Ciolos: Cartele pre-pay din Romania, folosite la atentate in UE. Serviciile cer instrumente

Duminica, 27 Martie 2016, ora 11:31
23251 citiri
Ciolos: Cartele pre-pay din Romania, folosite la atentate in UE. Serviciile cer instrumente
Foto: Facebook/Dacian Ciolos

Premierul Dacian Ciolos a readus in lumina reflectoarelor un subiect care s-a dovedit sensibil in trecut - legislatia in ceea ce priveste vanzarea cartelelor pre-pay in Romania. Seful Guvernului a precizat ca aceatsa chestiune va fi pusa din nou in dezbatere pentru ca reprezinta un risc, cartele pre-pay din tara noastra fiind folosite in pregatirea unor atacuri teroriste pe teritoriul Uniunii Europene.

"Nu trebuie sa ne ascundem dupa deget. Riscul exista, suntem in Uniunea Europeana, participam activ la lupta aceasta impotriva terorismului deci, potential, riscul exista (si pentru Romania, n.red.), dar asa cum stau lucrurile acum ele sunt tinute sub control, in sensul ca autoritatile isi fac treaba. Din discutiile pe care le-am avut in aceasta saptamana cu autoritatile responsabile guvernamentale si serviciile de informatii inteleg ca lucrurile sunt tinute sub control, dar, sigur, vigilenta este foarte mare", a spus Ciolos, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la ProTv.

Intrebat daca serviciile fac presiuni pentru a primi parghiile necesare unui control suplimentar, Ciolos a admis ca exista anumite cerinte.

"Serviciile cer instrumente care sa le permita sa monitorizeze in mod foarte atent situatia. Sunt lucruri care au fost puse la un moment dat in dezbatere publica apropo de lupta impotriva terorismului, lucruri care probabil vor reveni. Eu, si cei din servicii stiu, sunt foarte atent si la drepturile cetatenesti si la transparenta, dar eu cred ca respectand aceste principii de transparenta sunt cateva teme pe care le vom repune in dezbatere si sa vedem unde punem cursorul pentru a nu impiedica serviciile sa-si faca treaba in mod corect fara a face anumite excese si exagerari in ceea ce priveste drepturile cetatenesti.

Ei se plang...stiti discutia veche apropo de cartele pre-pay. Inteleg ca Romania este una din putinele tari din UE care vinde inca cartele pre-pay fara un control de identitate, inteleg ca au fost chiar folosite in ultima perioada cartele pre-pay din Romania in pregatirea unor atentate in alta parte in UE, tocmai pentru ca exista aceasta flexibilitate in Romania", a dezvaluit Ciolos la emisiunea difuzata duminica dimineata.

Statul Islamic face noi amenintari: Atentatele de la Bruxelles sunt doar inceputul cosmarului

Marsul impotriva fricii de la Bruxelles a fost anulat. Riscul este prea mare

In acest context, Ciolos a anuntat ca la Ministerele de Justitie si de Interne se lucreaza la niste propuneri pe aceasta chestiune si ca proiectele vor fi facute publice atunci cand vor fi finalizate.

"Ministra Justitiei si cu ministrul de Interne vor veni cu o nota in Guvern cu aceste elemenete si ele vor fi supuse dezbaterii publice. O sa le discutam in momentul in care ele vor fi sintetizate de cele doua ministere, nu vreau sa anticipez acum, dar sa nu aiba cineva impresia ca vrem sa facem ceva pe ascuns, sa punem o anumita presiune pe opinia publica. Eu cred ca e important intr-un mod pragmatic, riguros, sa discutam de lucrurile acestea si inca o data sa invatam sa punem cursorul acolo unde trebuie, sa nu exageram nici intr-o parte, nici in alta, asa cum avem uneori obiceiul cand luam decizii", a mai spus Ciolos.

In ce priveste situatia din UE - luata cu asalt de imigranti si zguduita de atentate sangeroase, Ciolos a admis ca Uniunea se afla intr-un "moment dificil, de rascruce", in care e nevoie de incredere la nivelul leadership-ului politic, dar si intre partenerii UE. "O dezmembrare a UE inseamna control la frontiere, costuri mult mai mari (...) costuri mai mari pentru protectie etc.", a mai spus acesta.

Explozii in Bruxelles: Ciolos asigura ca in Romania lucrurile sunt sub control si ca nu exista riscuri

"Cred ca si cei care erau foarte deschisi in ultima vreme - Germania si tarile nordice - sunt mult mai circumspecti. S-a inteles in al 12-lea ceas ca fara un control al imigratiei ilegale nu putem vorbi despre solidaritate", a mai afirmat premierul.

Atentate la Bruxelles: Iohannis si Ciolos, la Ambasada Belgiei - ce spun despre amenintarile teroriste pentru Romania

Legat de pozitia Romaniei, in acest context, Dacian Ciolos a tinut sa puncteze: "Si noi am insistat pe un control al frontierelor externe ale UE".

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Dacian Ciolos terorism Romania, #Ciolos terorism Romania, #Ciolos cartele prepay Romania, #Ciolos imigratie UE terorism, #Ciolos atentate Bruxelles , #premier