Ziare.com

Consiliul profesional, viitoarea putere apolitica

de Florin Grecu, Lector univ. dr.
Marti, 19 Aprilie 2016, ora 15:16

   

Consiliul profesional, viitoarea putere apolitica
Florin Grecu
Premierul apolitic, continuand sa aplice programul de guvernare, demarand procesele de depolitizare, profesionalizare si transparentizare a administratiei publice, mergand pe linia viziunii de dezvoltare economica stabilita pe termen lung la BNR, intervenind de la tribuna Camerei Deputatilor, propune ca reforma administratiei publice sa fie adoptata de actualul legislativ, dupa alegerile locale din 5 iunie.

Citeste toate textele scrise de Florin Grecu pentru Ziare.com

In acest sens, Ciolos a mentionat ca viziunea de dezvoltare economica risca sa devina o iluzie in lipsa unei administratii publice performante si eficiente.

Reformarea clasei politice trebuie dublata de o administratie apolitica, descentralizata, transparenta, profesionalizata si europenizata care sa modernizeze din temelii Romania. Recrutarea atenta a personalului administrativ, introducerea codurilor de etica pentru functionari si cheltuirea eficienta a banului public pot rezolva de la radacina problemele coruptiei.

Fabricarea unei tehnostructuri care sa serveasca dreapta sau stanga, atunci cand se afla la guvernare, reprezenta solutia reformei administrative propusa de premier.

Guvernul de tehnicieni propune o reforma administrativa populata cu functionari apolitici, competenti si eficienti, de unde partidele sa-si poata selecta personalul pentru functiile guvernamentale. Astfel, prefectii si subprefectii pot fi numiti pe criterii politice, insa directorii generali si sefii de agentii vor fi selectati pe criterii tehnice.

Continuitatea guvernului in teritoriu ar putea fi realizata prin intermediul secretarilor generali ai prefecturilor, care vor fi selectati pe criterii strict profesionale din cadrul Consiliului profesional.

Directorii din ministere nu vor mai fi numiti politic, deoarece acestia trebuie sa dea concurs pe post si ulterior pot fi recrutati ca suport tehnic pentru politic, adica partidul politic aflat guvernare va putea popula functiile guvernamentale cu acesti functionari independenti, nefiind recrutati din randul membrilor de partid si in acest fel ar putea fi depolitizata, profesionalizata si europenizata administratia publica.

Inaltii functionari ai Consiliului vor asigura continuitatea actului guvernarii, deoarece, dupa terminarea mandatului fiecarui guvern, specialistii in administratie nu vor putea fi dati afara, ci se vor intoarce in cadrul corpului functionarilor publici.

Cadrele specializate vor reprezenta suportul tehnic pentru partidele politice care se vor perinda la guvernare. In acest fel, partidele vor fi nevoite sa se profesionalizeze, apeland la specialistii Consiliului profesional. Tehnicienii guvernamentali, cadrele, vor fi rotiti si astfel nu vor putea sa stea mai mult de 4 ani pe post.

Consiliul profesional, un fel de consiliu stiintific, propus de premier, va corporatiza, efiecientiza si profesionaliza toatele domeniile de activitate guvernamentale si administrative. Consilierii stiintifici vor oferi expertiza nepartizana si vor pregati deciziile viitoarelor guverne. Cadrele tehnice vor fi formate si calificate de catre ANFP si INA si ulterior vor fi livrate partidelor.

Astfel, deciziile politicienilor vor fi dublate de suportul tehnic al specialistilor apolitici.

Consilul profesional, tehnostructura, puterea apolitica, va asigura suport tehnic sectorial pentru deciziile politicului, indiferent daca va guverna dreapta sau stanga. In acest sens, politicienii vor avea un rol minimal in procesul de adoptare a deciziilor, deoarece acestea vor fi legitimate de competentele stiintifice ale specialistilor. Tehnicienii viitorului "Consiliu profesional" vor reprezenta viitoarea putere apolitica.

Florin Grecu este absolvent al Facultatii de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti, ciclul licenta, master, doctorat. In anul 2011 a obtinut titlul de doctor in stiinte politice, Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti. Din anul 2012 este lector univ. dr. al Universitatii Hyperion din Bucuresti, Facultatea de Stiinte Sociale, Umaniste si ale Naturii, specializarea stiinte politice.

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3310 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cand vor fi concursuri corecte si nu aranjate

Atunci vom avea o administratie mai buna.
Nu doar politicul e problema ci si nepotismul si spaga care sunt generalizate de fapt in administratia publica, in mod transpartidic.
Si cu politic si fara -o sa gasiti familii pana la al 4-5 grad angajati toti in administratie .

 

 

In condițiile de respectare strictă a criteriilor...

1.Reformarea clasei politice-termen?(ajunge un deceniu?)
2.Administrație apolitică,descentralizată(și baronii?)
3.Transparență-și cu acoperiții ce facem?
4.Profesionalizare-hm,unii cred că pot fi buni oriunde.
Ei,toate astea indeplinite-clepsidra?Cu forța nu merge in democrație.chiar de e in binele "interesului național"!-
trecem la etapa:5)recrutarea atentă a personalului admin
6)introducerea codurilor de etică pentru funcționari-păi unde e libera,nu-i așa,exprimare personală?-
7.Cheltuirea eficientă a banilor publici.Asta e prea de tot!
Să nu poată primarul să ridice o statuie,un monument,o poli- valentă,că are doar 4 ani...
Să fie clar,așa nu invingem NUMAI corupția,ci devenim modele și pentru alte spații incepand cu Shengen și terminand cu cel cosmic.
Doamne,să apuc măcar inceputul,că sfrșitul...visului, eu știu cine-l prinde.
De aici,am impresia că Dumnezeu il ocrotește pe Iliescu, cel care a intinat idealurile capitalismului,scăpand hățurile spre capitalismul de cumetrie.
Poate,chiar ii ajută pe tehnocrați să producă o adevărată REVoluție și să simtă de la mic la mare că am scăpat de hienele "proletare" dar și de astea care AU agonisit de la gura altora.
Atenție,in Romania cunosc oameni care muncesc și acum cu cinste și au reușit o avere frumușică,dar nu milionari de TOP 300 , din ce a pierdut fără luptă statul!Culmea ,cam de 10 ani,acest top e pe față,dar el a pornit din regimul trecut,nu?
Le doresc tuturor belșug in familie ,dar nu cu acte de excrocherie,de privatizări și prietenii ANR.
Succes guvernului Cioloș!

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor