Cum raspunde Romania la amenintarea lui Trump privind NATO: Creste bugetul Apararii si produce blindate

Joi, 17 Noiembrie 2016, ora 13:32
10883 citiri
Cum raspunde Romania la amenintarea lui Trump privind NATO: Creste bugetul Apararii si produce blindate
Foto: Arhiva Facebook/Dacian Ciolos

Viitoarea evolutie a NATO a devenit unul dintre principale subiecte dupa ce Donald Trump a castigat alegerile prezidentiale din SUA, avand in vedere ca miliardarul declarase in campanie ca statele aliate nu se vor mai bucura de sprijin in caz de atac daca nu au alocat suficienti bani pentru aparare.

Intrebat intr-un interviu la Europa FM daca Romania se afla pe lista statelor care ar fi vizate de declaratiile lui Trump, premierul Dacian Ciolos a asigurat ca bugetul pentru Aparare va ajunge in 2017 la 2% din PIB si chiar ca au fost demarate parteneriate de inzestrare a armatei, Romania urmand chiar sa produca transportoare blindate.

"Nu o sa se afle pe lista Romania pentru ca ne-am asumat deja sa marim finantarea. Suntem constienti de faptul ca nu poti sa ceri sprijin pentru Aparare daca nu contribui si tu. Am avut discutii si decizia politica de la Bucuresti in legatura cu alocarea a 2% din PIB pentru Aparare in 2017 e apreciata, acum trebuie facut efortul sa se materializeze", a spus premierul Ciolos, precizand ca "vom face acest lucru nu doar pentru ca ne-am angajat, ci pentru ca avem nevoie".

In schimb, premierul a precizat ca bugetul Apararii in 2017 nu va fi, cu siguranta, mai mare de 2%.

Intrebat daca la nivelul Guvernului s-a luat legatura cu viitoarea Administratie americana, Ciolos a spus ca exista mereu comunicare pe aceasta axa.

"E prea devreme sa vorbim despre asta, evident ca sunt si vor fi contacte. Incercam sa intelegem cat mai bine modul in care vor evolua lucrurile", a punctat Ciolos, adaugand ca parteneriatul strategic romano-american este unul solid, care a "trecut testul mai multor administratii, si republicane si democrate".

Premierul a adaugat ca in ce priveste inzestrarea Armatei Romane exista numeroase proiecte, inclusiv construirea de blindate in Romania, in parteneriat cu gigantul german Rheinmetall.

"Vreau sa subliniez ca o parte din acesti bani (2% PIB) se duc intr-un program de inzestrare a Armatei, un program pe 10 ani, pentru ca armata sa poata face fata cerintelor NATO aici, la noi acasa, dar si pentru participarea la diverse teatre de operatiune. Cautam parteneriate cu parteneri care ne pot ajuta cu dotari.

E intr-o faza foarte avansata un parteneriat al unei companii romanesti cu firma Rheinmetal care va construi in Romania un transportor blindat. Va folosi si tehnologia Rheinmetall, resurse din Romania, va crea locuri de munca in Romania. Se va crea o societate mixta romano-germana care apoi va avea contractul cu MApN", a mai spus premierul.

Ciolos a precizat ca mai sunt si alte parteneriate de acest gen in discutie, inclusiv pentru dotarea Armatei Marine, urmand sa fie produse in Romania corvete.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#Dacian Ciolos Trump NATO, #Romania buget aparare NATO Trump , #premier