Clipul zilei: Ministrii din Cabinetul Ciolos prezinta pe YouTube masurile anti-birocratie din institutii

Duminica, 18 Septembrie 2016, ora 12:58
5919 citiri
Clipul zilei: Ministrii din Cabinetul Ciolos prezinta pe YouTube masurile anti-birocratie din institutii
Foto: Facebook/Dacian Ciolos

Guvernul a postat un clip video de opt minute, pe Youtube, in care apar mai multi ministri, care vorbesc despre masurile de simplificare a birocratiei adoptate in institutiile pe care le conduc.

In clipul de pe YouTube apar ministrul de Interne, Dragos Tudorache, ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, Ministrul Muncii, Dragos Paslaru, ministrul delegat pentru Diaspora, Maria Ligor, ministrul delegat pentru consultare publica, Violeta Alexandru, si ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Ministrul de Interne, Dragos Tudorache, este primul care apare in filmuletul postat pe canalul YouTube al Guvernului, el precizand ca mare parte din masurile de simplificare au fost adoptate de Guvern inca din luna iulie, prin Ordonanta de Urgenta.

"In primul rand, s-au eliminat taxele extrajudicare de timbru pentru cartea de identitate si cazierul judiciar. Cazierul nu mai e solicitat de la cetatean, ci de la institutiile care au nevoie de el, de la Politia Romana. S-a eliminat obligativitatea copiilor legalizate", spune ministrul de Interne.

Tudorache mai afirma ca s-a urmarit facilitarea transmiterii prin email a dovezilor platilor amenzilor de circulatie, care ii afecta pe multi cetateni.

"S-a facilitat efectuarea platilor online, pentru a degreva o mare parte din sarcina administrativa, de la ghiseu. Rezultatele nu au fost cele dorite, in primul rand pentru ca nu cred ca nu am popularizat destul in randul populatiei metodele alternative de plata, dar si organizatoric, pentru ca o buna parte din servicii, in special in Bucuresti, nu au fost adaptate volumului mare de cereri de pe perioada verii.

Pana la sfarsitul anului, vom veni cu o noua organizare a fluxurilor in aceste servicii, pentru ca aceste masuri sa fie simtite in mod real de cetatean", a declarat Tudorache.

Anca Dragu, ministrul Finantelor Publice, afirma ca Guvernul a promis ca va imbogati relatia dintre stat si cetateni si a facut acest lucru.

"Am introdus plata cu cardul si plata online. Din octombrie, toate taxele vor fi platie online, si la toate ghiseele ANAF se poate plati deja cu cardul", a spus Dragu.

Ministrul Finantelor mentioneaza ca s-au realizat mai multe ghiduri, care explica cine si ce taxe are de platit, unde si cum.

Ministrul Muncii, Dragos Paslaru, arata si el in clip masurile luate in directia micsorarii birocratiei.

"Procesul de simplificare este crucial pentru o institutie care ajunge la peste 12 milioane de oameni din tara", mentioneaza Paslaru, precizand ca, pe partea de beneficii, s-a mers pe principiul ca documentele sa circule intre institutii, iar lumea sa nu mai stea sa piarda timpul ca sa isi ceara drepturile.

El mai afirma ca s-au eliminat cazierele, copiile legalizate, copiile dupa buletin, toate documentele pe care lumea le producea in mod artificial, pierzand timp.

El a mai spus ca ministerul sau a simplificat procesul de eliberare a adeverintelor.

"Simplificarea continua, vom ajunge in scurt timp sa avem un singur formular pentru importantele beneficii sociale, cum ar fi venitul minim garantat, alocatia pentru sustinerea familiei si ajutorul pentru incalzirea locuintei", mai spune Paslaru.

Maria Ligor, ministrul pentru relatia cu diaspora, afirma ca principala preocupare a institutiei a fost in privinta simplificarii si ameliorarii procedurilor privind serviciile consulare.

Ligor spune ca s-au luat mai multe masuri, printre care introducerea procesului de preluare online a cererilor de servicii consulare, astfel incat cetateanul roman poate completa cererea de serviciu consular de acasa, sa o trimita online si sa ridice de la ambasada documentul.

"Avem un sistem de preluare centralizata a mesajelor telefonice, a solicitarilor, a intrebarilor privind serviciile consulare, printr-un call center care opereaza la Bucuresti", mai afirma Ligor.

Violeta Alexandru, ministrul pentru Consultarea publica, afirma ca dovada platii amenzii rutiere se poate trimite, acum, online si te poti programa online sa iti iei pasaportul.

Aceasta aminteste ca opiniile cetatenilor au fost ascultate, fiind preluate prin platfoma maisimplu.gov.ro.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, afirma ca institutia pe care o conduce a fost una dintre cele mai active in reducerea numarului de documnete cerute cetateanului.

"Am reusit sa facem o multime de simplificari in minister, in primul rand documentele necesare accesarii fondurilor europene. Daca analizam foma si formatul de cereri pentru plati directe, vom vedea ca s-a redus volumul de aproape noua ori. (...) Nu mai cerem documente care erau cerute la ANSVSA, de la primarie", spune Irimescu.

Premierul Dacian Ciolos a precizat, vineri, ca, dupa doar doua luni de la implementarea masurilor de debirocratizare la nivelul administratiei publice, incep sa se vada rezultatele, iar reducerea birocratiei este un proces de durata si ireversibil.

"La numai doua luni de la adoptarea primului pachet pentru simplificare, incepem sa vedem primele rezultate: mai putine documente pe care oamenii trebuie sa le aduca la institutii, mai putine drumuri la ghisee, mai putine cheltuieli.

Reducerea birocratiei este un proces de durata si, totodata, un proces ireversibil. Am incredere ca, treptat, toate institutiile vor intelege importanta unei relatii mai prietenoase cu oamenii si ca relatia dintre cetateni si autoritati va fi deveni una corecta, normala, egala", a spus premierul Dacian Ciolos, potrivit unui comunicat de presa al Executivului.

In ciuda implementarii acestor masuri, in Romania lui 2016 inca se moare din cauza birocratiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#masuri debirocratizare, #reducere birocratie guvern Ciolos, #birocratie Romania, #clip masuri antibirocratie ministri Ciolos , #premier