Alegerea istorica a lui Dacian Ciolos. Succes!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 18 Noiembrie 2015, ora 11:45
6717 citiri
Alegerea istorica a lui Dacian Ciolos. Succes!

Nu pot decat sa ii doresc noului Guvern Ciolos, cu sinceritate, sa aiba un mare, mare succes. Nu numai pentru ca succesul acesta s-ar traduce in binele Romaniei, ci si pentru ca de rezultatul acestui cabinet depinde, de fapt, reformarea clasei politice, deci implicit viitorul tarii.

N-o sa uit ranjetul cu care Olguta Vasilescu spunea satisfacuta la Antena 3, dupa momentul delicat al audierii Cristinei Guseth: Cum sa nu votam Guvernul? Il votam, ca sa vada lumea ce pot tehnocratii, daca nu le-au placut politicienii!

Daca Guvernul Ciolos va arata un alt tip de guvernare, integra si competenta, va ridica stacheta pentru clasa politica si o va forta la reforma. Daca va esua, va compromite insasi ideea de tehnocratie, asa cum Ioana Petrescu a compromis ideea de tanar cu studii inalte in mari universitati straine, iar concluzia va fi ca mai bine si mai mult decat ofera politicul, asa cum este el, nu se poate.

Asadar, incercarea cea mare a Guvernului Ciolos nu va fi sa reformeze Romania peste noapte, ar fi imposibil, ci sa ofere un alt model de competenta, eficienta si integritate, model care sa devina referinta, asteptarea standard.

A inceput bine? N-as spune ca atat de bine incat sa genereze un real optimism. Si vad probleme atat pe zona competentei, cat si a separarii de politic.

E greu de trecut peste faptul ca lista a fost remaniata de doua ori din momentul anuntarii pana in cel al votarii, adica in doua zile. Unii considera ca este o dovada a faptului ca dl Ciolos este receptiv la critici. Nu si una a superficialitatii si/sau lipsei de control asupra listei?

In cazul tanarului doctor Baciu, marile probleme nu mi se par nici statutul de rezident, cu atat mai putin niste poze din studentie, ci faptul ca dl Ciolos, potrivit propriei declaratii, in momentul desemnarii dlui Baciu ca ministru la Sanatate nu ii cunostea nivelul profesional, adica faptul ca nu terminase rezidentiatul.

Cum adica? Pentru dl Baciu, ministru tehnocrat, elementul profesional nu trebuia sa fie esential? Dacian Ciolos si-a asumat in echipa de tehnocrati un om despre care nu stia chestiuni esentiale de parcurs profesional? Daca nu le stia, pe ce criteriu l-a ales? I-a fost servit? Despre restul ministrilor stie tot ce trebuie?

In cazul dnei Guseth, dl Ciolos stia ca nu are pregatire juridica, deci cele intamplate la audiere, la impactul cu politicieni inevitabil ostili, erau in buna masura previzibile. Imprevizibila a fost caderea psihica a dnei Guseth.

Deci de ce a retras-o? Pentru ceea ce, de fapt, putea sa stie de la inceput? Sau pentru ca nu are nervii tari? Referirea la increderea poporului in ministrul Justitiei ma trimite spre prima varianta, deci spre asumarea unei erori.

Tot in zona competentei, nu mi se pare neaparat grav ca programul de guvernare este sumar. Nu ai cum sa elaborezi un document de zeci de pagini in cateva zile.

Deci da, era normal sa prezinte doar cateva directii. Problema este ca pe alocuri acestea erau totusi cu mult prea sumare, ca in cazul capitolului Transporturi si Infrastructura, care avea o singura propozitie. Ai acolo totusi un ministru. Ce tehnocrat e el daca nu reuseste sa scrie in cateva ore o pagina de prioritati, o schita de viziune?

In program au fost introduse initial comasarea alegerilor, declarata deja neconstitutionala, sau prelungirea tuturor mandatelor la 5 ani, adica de-a dreptul o ambitie de modificare a Constitutiei. Asta in timp ce nu exista in program cateva obiective clare pentru urmatoarele 3-6 luni.

Repetata modificare a programului, daca nu ma insel de vreo 3 ori in doua zile, combinata cu remanierea echipei, transmite un mesaj de incropeala si nesigurata, adica fix ceea ce nu trebuie sa transmita tocmai un guvern tehnocrat.

Sub aspectul neutralitatii, sentimentul pe care il am eu este ca strada a dat politicul afara pe usa Guvernului, si el a intrat inapoi pe geam. Mi-e imposibil sa-l iau drept tehnocrat independent pe Vasile Dancu, fost ministru al Informatiilor Publice in Cabinetul Nastase, fost senator si vicepresedinte PSD.

Sau unde sunt independenta si credibilitatea lui Petru Toba, secretarul de stat al lui Gabriel Oprea, cu scandalul Duicu si Mararu la activ. Presedintele Iohannis sustine ca nu a auzit despre aceste probleme de mare notorietate publica.

Dar dl Ciolos? Premierul spune ca nu i-a servit nimeni niciun nume. As vrea si eu sa stiu, totusi, cum a ajuns la dl Toba de unul singur? Cum a ajuns la dl Baciu?

Mie imi este clar ca Vasile Dancu e tehnocratul lui Dragnea, iar Petre Toba al lui Oprea. Imi e clar ca in spatele tehnocratilor sta o mare intelegere politica. Dar una fragila.

La investire au fost 115 voturi impotriva, desi oficial doar ALDE, PND si MP au anuntat ca se opun si ele insumeaza vreo 50 de parlamentari. Deci au existat social democrati si, probabil, chiar liberali care au votat contra. Securea razboiului are coada dezgropata.

Cum poate fi tinuta sub un strat subtire de pamant? Din programul de guvernare a disparut o prevedere foarte importanta, cu adevarat reformista, referitoare la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin. Cam asa.

Guvernul Ciolos va avea viata linistita numai daca va actiona pe placul parlamentarilor prin compromisuri repetate si asta ar insemna sa esueze lamentabil. Dar misiunea lui nu e sa coabiteze pasnic cu politicul a carui contestare l-a adus in functie, ci sa-l scuture.

Si vom vedea curand pe care cale o va apuca. Prima proba va fi bugetul. Ce se va intampla cu majorarea de 10% a salariilor bugetarilor, cat va fi alocat investitiilor, cat va primi Ministerul Dezvoltarii, care e viziunea, unde se va sacrifica, ce va prima?

Guvernul Ciolos trebuie sa devina un guvern de referinta, chiar cu pretul unui mandat scurt, eventual urmat de anticipate, nu o marioneta a politicului care, in spatele aparentei comode, sa se intareasca exact in forma actuala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#guvernul Ciolos investire, #Dacian Ciolos premier , #premier