Ciolos, intrevedere cu Hollande: Despre Schengen si contributia Romaniei la controlul frontierelor

Miercuri, 20 Ianuarie 2016, ora 18:48
3223 citiri
Ciolos, intrevedere cu Hollande: Despre Schengen si contributia Romaniei la controlul frontierelor
Foto: Guvernul Romaniei

Romania sprijina proiectele de consolidare a controlului la frontiera si speram ca aceasta contributie pe care tara noastra o are la controlul frontierelor sa fie recunoscuta, alaturi de criteriile care au fost deja indeplinite, pentru a adera la Schengen, a declarat miercuri, la Paris, premierul Dacian Ciolos.

"Am evocat chestiunea migratiei si am confirmat ca Romania sprijina proiectele de consolidare a controlului la frontiera. Romania insasi are una dintre cele mai mari frontiere externe ale UE in responsabilitate. Am confirmat ca intentionam in continuare sa ne facem treaba din acest punct de vedere si ca speram ca aceasta contributie pe care Romania o are la controlul frontierelor sa fie recunoscuta, alaturi de criteriile care au fost deja indeplinite de Romania, de a adera la spatiul Schengen, cel putin intr-o prima etapa cu deschiderea comunicatiilor aeriene, aeroporturilor", a afirmat Ciolos, intr-o declaratie de presa comuna cu presedintele Frantei, Francois Hollande.

Doua luni pana la "colapsul spatiului Schengen". Ultimatumul dat statelor UE de presedintele Consiliului European

Seful Executivului de la Bucuresti a subliniat ca Romania este interesata sa adere la un spatiu Schengen care sa fie solid, consolidat si credibil si, din acest punct de vedere, va sustine orice initiativa care merge in aceasta directie.

Hollande: Lucram impreuna pentru a facilita aderarea Romaniei la Schengen cu spatiul aerian

La randul sau, presedintele francez Francois Hollande a afirmat ca Romania si Franta lucreaza impreuna pentru a facilita aderarea la Schengen a tarii noastre cu spatiul aerian.

Protest violent fata de primirea imigrantilor in Olanda: Ciocniri cu fortele de ordine si oua aruncate in primarie

"Romania de mult timp a participat in mod efectiv la Schengen. Cei doi ministri de Interne sunt chiar acum in discutii pentru a vedea care sunt etapele ce trebuie indeplinite (...) si care sunt deja discutate cu prietenii nostri romani. Securitatea inseamna a avea - si aici lucram impreuna, mai ales in Parlamentul European - registrul european al pasagerilor, pentru ca acest lucru va permite verificarile si va facilita aderarea Romaniei la spatiul Schengen cu spatiul aerian", a precizat Hollande.

Seful statului francez a precizat ca in discutiile avute cu prim-ministrul roman Dacian Ciolos a fost evocata si problematica protejarii frontierelor externe ale Uniunii Europene.

"Stim ce face Romania pentru a merge in acelasi sens cu Franta, adica sa asigure o securizare efectiva a frontierelor externe ale UE. Si, bineinteles, vom sustine Comisia Europeana pentru infiintarea corpului de gardieni europeni care sa permita rezolvarea cat mai uman posibil a situatiei refugiatilor si sa nu mai fim confruntati cu miscari de populatii care sa creeze situatii extrem de dureroase. Am vrut sa reamintim ca dorim un viitor pentru spatiul Schengen, pentru ca desfiintarea Schengen ar avea consecinte foarte grave pentru Uniunea Europeana. Trebuie sa amelioram Schengen-ul, poate sa rediscutam un set intreg de reguli, dar trebuie sa pastram spatiul Schengen", a subliniat Francois Hollande.

Citește și:
Sorin Cîmpeanu invocă ”o presiune nedreaptă și ilogică”. Fostul ministru se declară îngrijorat de reforma Educației
Sorin Cîmpeanu invocă ”o presiune nedreaptă și ilogică”. Fostul ministru se declară îngrijorat de reforma Educației
Sorin Cîmpeanu a făcut vineri, 30 septembrie, precizări în legătură cu decizia sa de a demisiona din funcția de ministru al Educației. Cîmpeanu susține că prin decizia sa a vrut...
Mesajul liderilor politici din România pentru Vladimir Putin după ”anexarea ilegală” a teritoriilor din Ucraina UPDATE
Mesajul liderilor politici din România pentru Vladimir Putin după ”anexarea ilegală” a teritoriilor din Ucraina UPDATE
Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și MAE au transmis vineri, 30 septembrie, că România nu va recunoaște referendumurile de anexare organizate de Rusia în cele patru...