Ciolos, acuzat ca a reinfiintat Directia VI a Securitatii: In ce conditii e SRI "organ de urmarire penala"

Duminica, 13 Martie 2016, ora 22:54
6636 citiri
Ciolos, acuzat ca a reinfiintat Directia VI a Securitatii: In ce conditii e SRI "organ de urmarire penala"
Foto: Arhiva Facebook/Dacian Ciolos

Premierul Dacian Ciolos a facut mai multe precizari in legatura cu ordonanta de urgenta privind interceptarile, explicand si conditiile in care SRI poate fi organ de urmarire penala.

"SRI nu poate fi organ de urmarire penala decat pentru cazuri privind siguranta nationala si privind terorismul (conform legii de functionare a SRI) si doar, exclusiv sub control judecatoresc, in prezenta unui procuror. Restul e interpretare nefondata", a scris Ciolos pe Facebook, raspunzand unei persoane care il acuza ca a reinfiintat Directia VI - anchete penale - a Securitatii, informeaza News.ro.

Ordonanta interceptarilor, aprobata: SRI va putea fi "organ de cercetare penala speciala"

Premierul a mai explicat ca pana acum SRI era implicat in toate dosarele in care erau facute interceptari.

"Pana acum SRI era implicat in urmariri penale in toate cazurile in care facea ascultari la solicitarea procurorilor. Acum, prin OUG se delimiteaza clar in care situatii mai poate face asta. Credeti-ma, am studiat bine lucrurile inainte de a adopta OUG", a mai scris Ciolos, raspunzand comentariilor pe pagina sa de Facebook.

Fara interceptari SRI in dosare penale: Doi judecatori CCR au facut opinie separata

Guvernul a aprobat, in sedinta speciala de vineri, Ordonanta de Urgenta care stabileste ca interceptarile in materie penala si de securitate nationala vor putea fi realizate prin Centrul National de Interceptare a Comunicatiilor. Anterior, actul normativ a fost avizat in CSAT.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a explicat ca solutia gasita de Guvern, prin actuala OUG, poate fi una temporara, insa depinde de societate, care va trebui sa decida ce fel de "arhitectura" doreste sa aiba in privinta interceptarilor, iar o dezbatere in acest sens este necesara.

Sorin Oprescu, primul penal cunoscut care contesta interceptarile facute de SRI in dosarul sau

Ordonanta de Urgenta privind interceptarile adoptata, vineri, de Guvern modifica patru acte normative, respectiv Codul de procedura Penala, Legea privind organizarea judiciara, Legea privind organizarea si functionarea DIICOT, dar si a celei SRI, pentru aplicarea noilor reglementari.

Prin acest act normativ Centrul National de Interceptare a Comunicatiilor este desemnat sa obtina, prelucreze si stocheze informatii in domeniul securitatii nationale, iar la cererea organelor de urmarire penala sa asigure accesul la sistemele tehnice in conditii stabilite prin protocoale de cooperare.

Basescu spune ca ordonanta pe interceptari nu ar fi constitutionala: Avocatii vor exploata la sange

Potrivit OUG, organele SRI vor putea fi desemnate organe de cercetare penala in cazuri de securitate nationala si terorism in domeniul interceptarilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Ciolos explicatii SRI organ cercetare penala, #Ciolos acuzat SRI Securitate Directia6 , #premier