Ciolos o retrage pe Guseth de la Justitie: E si vina ei (Video)

Marti, 17 Noiembrie 2015, ora 02:14
27921 citiri
Ciolos o retrage pe Guseth de la Justitie: E si vina ei (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Premierul desemnat Dacian Ciolos a decis sa o retraga pe Cristina Guseth din echipa guvernamentala cu care urmeaza sa mearga, marti, in Parlament, sa ceara votul de investitura, cu toate ca aceasta obtinuse aviz pozitiv in comisiile de specialitate.

"Pentru a nu vulnerabiliza in niciun fel increderea in ministrul Justitiei din Guvern, intr-un an foarte important pentru mentinerea credibilitatii activitatii Justitiei, am hotarat sa retrag propunerea doamnei Cristina Guseth pentru acest portofoliu. Dimineata voi inainta conducerii Parlamentului o noua propunere", a scris pe Facebook Dacian Ciolos, in jurul orei 01:30.

Audieri maraton pentru ministrii lui Ciolos: Avize pe banda rulanta, dar si scandaluri. Vezi cum s-au prezentat tehnocratii

Unul dintre comentatorii de pe pagina premierului desemnat isi exprima regretul ca acesta face "jocul parlamentarilor speriati de integritatea doamnei Guseth".

"Imi pare rau, dar cred ca faceti jocul parlamentarilor speriati de integritatea doamnei Guseth si nu este deloc acesta sensul miscarii care a determinat aceste schimbari. Ce raspunde un candidat potrivit pentru aceasta functie cand e intrebat de imunitati? Ca da, este bine asa cum este? Nu cred, dar raspunsul unui om integru - ca trebuiesc revizuite pentru ca impieteaza asupra actului de justitie - nu-l va califica la votul comisiei.

Nu e evident un cerc vicios? Doamna Guseth a trebuit sa respire o atmosfera toxica in aceste audieri si sa raspunda la intrebari perfide si manipulatorii. Asta e doar un exemplu, dar intreaga audiere din comisie a fost orchestrata ca sa decideti asa... Imi pare rau ca aveti astfel de sensibilitati si incepeti cu un astfel de compromis", ii scrie comentatorul.

Ciolos ii raspunde scurt: "A fost si vina doamnei Guseth. Altfel nu as fi decis asta".

Un alt comentator o contesta pe Elisabeta Lipa: "Domnule Ciolos, nu am reusit sa inteleg nici nominalizarea Elisabetei Lipa. Ati stat vreodata de vorba cu dansa? Presupun ca nu. Managementul Elisabetei Lipa este zero. Este un om modest in gandire. Nu cred ca ar fi rau daca v-ati face timp sa vorbiti cu dansa, macar cateva minute".

Raspunsul premierului desemnat starneste reactii negative.

"Am stat de vorba, desigur. Din cate stiu este manager la clubul Dinamo", a raspuns Ciolos, provocand o reactie nervoasa.

"Din cate stiu?!? Domnule Dacian Ciolos nu credeti ca ar fi datoria dumneavoastra sa stiti tot ce se poate sti despre oamenii pe care ii propuneti? Am privit cu entuziasm numirea dumneavoastra si sper sincer sa va gasiti ritmul...", i-a scris un alt comentator.

Uniunea Nationala a Judecatorilor nu intelege ce cauta Cristina Guseth la Justitie

Ciolos o apara pe Cristina Guseth: Iata de ce o vrea ministru al Justitiei (Video)

Audierea Cristinei Guseth s-a lasat cu insinuari, acuzatii, retragerea sprijinului pentru Guvern si cu o demisie

Prestatia Cristinei Guseth in timpul audierilor a starnit o adevarata furtuna. Inca de la inceput ea a fost contestata de mai multi magistrati, dar si de oameni politici, pentru ca nu are pregatire juridica, ea fiind de profesie inginer electronist.

Propunerea lui Ciolos la Justitie, Guseth, se apara: Nici Franta, UK sau Suedia n-au ministri absolventi de Drept

Raspunsul ei a fost ca si in alte tari ministrii Justitiei sunt de alta profesie: "In cei zece ani de activitate am intalnit aproape 1.000 de magistrati din cei aproximativ 6.000, lucru care m-a ajutat sa cunosc problemele din sistem. Stiu ca am o problema, ca nu am absolvit Facultatea de Drept, ca sunt un absolvent al Facultatii de Electronica, aceasta problema insa cred ca poate fi depasita pentru ca in momentul de fata sistemul juridic din Romania nu se mai afla in 2004-2005.

CSM are rolul de a asigura independenta sistemului juridic. Eu, ca ministru, voi genera strategii, politici publice si voi incerca sa continui reforma care este atat de mult solicitata in momentul de fata. As mai aduce un argument legat de faptul ca nu am o diploma de la Universitatea de Drept. In trei tari din Europa ministrii Justitiei nu sunt absolventi ai Facultatii de Drept, in Franta - este un economist -, in Marea Britanie - un jurnalist - si in Suedia".

Apoi a venit randul lui Remus Cernea sa-i ceara ministrului propus al Justitiei sa spuna daca are de gand sa legalizeze casatoriile intre presoane de acelasi sex sau macar parteneriatul civil. Raspunsul lui Guseth - "Mie imi pare ca aceasta este o problema care tine de o consultare publica. As vrea sa vad ce cred romanii. Ce cred eu nu cred ca este relevant, ci ceea ce vor romanii" - l-a facut pe Cernea sa catalogheze drept "deplorabila" prestatia, acuzand-o ca nu are curajul sa isi asume o pozitie, motiv pentru care a anuntat ca nu va mai vota Guvernul Ciolos in Parlament.

Guvernul Ciolos a pierdut un vot din cauza prestatiei "deplorabile" a ministrului propus pentru Justitie

Si senatorul Florentina Jipa, care l-a miruit pe fostul ministru Dan Sova inainte de votul privind incuviintarea arestarii sale, a avut ceva de impartit cu Guseth. Jipa a insinuat ca Freedom House, ONG-ul condus de Cristina Guseth, ar fi manevrat din umbra si ca aceasta, odata ajunsa ministru, va reprezenta interesele acelei entitati nenumite. "Induceti ideea ca sunt o marioneta si trasa de ate. Pe ce va bazati? Este jignitor", i-a raspuns Guseth.

Capacul i l-au pus UNPR-istul Eugen Nicolicea si senatorul Steluta Cataniciu, primul cerandu-i sa spuna diferenta dintre sistemul juridic si cel judiciar, iar a doua ce intelege prin sistem de imunitati. Aici Cristina Guseth s-a blocat si nu a mai stiut ce sa raspunda, confundand imunitatile cu impunitatile si amestecandu-le cu incompatibilitatile, acesta fiind momentul care a provocat cele mai multe critici.

Cu toate acestea, parlamentarii au decis, chiar daca nu in unanimitate, sa ii dea unda verde, motiv pentru care deputatul Steluta Cataniciu (acuzata de ANI de conflict de interese, acuzatie confirmata in instanta) a anuntat ca demisioneaza din comisia juridica.

Dupa vot, Guseth a vorbit despre audieri ca despre o experienta dura si a dezvaluit ca au fost momente in timpul interogatoriului in care s-a gandit sa renunte, dar ca imediat a reflectat la ce impact va avea activitatea sa pe viitor. Totusi, ea a recunoscut ca nu este pregatita pentru aceasta functie, dar a promis ca se va pregati.

Parlamentarii aproape au facut-o pe Guseth sa renunte la ministerul Justitiei: Nu sunt pregatita

"In acele momente treci prin toate etapele. Te gandesti la tine, la ce simti, dar te gandesti si la impactul pe care poate o sa-l aiba ceea ce o sa faci in viitor si atunci a trebuit sa iau decizia destul de repede. (...) Nu sunt pregatita. Dar o sa ma pregatesc. Pentru mine o sa fie mult mai greu. Nu sunt pregatita in sensul faptului ca nu am educatie juridica. Tocmai de asta, eu cred ca acolo pot reprezenta justitiabilul. Si ei trebuie sa inteleaga ceea ce este in legi. Legea nu este apanajul unor oameni cu pregatire juridica. Legea se aplica oamenilor. Deci eu voi reprezenta acei oameni si voi face un efort suplimentar ca sa inteleg si sa iau decizia buna", a spus directorul Freedom House dupa audieri.

Guseth a fost printre ultimii ministri propusi audiati in comisiile din Parlament, intr-un maraton ce a durat 9 ore. In afara de audierea ei, restul tehnocratilor au primit fara prea multe batai de cap si intrebari incomode binecuvantarea politicienilor. Un singur ministru propus a ramas sa fie audiat marti, fostul social-democrat Vasile Dancu. Acesta era programat pentru luni seara, dar a suferit o cadere de calciu si a cerut o amanare. Se pare ca audierea a fost reprogramata pentru marti la ora 09:00.

Ramane de vazut acum pe cine va propune Ciolos in locul lui Guseth, cand va fi audiata in comisii persoana respectiva, pentru a putea apoi merge cu tot guvernul in fata Parlamentului pentru votul de investitura. Imediat dupa aceasta ultima etapa, este de asteptat sa aiba loc ceremonia de investitura la Palatul Cotroceni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ciolos retrage Guseth Guvern, #Cristina Guseth retrasa Ciolos Justitie , #premier