Ciolos vs. Ciolos

Autor: Radu Delicote - Strateg de comunicare, consultant si analist
Joi, 17 Decembrie 2015, ora 12:42
4683 citiri

Noiembrie 2015 intra in istoria tarii prin cuvantul "tehnocratie".

Guvernul Ciolos a fost solutia presedintelui tarii la cerintele strazii care solicita de la clasa politica 4 chestiuni mari si late: Coruptia ucide, deci combaterea neglijentei criminale; egalitate in fata legii si pentru parlamentari, precum si optimizarea Parlamentului: 300, nu 600 (respectarea rezultatului referendumului cu privire la reducerea numarului de parlamentari) ; jos coruptia - sustinerea puternica pentru lupta anticoruptie; romanii vor schimbarea la fata a clasei politice.

Asemanator Guvernului tehnocrat Mario Monti din Italia lui 2011, Executivul Ciolos vine pe un trend de neincredere in clasa politica si de asteptari puternice din partea populatiei.

Spre deosebire de Italia, tehnocratii romani, intr-o singura luna, au avut parte de numeroase episoade care au decredibilizat usor avantul initial. Sa le luam pe rand.

Episodul ministrului Sanatatii (prima criza de imagine): Andrei Baciu, propus initial de Ciolos pentru acest portofoliu, a fost retras dupa aproximativ 8 ore, la insistentele breslei medicale. Partea buna, tineretea. Problema cred ca era, insa, ca o cariera de model nu era cea mai potrivita pentru functia de ministru. Alta parte buna e ca s-a inteles semnalul rapid: s-a incercat o impacare intre breasla medicala, opinia publica si minister, si s-a renuntat la respectiva propunere.

Episodul ministrului Justitiei: audierile din comisii arata un melanj intre emotii puternice si greseli teoretice, care denota ca ministrul propus initial nu era pregatit pentru portofoliul sau. Este inlocuit. Parti bune: exista reactia oficiala a doamnei Guseth, eleganta, admitand greseala; Dacian Ciolos raspunde meticulos (inclusiv in online) tuturor mesajelor. Parti mai putin bune: inca o criza de imagine intr-un timp foarte scurt, care adauga inca un nivel de posibila neincredere.

Episodul primei poze oficiale: prima fotografie oficiala se dovedeste a fi un fiasco total, femeile din Cabinet fiind puse in randul doi, incadrarea fiind stramba si aranjamentul gandit nefericit. Parti bune: Premierul ministru reactioneaza prompt si promite modificarea cadrului. Parti mai putin bune: a dat ocazia criticilor in online si a marcat inca o dezamagire.

Episodul programului de guvernare: Executivul prezinta programul de guvernare intr-un draft de 12 pagini, combinand masurile promovate de fostul Guvern cu elemente noi. Parti bune: programul nu a starnit mari controverse. Parti mai putin bune: reactia greoaie a Guvernului la critici.

Episodul Ciolos = Soros: apar stiri si acuze ca acest guvern este condus de "forte" externe. Parti bune: orice criza de acest gen te ajuta indirect si iti creste expunerea; Guvernul nu a reactionat in niciun fel, la aceste acuze si bine a facut, caci nu a preluat o teza conspirationista. Parti mai putin bune: inca o problema menita sa discrediteze, in ochii unei parti a populatiei, mai nationalista.

Episodul primei sedinte de guvern: a fost momentul declaratiilor, momentul de punctat anumite chestiuni viitoare in stabilirea bugetului pe anul 2016. A existat doar o parte buna: o expunere excelenta si restabilirea increderii.

Un moment de cotitura, la capitolul credibilitate: plagiatul ministrului Toba, care urmeaza a-si gasi un raspuns in perioada urmatoare. In aceeasi perioada, e de remarcat si reactia lui Victor Ponta legata de situatia fondurilor europene, care a altoit Guvernul pentru faptul ca a vehiculat date incorecte. In ambele cazuri, Executivul a reactionat dupa critica oamenilor politici.

Episodul Biserica: Guvernul anunta ca nu exista bani in alocarea din 2016 pentru biserici noi sau pentru continuarea santierelor actuale; a doua zi se razgandeste comunicational si revine cu completari. Parti bune: a demonstrat o pozitie ferma (fie si initial). Parte mai putin buna: aceasta sucire in declaratii face foarte rau imaginii, caci da impresia de cotire in functie de sustinere.

Episodul alocarilor bugetare: cresterea bugetelor pentru anumite ministere si alte institutii cheie (plan prezidential, parlamentar si guvernamental). Parti bune: incadrarea in timp pentru constructia si livrarea bugetului pe 2016, care pastreaza Guvernul credibil extern. Parte mai putin buna: este o constructie bugetara asemanatoare cu anii trecuti, nimic cu adevarat spectaculos. A existat doar ceva controversat, declaratia ministrului Finantelor cu privire la lucrul "pe doi bani".

Toate aceste episoade s-au derulat in mai putin de 30 de zile de la instaurare. A existat supra-expunere puternica, o "foame" de evenimente pe agenda publica. Cu toate acestea, Guvernul a aratat constant ca nu incearca sa supere pe nimeni, ca este la nivelul de "hai sa impacam si capra, si varza" - strategie care ii asigura o stabilitate pe termen scurt, insa pe termen mediu poate fi distructiva la nivel de incredere si imagine.

In acest moment, ultimul sondaj de opinie arata 35% incredere intr-un viitor partid girat de Ciolos si Iohannis. Aceste cifre vin pe un fundament al pozitivismului si sperantei specifice perioadei. Miza mare este insa pastrarea cotei din ianuarie 2016 incolo. Daca se pastreaza acelasi joc de tenis cu inaintari si retrageri din partea Executivului, este foarte posibil ca tehnocratia sa fie discreditata usor-usor de acest montagne-russe.

Radu Delicote este analist si consultant. Pasionat de marketing politic, a lucrat in campanii locale, nationale si internationale. In prezent este Head of Strategy in cadrul Smart Link Communication.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#guvern Dacian Ciolos, #guvern tehnocrat , #premier
Comentarii
Poza Te-o
Te-o
rank 5
Guvernul Ciolos a prelaut o multime de aberatii de la Ponta,pe care,
Poza MiscareaTehnocrata
MiscareaTehnocrata
rank 5