Cui ii e frica de Ciolos?

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 23 Noiembrie 2015, ora 08:42
7582 citiri

Nici n-a apucat sa se usuce bine cerneala pe decretul de investire a lui Ciolos ca au si aparut scenariile. Ca de obicei, sub forma unor certitudini de neclintit, care raspund altor convingeri ferme:

  • Iohannis va forma un partid.
  • Nu, daca se ajunge la asa ceva, liberalii ii darama Guvernul.
  • Gresit, PSD il da jos!
  • Exclus, pesedistii sunt in avantaj, fiindca din Opozitie vor critica tot.
  • Ce opozitie, cand ei au sugerat ministri in Guvern?
  • Penelistilor le e frica de Ciolos, sa nu cumva sa ia partidul.
  • Ar face bine sa-i atraga la ei pe tehnocrati!
  • Nu intra vreunul decat unde zice Iohannis.
  • Si asa mai departe...

    Toate temerile sunt, intr-un sens, justificate, fiind semne ale debusolarii partidelor. E prima data, in 25 de ani, cand ele sustin un guvern compus din persoane neafiliate politic.

    In fine, in unele cazuri, absenta partizanatului a fost mai greu de acceptat. Lui Dancu si Toba li se reproseaza legaturile cu PSD, iar penelistului Busoi - ca a incercat sa controleze, cu multa neindemanare, desemnarea ministrului Sanatatii. Vom vedea mai tarziu cine si ce controleaza, e prea devreme pentru o concluzie.

    Iar cum 2016 este an electoral, se vor intampla multe. Deruta PSD si PNL e legata de pozitionarea fata de independenti, in perspectiva confruntarii cu cetatenii. Niciun scenariu nu pare prea bun. Daca ministrii cei noi reusesc, cele doua partide vor fi obligate sa aduca figuri de acelasi calibru in prim-plan. Acum nu le au si nici nu stiu cum ar trebui sa le caute.

    Daca Guvernul lui Ciolos esueaza, partidele vor avea o responsabilitate si mai mare, fiindca asteptarea publicului e enorma, iar un esec al tehnocratilor ar aduce o dezamagire pe masura.

    Pe scurt, e vorba despre un test complicat. Acesta e marele avantaj al unui guvern tehnocratic: obliga partidele sa ia in serios ce le asteapta dupa pauza pe care si-au acordat-o.

    PNL si PSD au reactionat, deocamdata, copilareste la aceasta provocare. Gorghiu a propus un audit extern al propriei formatiuni. Ca si cum un partid ar fi o firma, ca si cum responsabilitatea trebuie definita din afara.

    In schimb, PSD a votat Guvernul, dar a anuntat ca e in Opozitie. Un fel de "sunt pentru, dar contra". Asta depaseste "interesul national", de care faceau caz Oprea si uneperistii sai, ca sa ne spuna ca vor la putere cu oricine si oricand.

    Singurul partid care a fost impotriva lui Ciolos e ALDE, condus de fostul premier Tariceanu, acesta explicand ca "tehnocratia ucide democratia". Asa e. Dar la noi a vatamat-o deja coruptia.

    Pe de alta parte, planul lui Iohannis de a delega tehnocratilor misiunea restabilirii increderii in politica ar putea sa esueze. E o ipoteza care trebuie luata in calcul. Paralizate de anchetele DNA, partidele ar fi capabile sa blocheze orice proiect al noului Executiv. Controlul exercitat asupra media le ajuta. Avea dreptate Andrei Plesu sa spuna deunazi ca, indiferent de cine e la Guvern, formatorii de opinie spun acelasi lucru, fiindca sunt aceiasi.

    PNL si PSD mai au un avantaj, si anume o retea densa de militanti in teritoriu. Nu e clar cum vor fi mobilizati acestia. Si nici ce se va petrece cu cei responsabili, in multe cazuri, cu intretinerea fiecarei retele in parte. De pilda, cu secretarii de stat din ministere.

    Ii va converti PSD pe cei numiti in vremea lui Ponta in "tehnocrati", care sa-si poata astfel pastra pozitiile? Va aduce PNL "independentii" sai, pentru a capata o compensatie, dupa ce s-a vazut fara vreun portofoliu in primul guvern format de Iohannis? Sau se va ajunge la o struto-camila, o combinatie a celor doua ambitii de mai sus?

    Avand de-a face cu o partidocratie, obisnuita sa traiasca din resursele statului, ne putem astepta la ce e mai rau. S-ar putea ca, in aceste conditii, tehnocratii sa fie obligati sa infrunte urnele. Am inceput si eu cu scenariile...

    Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

    Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



    „Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
    „Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
    Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
    Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
    Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
    Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
    #Ciolos partide PNL PSD, #Ciolos guvern partide , #premier