Ciolos: Masurile luate fata de taierile de paduri dau roade. De acum tine de oameni si de viitorul Guvern

Sambata, 17 Decembrie 2016, ora 21:19
17200 citiri
Ciolos: Masurile luate fata de taierile de paduri dau roade. De acum tine de oameni si de viitorul Guvern
Foto: Arhiva Ziare.com

Masurile luate de Guvern in ultimul an impotriva taierilor ilegale din paduri au inceput sa dea roade, puncteaza premierul Dacian Ciolos, care atrage atentia ca in continuare "depinde de vointa oamenilor si a viitorului guvern sa le foloseasca in interesul tarii".

"Taierea ilegala a padurilor a fost un subiect prezent in mod constant in mesajele venite din partea cetatenilor. A fost clar, inca de la inceputul mandatului, ca problema e una care vine din timp si care necesita atat solutii imediate pentru a tine sub control procesul, dar si solutii pe termen mai lung pentru a eradica fenomenul taierilor ilegale.

Am luat in acest an mai multe masuri de ordin legislativ pentru controlul taierilor ilegale de paduri. In paralel cu acestea, Ministerul Mediului a lucrat la un sistem complet si complex de supraveghere a taierilor de material lemnos, in timp real, cu imagini prin satelit, care este functional de cateva zile si usor de folosit", scrie Dacian Ciolos pe Facebook sambata seara.

Astfel, premierul mentioneaza ca "InspectorulPadurii.ro arata orice taiere ilegala si genereaza automat o alerta catre cei care trebuie sa intervina", care este si o forma de transparentizare pentru publicul larg.

In continuare, Ciolos trece in revista rezultatele vizibile pana acum:

- paza pentru proprietarii de paduri mici asigurata integral din banii statului;

- inceperea inventarierii si a punerii sub protectie a padurilor virgine din Romania, proces amanat din 2012;

- introducerea dreptului de preemptiune in licitatiile de masa lemnoasa pentru producatorii de mobila autohtoni;

- triplarea amenzilor pentru contraventiile silvice "intr-o dinamica a controalelor silvice fara precedent - peste 162.000 anul acesta".

"De aici inainte tine de vointa oamenilor de a utiliza toate instrumentele pe care le-am pus la dispozitie si de viitorul guvern sa le foloseasca in interesul tarii", incheie Dacian Ciolos.

C.S.

#Dacian Ciolos masuri taieri paduri, #Guvern taieri ilegale paduri , #premier