecte nationale.

In mesajul catre romani, Dacian Ciolos da asigurari ca nu va candida la alegerile parlamentare din 11 decembrie si nici nu se va implica politic pana cand nu isi va termina mandatul de prim-ministru.

"Am promis ca nu voi candida in aceste alegeri si ca nu ma voi implica politic pe durata acestui mandat. Decizia mea ramane ferma, iar Guvernul pe care il conduc ramane unul independent.

Mandatul de premier pe care l-am preluat in noiembrie 2015 a avut obiectivul de a asigura stabilitatea politica si economica a tarii. Totodata, a avut rostul de a da partidelor politice ragazul necesar sa se reformeze, sa recastige increderea oamenilor, sa se deschida mai mult spre societate", explica Ciolos.

Premierul subliniaza ca "unele partide nu par sa fi mers pe aceasta cale", iar perioada de "guvernare exceptionala, independenta politic, a fost pentru ele doar o forma de a trage de timp, pentru a lasa sa se domoleasca energiile descatusate de #Colectiv".

"In esenta, modul lor de a se raporta la oameni, la alegatori, a ramas acelasi", a continuat Dacian Ciolos.

Insa premierul crede ca "Romania se poate guverna si altfel - cu onestitate, corectitudine, integritate" si ca in tara noastra "poate exista un alt mod de a administra interesul public, deschis, in dialog cu oamenii".

Ciolos sustine ca a inceput sa faca aceste lucruri, iar "schimbarea poate sa continue", insa un proiect de guvernare trebuie sustinut atat de partide, cat si de societatea civila si mediul de afaceri.

Prim-ministrul aminteste ca, in 2018, Romania va celebra centenarul Marii Uniri: "100 de ani au insemnat cicluri dramatice, de la totalitarism catre democratie, de la razboaie si crize profunde la integrarea in NATO si Uniunea Europeana".

"Daca vrem ca Romania sa creasca, avem nevoie de o reforma profunda a statului. Avem nevoie de o reimprospatare profunda a clasei politice, de principii pe care noi, ca societate, sa ni le asumam dincolo de angajamente politice si cicluri electorale", a afirmat Ciolos.

In acest context, premierul propune Platforma #Romania100 - Romania la 100 de ani -, mai exact "10 principii ale unei guvernari pentru cetateni, insotite de un portofoliu de proiecte nationale care cred ca ar trebui continuate sau incepute de guvernul viitor. O platforma pentru a ne recastiga increderea in Romania si in noi insine".

In finalul prezentarii, este lansata si o petitie de sustinere a proiectului, care, intr-o ora de la lansarea Platformei #Romania100, a strans aproape 4.000 de semnaturi. Petitia poate fi semnata pe site-ul ro100.ro.

Principii de guvernare propuse de Dacian Ciolos:

#1 O Romanie fara coruptie

Premierul considera ca "nicio forta politica din Romania nu trebuie sa puna oprelisti luptei impotriva coruptiei, sa slabeasca justitia si statul de drept. Coruptia inseamna saracie, coruptia ne condamna la subdezvoltare".

Asadar, Ciolos sustine ca "lupta impotriva coruptiei trebuie asumata de fiecare dintre noi" si spune ca atunci cand unul dintre noi da sau primeste mita "devine parte a sistemului care corupe si ucide Romania".

#2 O Romanie cu o clasa politica responsabila

Ciolos subliniaza ca, dupa alegerile din iarna, Romania risca sa fie condusa "de oameni politici cercetati penal, cu condamnari penale, oameni care nu mai pot reprezenta viitorul".

Premierul spune ca "Romania merita o clasa politica cinstita, care sa devina un model de etica si onestitate, nu de populism si demagogie", la fel cum merita si un Parlament ai carui membri respecta justitia.

#3 O Romanie guvernata cu bun simt

Mandatul scurt al actualului Guvern, arata Dacian Ciolos, a demonstrat limitele schimbarii "in conditiile unui aparat administrativ opac, nereformat si puternic politizat". Premierul adauga ca este "nevoie de o reforma profunda a administratiei si de crearea unui corp administrativ competent, integru".

#4 O Romanie in care fiecare munceste si este platit cinstit

"Cresterea economica sanatoasa si nivelul de trai vor putea fi mentinute numai daca vom crea mai multe locuri de munca", precizeaza Ciolos, insa acesta noteaza ca majorarile de salarii si pensii sunt posibile doar daca "exista suficienti oameni care muncesc, care aduc valoare in economie".

Crearea de noi locuri de munca trebuie sa fie obiectivul principal al Guvernului, sustine premierul, care adauga ca pentru asta e nevoie de "investitori, de capital autohton consolidate, dar si de capital de peste hotare".

"Oamenii trebuie sa-si gaseasca de munca nu numai la Bucuresti, in Cluj sau in Timis, dar si in Botosani, Vaslui sau Dolj", mentioneaza Ciolos.

#5 O Romanie fara saracie

Dacian Ciolos spune ca "in loc sa fie sprijiniti, cei mai saraci dintre noi sunt pusi pe drumuri, sunt folositi ca masa de manevra electorala". In acest cotext, "Romania are nevoie de un nou concept de incluziune sociala, bazat pe activarea economica a celor in nevoie", precizeaza premierul.

#6 O Romanie cu o economie competitiva

Ciolos aminteste ca, la aproape 100 de ani de la Marea Unire, Romania nu are o autostrada care sa treaca muntii, este cea mai saraca din Europa si exista dezechilibre majore de dezvoltare intre regiuni.

"La asta ne-au adus inconsecventa, incapacitatea de a duce pana la capat proiecte si de a avea abordari strategice", iar tara noastra "are nevoie de o viziune de dezvoltare multianuala, care unifica resursele bugetare nationale cu fondurile europene, care incurajeaza investitiile private si eficientizeaza investitiile publice".

#7 O Romanie cu adevarat educata

Pentru ca sistemul de educatie este subfinantat si ii exclude pe cei saraci sau pe cei din zonele rurale, Ciolos sustine ca este nevoie "sa scoatem politica din scoli" si "sa dam o sansa egala elevilor si profesorilor din mediul rural".

#8 O Romanie sanatoasa

Dacian Ciolos puncteaza problemele din sistemul sanitar, cum ar fi ca multi medici pleaca din tara si ca in Romania nu s-au mai construit spitale noi. Asadar, prim-ministrul propune o reforma a sistemului de sanatate, prin care medicii sa fie convinsi sa ramana in tara si prin care sa fie dezvoltata infrastructura spitaliceasca.

"Trebuie sa crestem accesul si calitatea serviciilor medicale la sate si in orasele mici si mijlocii", adauga Ciolos.

#9 O Romanie care conteaza in Uniunea Europeana si in NATO

Avand in vedere ca, in 2019, Romania va prelua presedintia Consiliului Uniunii Europene, trebuie sa aratam ca tara noastra "este un stat membru puternic si sa construim Uniunea Europeana alaturi de nucleul dur al celor care doresc sa tina impreuna Europa", subliniaza Ciolos.

"Totodata, avem datoria istorica si morala de a-i tine langa noi, pe o cale europeana, pe romanii din Republica Moldova", continua el.

#10 O Romanie a tuturor romanilor

"Cei mai multi dintre romanii plecati sa munceasca in strainatate fac asta pentru ca si-au pierdut increderea ca acasa se poate mai bine", sustine prim-ministrul, care spune ca Guvernul are datoria de a-i sprijini acolo unde sunt, dar si "obligatia de a nu-i instraina de tara si de a-i incuraja sa se intoarca acasa".

Citește și:
Ministrul Lucian Bode a dat din nou în judecată UBB. Ministrul cere anularea hotărârii prin care i s-a analizat teza de doctorat
Ministrul Lucian Bode a dat din nou în judecată UBB. Ministrul cere anularea hotărârii prin care i s-a analizat teza de doctorat
Secretarul general al PNL, ministrul Afacerilor Interne Luican Bode, a deschis un nou proces împotirva Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) la Tribunalul Sălaj. Bode cere anularea...
Primul candidat la prezidențiale. Un fost ministru PSD declară că se înscrie în cursa pentru Cotroceni ca să nu rămână „într-o zonă de confort”
Primul candidat la prezidențiale. Un fost ministru PSD declară că se înscrie în cursa pentru Cotroceni ca să nu rămână „într-o zonă de confort”
România va avea un nou președinte la finalul alegerilor prezidențiale programate în 2024, după cei zece ani de mandat ai lui Klaus Iohannis. Există mai multe nume vehiculate cu șanse...