Ciolos: Nu ma feresc sa ma implic, dar sa nu facem dintr-o persoana o icoana. Ce zice de o guvernare cu PSD (Video)

Joi, 20 Octombrie 2016, ora 16:33
4841 citiri
Ciolos: Nu ma feresc sa ma implic, dar sa nu facem dintr-o persoana o icoana. Ce zice de o guvernare cu PSD (Video)
Foto: Ziare.com

Prim-ministrul Dacian Ciolos se declara gata sa se implice in noul guvern ce va fi format dupa alegerile parlamentare din decembrie, insa nu in orice formula si acest lucru nici nu ar presupune automat ca el sa intre intr-un partid.

"Haideti sa treaca alegerile si sa vedem rezultatul. Daca construim iar o campanie electorala in jurul unei persoane si incercam sa facem dintr-o persoana o icoana, dupa parerea mea nu e ceea ce asteapta oamenii. Nu ma feresc sa ma implic, dar nici nu cred ca sunt indispensabil. (...)

Am spus ca nu ma dau de-o parte sa ma implic, asa cum cum am facut-o si in noiembrie anul trecut. Dar in acelasi timp nici nu vreau ca aceasta dezbatere sa fie construita in jurul ideii daca candideaza sau nu la postul de premier cutare persoana. Cu ce sa candidam? Deocamdata, e important sa vedem daca oamenii, daca o majoritate sustine o astfel de abordare, daca sustin ideile de-acolo. Cred ca asta e important acum", a declarat joi premierul Ciolos, intr-un interviu pentru Hotnews.ro.

Cum ii raspunde Ciolos lui Iohannis

Legat de interpretarea data public de presedintele Klaus Iohannis in legatura cu platforma lansata de premier, si anume ca asta e semnalul ca e dispus sa continue in viitorul Guvern, care va fi insa unul politic, Ciolos a spus ca nu vrea sa o comenteze, insa a precizat ca nu va intra intr-un partid "doar de dragul cuiva".

"Nu vreau sa interpretez, cred ca trebuie sa-l intrebati pe domnul presedinte. Eu v-am spus ce pot sa fac acum. Eu vreau mereu sa fiu coerent cu mine insumi in deciziile mele. Nu o sa fac lucruri doar de dragul cuiva sau doar pentru ca cineva imi cere ceva. O sa fac ceea ce simt si ceea ce cred ca chiar pot sa duc mai departe. In momentul de fata am spus ca sunt gata sa ma implic, sa-mi folosesc experienta acumulata daca cineva considera ca aceasta experienta poate sa fie utila; alegerea de a intra sau nu intr-un partid e o alegere personala.

Eu n-o sa fac niciodata asta pentru o functie sau pentru ca mi-o cere cineva. Sunt constient si sustin ideea ca e important ca dupa alegeri sa avem un guvern politic, clar sustinut politic, cu un program de guvernare asumat de partidele care pot face o majoritate in Parlament, pentru ca avem nevoie sa recredibilizam modul de a face politica prin partide. Asta nu se face doar declarativ, doar punand in fata un om, fie el membru de partid sau independent, se face printr-un complex de factori pe care sper sa-i vad in actiune in perioada urmatoare", a spus Ciolos.

Exclude o guvernare cu PSD

Intrebat insa daca ar fi dispus sa se implice si intr-o formula PNL-PSD, Ciolos a raspuns ca nu si ca nici nu se vede parte a unui guvern de mare coalitie.

"Eu cred ca in momentul de fata Romania are nevoie de o guvernare clara, cu o directie clara, sau intr-o parte sau in alta. Eu personal, pornind si de la experientele trecutului, nu cred ca o astfel de structura de guvernare ar putea functiona in perioada urmatoare. Si, oricum, eu nu ma vad implicat intr-o astfel de structura. (...) Acum nu de compromisuri de acest gen e nevoie, ci de un angajament clar. Eu cred ca e important ca cei care vin acum in campanie cu puncte de vedere de multe ori aproape antagonizate sa arate ca pot sa si construiasca, nu doar sa se opuna celorlalti", a continuat premierul.

Cat despre posibilitatea de a participa la mitinguri electorale, precum cel anuntat de PNL, prim-ministrul a evitat sa dea un raspuns ferm: "Nu stiu, o sa vad care e scopul, care sunt obiectivele unei astfel de intalniri. Am spus insa ca, nefiind candidat la alegeri, nu o sa particip nici la campania electorala ca un politician candidat".

"O sa evit sa ma implic in campania electorala. Campania e a partidelor si cred ca e important sa existe aceasta delimitare. Nu vreau sa las ambiguitate in atitudinea mea. (...) Deci o sa vad in functie de cazuri, dar, de principiu, nu intentionez sa ma implic in campanie, cu atat mai mult cu cat mai trebuie sa guvernam, mai avem lucruri de facut pana la sfarsitul mandatului acestui guvern", a mai spus Dacian Ciolos.

Explicatii despre Platforma #Romania 100

Prim-ministrul a oferit si cateva lamuriri despre Platforma #Romania 100, lansata luni.

"In primul rand, as vrea sa spun ce nu inseamna aceasta platforma. Aceasta platforma nu se doreste a fi un program de guvernare. Asta e treaba partidelor, a celor care participa la alegeri si care propun alegatorilor un program de guvernare.

Eu mi-am dorit sa pun pe masa in dezbatere publica niste principii - pornind si de la experienta de cateva luni de guvernare - niste principii sanatoase si care trebuie sa stea la baza oricarui program de guvernare.

In al doilea rand, la cealalata extrema a platformei, dincolo de principii, am pus cateva proiecte pe care noi le-am inceput si care cred ca ar trebui continuate", a explicat Dacian Ciolos.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Dacian Ciolos guvernare PSD, #Ciolos implicare campanie electorala, #Ciolos campanie electorala alegeri, #Dacian Ciolos alegeri parlamentare , #premier