Ce a schimbat Guvernul Ciolos? (I)

Autor: Lucian Lumezeanu - manager de comunicare
Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 09:44
11752 citiri

Guvernul Ciolos are aproape un an de viata. Unii il acuza ca a fost un dezastru, altii il considera cel mai curat si competent Executiv pe care l-a avut Romania.

Dincolo de asta, ce a facut el, mai concret?

In ultimele luni mi-am notat ce am considerat eu a fi cele mai importante masuri luate de Guvern. Sigur, lista nu e completa si ii favorizeaza pe acei ministri care au stiut sa comunice mult mai clar sau macar sa-si faca disponibile masurile de impact la o cautare.

De asemenea, e limitata, in mod inevitabil, de lipsa capacitatii celui care va scrie de a acoperi perfect toate domeniile.

Sa trecem direct la concluzie: Acest Guvern are cu ce se lauda. A facut schimbari importante, palpabile in multe domenii. Asta nu inseamna ca ar trebui sa-l idealizam. Are lipsurile sale, sincopele sale, probleme cu oamenii, carente de comunicare si a trebuit sa faca multe compromisuri. Dar a si realizat multe lucruri.

In aceeasi nota, asta nu inseamna ca guvernele anterioare, cu toata coruptia din ele, cu toata politizarea si ineficienta, nu au facut nimic. E gresit sa judecam asa. Fiecare a miscat lucrurile intr-un fel sau altul (de multe ori in bine), insa la niciunul nu am vazut efervescenta actualului Executiv.

Mai jos, cateva zone in care Guvernul Ciolos s-a miscat bine. E doar prima parte, fiind vorba de un an si multe domenii. Urmeaza sa o completez in materiale viitoare atat cu celelalte zone in care Guvernul s-a miscat bine, cat si cu zonele in care a dezamagit.

Comportament general

Nu cred ca exagerez daca spun ca, din punctul de vedere al integritatii, acest guvern a fost cel mai "curat". Nu a avut nici macar un ministru asupra caruia sa planeze acuzatii de coruptie serioase inaintea preluarii mandatului, iar in timpul mandatului propriu-zis un singur ministru (Petre Toba) a devenit clientul DNA.

Nu pentru ca ar fi furat din banul public, ci pentru ca a refuzat desecretizarea unor acte despre cheltuirea banului public de catre ofiteri DIPI.

Mai planeaza suspiciuni si asupra unor venituri ale ministrului Energiei, Victor Grigorescu, dar asta e tot. Guvernul Ciolos sta bine de tot daca il comparam cu oricare dintre cele precedente. Din '90 incoace.

Daca ne uitam si la comportamentul membrilor Cabinetului, stau bine comparativ cu predecesorii lor. Dacian Ciolos e fara indoiala un om politic mai mult decat decent si serios, iar ministrii sai, desi au mai "dat-o in bara", s-au comportat mult peste media celor dinaintea lor.

Inca un lucru trebuie laudat la acest capitol: Transparenta. Guvernul Ciolos este cu siguranta cel mai transparent guvern pe care l-am avut, care ne-a aratat ca niciunul altul contracte, proiecte si asa mai departe. Nu e perfect si mai e mult pana departe, dar e un pas mare in zona asta.

Economie, industrii

Romania are cea mai mare crestere economica din Europa in 2016, undeva la 5%, asta in timp ce, macar pana acum, e in linie pentru a se incadra in deficitul fixat de 3%. Ar fi gresit sa consideram ca toate meritele ii apartin acestui guvern.

A ajutat si contextul bun, dar, de ce sa nu o spunem, si unele dintre masurile guvernelor precedente. Nu trebuie nici sa consideram ca au fost singuri, sa nu uitam ca Romania mai are Parlament si alte institutii. Chiar daca Parlamentul nu a tinut seama, in repetate randuri, de echilibrele economice ale Romaniei sau de corelarea masurilor de crestere a salariilor cu politica Guvernului.

Dincolo de asta, Guvernul Ciolos s-a miscat bine per total. Investitiile straine crescusera cu 20% in prima jumatate a lui 2016 comparativ cu anul precedent.

Premierul amintea, intr-un interviu, de impactul asupra investitiilor pe care l-au avut schimbarea legislatiei formarii profesionale prin extinderea educatiei duale si inlesnirile fiscale pentru angajatii din cercetare-dezvoltare.

De asemenea, Departamentul pentru Investitii Straine a avut o activitate intensa in ultimul an.

O alta masura pentru stimularea investitiilor e cresterea ajutorului de stat pentru investitorii mari de la 100 la 145 de milioane de euro.

In fine, daca vorbim de companiile de stat, unele dintre ele adevarate "gauri negre", si acolo s-au facut pasi. A inceput un proces de optimizare si decapusare - nu mai sunt platiti reprezentantii in AGA, s-au facut pasi pentru extinderea managementului privat si flexibilizarea si responsabilizarea conducerilor, "dinozauri" din fruntea unor giganti energetici adusi in pragul dezastrului (sau dincolo de el) precum Laurentiu Ciurel de la CE Oltenia au fost schimbari si asa mai departe.

Sigur ca se puteau face mai multe in privinta reformarii acestor companii, dar e un inceput.

Justitie si ordine publica

Ministrii de la Justitie si Interne nu au avut o viata usoara, mai ales titulara primului portofoliu mentionat, Raluca Pruna. Uneori si-a mai facut ea insasi viata grea.

Sunt totusi cateva realizari importante: Laura Codruta Kovesi, cel mai apreciat om in lupta anticoruptie, a primit un nou mandat in fruntea DNA, fenomenul "scriitorilor din puscarii" a fost stopat prin Ordonanta de Urgenta (cel putin pana il "reinvie" Parlamentul), iar ministerul a intervenit rapid cu ordonante atunci cand a fost nevoie, cum ar fi decizia CCR in privinta interceptarilor realizate de SRI.

Asteptam si proiectul anuntat al confiscarii extinse, care va aduce si el schimbari importante.

La Interne e de remarcat procesul inca nefinalizat de reformare a serviciului secret al ministerului, DIPI, aceasta nebuloasa implicata in atatea scandaluri.

Comunicatii si IT

Sistemele IT au fost dintotdeauna o sursa consistenta de bani pentru "baietii destepti" ai acestui domeniu, smecherii care obtineau contracte pentru diferite programe ale institutiilor publice, ca acestea aveau sau nu nevoie de ele.

Asemenea contracte au fost stopate, ba chiar s-a recurs la un ajutor care sa suplineasca nevoia de a da averi pe lucruri care pot fi facute mai ieftin: burse de 2.000 de euro pentru specialisti IT, plus ajutorul altor voluntari. Si s-a creat si cadrul de dezbatere pentru acest domeniu: GovIT Hub.

In fine, tot ce tine de IT in interiorul ministerelor nu vor mai fi gramezi de "atomi liberi" cu dezvoltare haotica, acum ca exista postul de Coordonator IT al Guvernului.

Debirocratizare

Acest domeniu este una dintre povestile de succes ale Guvernului.

O lista scurta si incompleta a lucrurilor care, fara doar si poate, ne-au facut vietile ceva mai usoare: S-au eliminat copiile legalizate si cazierul judiciar, modele de cereri care pot fi descarcate astfel incat nu trebuie sa mergi la 100 de ghisee dupa ele, avem posibilitatea trimiterii dovezii de plata a amenzii prin e-mail si posibilitatea de a trimite online copii ale cartii de identitate.

Avem si Punctul de contact unic electronic, unde se gasesc toate informatiile si modelele de formulare sau cereri pentru serviciilor publice.

Ministerul Finantelor si ANAF sunt printre institutiile care s-au miscat cel bine. Astfel, conturile bancare vor putea fi deblocate in timp real, online, intre Fisc si banci, plata impozitelor se poate face acum si prin card, trimiterea si primirea adeverintelor de venit si certificatelor fiscale se poate face tot prin card, iar de la 1 ianuarie 2017 nu se mai primesc declaratiile pe hartie, daca ele pot fi depuse online. De asemenea, taxele vor putea fi platite si prin Internet Banking, ba chiar vom fi incurajati sa facem asta.

Si inca ceva pentru parinti si copii: Scolile nu vor mai cere copii legalizate.

Finante si fiscalitate

Masurile care mi-au atras atentia la capitolul asta: Cei care au de primit bani de la stat, dar au in acelasi timp de luat nu mai sunt considerati datornici, niciun cod de TVA nu se va mai anula fara o discutie prealabila cu firmele, modificarea Codului Fiscal astfel incat completarea prevederilor privind stabilirea anului fiscal sa se poata face cu perioade diferite decat perioada anului calendaristic pentru reducerea costurilor administrative, posibilitatea de a renunta la aplicarea regimului pentru IMM-uri, facilitati pentru programele de formare profesionala, acordarea beneficiilor pierdute pentru cei care isi redobandesc codul de TVA, suspendarea pana in 2019 a obligatiei de depunere a trei declaratii informative pentru contribuabilii cu cifra de afaceri sub 220.000 de lei sau care ofera servicii de transport international, disparitia obligatiei de inregistrare pentru comerciantii de produse accizabile pentru care accizele sunt platite samd.

Lista e mult mai lunga si imi depaseste nivelul de competenta in acest domeniu, dar clar ca s-au facut pasi importanti pentru simplificarea vietii celor care au de-a face cu acest domeniu, de la firme la contribuabili.

Nu uitati sa cititi zilele urmatoare si trecerea in revista a celorlalte zone in care Guvernul a introdus schimbari binevenite.

Lucian Lumezeanu este analist politic, consultant Public Affairs si fost jurnalist Ziare.com. Il mai puteti gasi si pe blogul Carbon14.ro

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#masuri Guvernul Ciolos , #premier