Dacian Ciolos: Nu ne masuram in km de autostrada inaugurati! Acum se decide viitorul Romaniei Interviu video (II)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 25 Noiembrie 2016, ora 07:26
21460 citiri
Dacian Ciolos: Nu ne masuram in km de autostrada inaugurati! Acum se decide viitorul Romaniei Interviu video (II)
Foto: Arhiva Ziare.com

Ne consumam energia sa speculam pe lucruri legate de viitor si nu ne focalizam pe ce se intampla acum. Acum e campanie electorala, acum se discuta de programe de guvernare, acum se decide viitorul Romaniei, pe asta trebuie sa ne concentram, afirma premierul Dacian Ciolos.

Pentru Ziare.com, prim-ministrul a inventariat principalele trei succese si principalele trei esecuri ale guvernarii tehnocrate. Pe primul loc la reusite este un alt mod de a guverna, pe primul loc la esecuri - salarizarea bugetarilor.

"Regretele o sa mi le exprim mie insumi la urma, ca sa invat din anumite lucruri pe care le-am facut mai putin bine", spune premierul.

Citeste si prima parte a interviului cu premierul - Dacian Ciolos, despre implicarea in campanie, intrarea in politica si relatia cu PNL si USR: Nu pot sa fiu eficient intr-un proiect in care nu cred Interviu video

Care sunt principalele trei succese ale guvernarii Ciolos?

In primul rand, nu mi se pare lipsit de interes sa pun pe aceasta lista modul de a guverna, inainte de a vorbi de rezultate concrete. Aceasta a fost o asteptare a multor oameni. Un alt mod de a aborda relatia cu cetatenii, responsabilitatea fata de guvernare.

A fost un guvern in care am incercat sa punem in primul rand interesul public, nu de grup sau de partid, sa nu avem probleme de coruptie. De cate ori au aparut suspiciuni rezonabile si evidente, cu dovezi legate de o persoana sau de alta, am luat pozitie.

Aveti totusi o problema cu ministrul Energiei. Nu exista niste suspiciuni, avand in vedere disproportia dintre anvergura site-ului cu pricina si veniturile pe care acesta i le-a adus?

In spatiul mediatic se pot ridica o gramada de probleme, eu am spus, si m-am tinut de cuvant, ca atunci cand vor exista suspiciuni rezonabile din partea unei institutii abilitate vis a vis de un membru al Guvernului, voi lua pozitie.

Nu pot pune in pericol stabilitatea Guvernului ca la fiecare suspiciune care apare in presa sa dau afara un ministru sau un secretar de stat. Daca as face asta, ar aparea suspiciuni in fiecare zi.

Un alt succes?

Am spus la instalarea Guvernului ca obiectivul nostru e stabilitatea. Ni s-a cerut, in primul rand, sa mentinem Romania pe linia de plutire, sa mentinem stabilitatea economica si sociala, sa mentinem trendul pozitiv pe care se afla Romania si pentru asta sa dam predictibilitate investitorilor.

In acest domeniu ati vazut cresterea economica, scaderea somajului, cresterea numarului de locuri de munca, cresterea economica nu e bazata doar pe consum, ci si pe productie. Asta se datoreaza nu 100% actualului guvern, dar pe elemente bazate pe predictibilitate si incredere in mediul economic ce face acest guvern a contat, cred, foarte mult.

In al treilea rand, infrastructura. N-as spune ca e un succes 100%, insa am gasit-o cu aproape toate santierele blocate din motive subiective sau obiective, nu existau proiecte noi pe teava pregatite de lansare, a trebuit sa rezolvam autostrada surpata. La un an dupa, se lucreaza pe toate santierele cu exceptia bucatii Suplacu de Barcau - Bors, unde contractul a fost reziliat.

Am lansat Master-planul si pana la sfarsitul mandatului am lansat toate proiectele prioritare - autostrazi sau drumuri exprese.

CNADNR, asa cum era structurata, nu era capabila sa duca inainte aceste proiecte, de aceea, am separat partea de investitii de partea de administrare. Lucrurile au inceput sa functioneze.

Nu ne masuram in km de autostrada inaugurati, pentru ca nu acesta a fost obiectivul, dar vom fi in situatia in care pe 300 de km de santier se lucreaza si pe alte cateva sute sunt proiecte pregatite.

Si tot la realizari as spune, cu mai mult de jumatate de masura, educatia. Amintiti-va ce loc ocupa in dezbaterea publica povestea cu plagiatele.

Ma uit insa si la partea de invatamant preuniversitar, la planurile cadru de care nici ministrul Dumitru nu s-a aratat deloc incantat.

Nu ne-am asumat prea multe lucruri in preuniversitar.

Reforma programelor a fost asumata de dl ministru Curaj dintr-un bun inceput.

Dl Curaj, din pacate, nu a reusit sa duca la bun sfarsit aceste lucruri si a trebuit sa plece. Dar eu, ca premier, nu mi-am asumat reforma sistemului educational, pentru ca eram constient ca nu se poate intr-un an fara o majoritate politica clara, care sa aiba obiective precise.

Noi ne-am concentrat pe ce puteam face, pe recredibilizarea sistemului de cercetare si invatamant superior, pe reducerea abandonului scolar si am incercat sa facem asta prin politici integrate, sociale si educationale.

Trei esecuri pe care vi le asumati?

Pe partea de salarizare, chiar daca nu ne-am asumat in programul de guvernare o lege a salarizarii unitare, trebuie sa recunosc ca mi-am asumat-o pe parcurs si nu am reusit sa o ducem la bun sfarsit. Sper sa fim in masura sa lansam un proiect de lege cu mult mai rezonabil decat cel pe care l-am gasit, populist.

Mai rezonabil inseamna ca nu va multumeste pe deplin.

Nu, pentru ca sunt constient ca reechilibrarea asta salariala, reducerea sau eliminarea inechitatilor, ar trebui facuta cat mai repede. Nu ne putem permite sa acoperim din primul an costurile reechilibrarii, dar in 4-5 ani de zile e posibil.

N-am putut sa o ducem la capat mai repede, pentru ca statul roman nu are in momentul de fata o baza de date cu toate salariile platite din bugetul public. Si cat timp salariile sunt calculate pe diferite legi si OUG care s-au adunat si suprapus in ani, eram in situatia in care vii cu o formula de calcul, dar daca nu ai situatia exacta, ai surprize, cum am avut si cu OUG 20: rezolvi problemele pentru majoritate, dar ai o minoritate careia poata sa ii scada salariile.

Fara sa stii impactul, e greu sa vii cu o lege de salarizare. Am lucrat toata vara sa punem cap la cap baza de date.

Si in aceste conditii, nu regretati ca ati acceptat sa majorati salariile tuturor bugetarilor cu 10% in decembrie anul trecut?

Cum adica am acceptat? A fost un vot al Parlamentului.

Vot a fost si pentru majorarile din aceasta toamna din Educatie si Sanatate si v-ati opus.

E altceva. In momentul respectiv, cu anumite eforturi, se putea include in buget. Parlamentul oricum vota bugetul si, chiar daca noi nu propuneam, putea Parlamentul sa introduca o lege pe care o votase deja.

Acum pe un buget aprobat de Parlament, a venit cu alte majorari fara sa spuna de unde sa luam banii. Intr-o democratie, trebuie respectata separarea puterilor in stat, dar fiecare putere trebuie sa-si asume responsabilitatea puterii exercitate.

Deci salarizarea e un esec. Altul?

As mai spune reforma administratiei si in agricultura irigatiile, unde as fi vrut sa facem mai multe.

Reforma administratiei, pentru ca ambitiile noastre clar exprimate de la inceput au fost mai mari.

Totusi, dl Dancu a lucrat un an la acest proiect.

Impreuna cu cancelaria si in mai am plasat chiar o dezbatere publica.

Si ce s-a ales?

Din pacate, in ciuda afirmatiilor si a promisiunilor din partea partidelor politice, a fost clar ca nu a existat o sustinere pentru asa ceva.

De ce nu v-ati asumat un proiect pe care sa-l trimiteti in Parlament?

E o reforma prea importanta pentru a o lansa fara sustinerea partidelor politice. Era clar ca, daca abordam reforma, nu va putea fi implementata de acest guvern si nu avea sens sa blocam administratia fara sa avem macar semnalul ca acest proiect e asumat politic si poate continua dupa instalarea noului guvern.

In agricultura, ne-am asumat investitiile pe refacerea sistemului de irigatii, dar era nevoie de o strategie care sa defineasca clar proiectele prioritare. Ceea ce presupune o munca de un an, un an si jumatate, inclusiv un studiu de impact de mediu. A trebuit sa ne reducem ambitiile, am dat drumul la cateva proiecte.

Ati venit pe un val de emotie creat de o problema in Sanatate. Ce ati reusit in acest domeniu?

Sa scoatem la lumina probleme care erau puse sub pres si trenau de ani de zile. Un exemplu e legat de conditiile de igiena din spitale, de infectii nosocomiale.

Si ce s-a schimbat concret?

Avem in momentul de fata un cadru normativ si un sistem institutional cu mult mai exigent de intrare pe piata a biocidelor.

Avem un laborator acreditat pentru verificarea biocidelor?

Avem, din cate stiu, 2-3 laboratoare care au facut solicitari de acreditare. Dar nu avem nevoie deocamdata de laborator pentru ca verificarea sa fie facuta. Pentru a introduce pe piata biocide, e nevoie de doua buletine de analiza ale unor laboratoare acreditate la nivel european.

Deci limitam situatia ca o firma care comercializeaza biocide sa-si faca analiza la propriul laborator acreditat si sa vina cu buletinul. Reacreditam toate produsele biocide, chiar si cele acreditate, si spitalele au cadrul normativ sa verifice efectul acestor biocide.

Tot la Sanatate as mai aminti ca e prima data cand avem o strategie pe resurse umane in domeniul Sanatatii si avem o viziune cu prioritatile de investitii in Sanatate.

Ce investitii ati facut anul acesta in Sanatate? Deocamdata vad ca la rectificare ministerul a dat inapoi banii pentru ambulante, desi mai bine de un sfert trebuie casate, dupa cum a aratat chiar raportul Corpului de Control in cazul Colectiv?

Nu stiu care e situatia la ambulante. Nu stiu care au fost estimarile. Dar eu vorbesc de infrastructura spitaliceasca. Au fost demarate cele doua proiecte de investitii in parteneriat - public privat, la "CC Iliescu" si la Spitalul de Copii din Bucuresti, si am deblocat proiectele pe 3 spitale regionale. Riscam sa pierdem banii pentru ca nu stiam ce vrem sa facem cu ei.

Va multumeste acest bilant al Sanatatii?

Pentru un an de zile... Punem pe o directie lucrurile care pot fi facute in Sanatate. Am pregatit terenul pentru ce trebuie facut in urmatorii ani. Am dat o perspectiva clara a rezolvarii inechitatilor salariale in sistemul medical pentru medici si asistenti. Am rezolvat problema platii garzilor. Am dat o directie si in privinta infrastructurii si a resurselor umane.

Ciolos explica situatia "Cuminteniei Pamantului": Eu sper si sustin in continuare proiectul

Care e cel mai mare regret al dvs din acest an de mandat?

Cand ma intrebati de regret, ma puneti intr-o stare de spirit pesimista. Si nu vreau. Daca am regrete, le judec din perspectiva personala. Eu atunci cand actionez pe un anumit proiect imi pun problema cum sa mobilizez ce e mai bun in mine si sa fac cat mai mult. Regretele o sa mi le exprim mie insumi la urma, ca sa invat din anumite lucruri pe care le-am facut mai putin bine.

Daca nu veti ramane premier dupa alegeri, ce veti face? Mergeti spre mediul privat, spre o functie publica?

O sa va spun cand va fi cazul. Nu speculez nici pe ideea ca voi ramane premier, cum nu speculez nici pe ce o sa fac daca nu voi mai fi premier. Deocamdata ma straduiesc pe ce am de facut acum. Asta e modul meu de lucru, sa ma concentrez pe prezent si proiectia pe viitor o fac doar daca ma ajuta sa iau mai bine deciziile acum.

Unul dintre lucrurile care v-au fost reprosate si dupa interviurile anterioare e ca sunteti prea evaziv, cu prea multi "nu stiu".

Pentru ca mi se pare ca speculez, ne concentram prea mult pe ceea ce se intampla pe viitor si prea putin pe ce se face acum.

Pentru ca e nevoie de predictibilitate.

Predictibilitatea tine de consistenta deciziilor luate acum si de coerenta deciziilor vis a vis de ceea ce se poate intampla pe viitor.

Deciziile pe care le-am luat acum, in ce masura le vad consistenta sau nu legat de ce se va putea intampla pe viitor, asta am raspuns. Dar ce o sa fac eu sau ce o sa faca altul sau uite ce se intampla in alta parte...Ne consumam energia sa speculam pe lucruri legate de viitor si nu ne focalizam pe ce se intampla acum.

Acum e campanie electorala, acum se discuta de programe de guvernare, acum se decide viitorul Romanei, pe asta trebuie sa ne concentram, nu pe ce o sa faca Ciolos daca nu o sa mai fie premier.

Eu ma refeream in ansamblu, nu doar la aceasta intrebare ultima. In general, nu ati oferit prea multa proiectie pentru viitor.

Nu, pentru ca sunt proiectele mele personale. Imi asum persoana publica, ce sunt in spatiul public pe care il ocup. In rest, eu respect la ceilalti spatiul personal si cred ca e firesc ca unele lucruri sa ramana in spatiul personal. In afara de curiozitate, nu vad care ar fi valoarea.

Repet, era o constatare mai larga, nu doar referitor la proiectul dvs in cazul care nu veti fi premier.

Pur si simplu, nu am luat o decizie acum. Pot fi proiecte referitoare legate de specialitatea mea, sunt multe lucruri care pot fi facute pe zona rurala, pe agricultura, mi s-a solicitat expertiza in domeniul asta si in tara, si in afara.

Cred ca intr-un fel sau altul sunt proiecte care pot fi continuate si am vazut ca sunt oameni care gandesc ca mine, ca trebuie sa vedem in ce fel putem stimula cat mai multi dintre romani sa isi asume individual anumite proiecte si apoi sa se implice colectiv pentru a pune in aplicare ceea ce in mod individual si personal vor sa vada in spatiul public.

Avem asteptari legate de ce am vrea sa se faca si sa se intample, dar nu ne prea implicam. As fi gata, intr-un fel sau altul, intr-un proiect nu neaparat politic, in care sa-mi aduc contributia, experienta, energia in asa fel incat in Romania sa existe cat mai multe proiecte asumate in mod colectiv. Si sa-mi folosesc imaginea publica si experienta pentru asta. Deci ma gandesc la lucruri de genul acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dacian Ciolos premier interviu , #premier