Cum il pot vota pe Ciolos?

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 24 Octombrie 2016, ora 06:08
8712 citiri

Presedintele a fost foarte clar. Candidatul pe care-l sprijina nu va fi angajat politic. Dimpotriva, isi va consolida profilul de tehnocrat, cel care l-a si consacrat. A promis ca nu va intra intr-un partid.

Se tine de cuvant. Nu seamana cu politrucii care ocupa scena publica. Si nici nu uita azi ce spunea ieri. Desigur, unul sau mai multe partide il vor putea sustine. Depinde de ele.

Nu e treaba lui sa indice cine ii acorda increderea. Ce este important e ca premierul sa-si continue proiectele incepute.

A stat doar un an la Palatul Victoria. E prea putin pentru a moderniza tara. Sigur, nu se lasa convins usor. E un om onest. Nu-i place sa vorbeasca prea mult. Nici nu-i nevoie. Trebuie sa spuna doar ce principii are si, desigur, ce a facut bun Guvernul.

Nu va intra in campanie alaturi de vreuna dintre formatiunile care ii sprijina candidatura. Daca acestea sunt inteligente, vor putea trage profit de pe urma prim-ministrului tehnocrat. Au sansa ca, mai vechi sau mai noi, sa obtina un scor bun, care sa le permita sa guverneze in urmatorii patru ani.

Pretinsii social-democrati trebuie infranti cu orice pret. Nu putem accepta sa se intoarca la putere politicieni corupti si oameni ai trecutului. E nevoie de innoire. Romanii asteapta alternativa. O merita. Tara noastra e europeana.

As putea continua. Dar cred ca v-ati dat seama despre ce vorbesc: acestia erau termenii in care se discuta, in vara lui 2000, despre Mugur Isarescu. Daca ati crezut, fie si pentru o clipa, ca e vorba despre Dacian Ciolos, sa stiti ca orice asemanare nu este intamplatoare.

Am fost, acum 16 ani, in echipa de campanie a guvernatorului BNR. Nu voi uita esecul de atunci. Nu numai al lui Isarescu, ci si al partidelor care-l sustineau. Mi-e ciuda si azi.

Mai ales ca am fost unul dintre cei care au "produs" un tip de discurs, pe care-l aud si acum de la altii si, evident, implicand personaje noi.

Exista, de buna seama, diferente insemnate intre imprejurarile istorice.

In 2000, tehnocratul de la Guvern avea de infruntat prezidentiale, acum e vorba doar despre legislative. Atunci, Isarescu a acceptat, dupa lungi ezitari, sa fie candidat, in vreme ce premierul de azi nu va avea numele pe vreun buletin de vot.

Executivul condus de guvernatorul BNR era politic, cel instalat in noiembrie anul trecut e alcatuit din ministri neafiliati. Ce au, insa, in comun situatia din 2000 si cea din 2016 e mai important decat toate aceste lucruri.

E vorba despre legatura politica dintre tehnocrat si electorat. Presedintele Iohannis si omul sau de incredere de la Palatul Victoria copiaza, probabil fara sa vrea, felul in care Emil Constantinescu si premierul din 1999-2000 vedeau alegerile. E filosofia pasului facut pe jumatate. A politicii depolitizate. A unor argumente trase de par.

Cum e, de pilda, cel recent expus de seful statului, care cuvanta cam asa: pana acum, Ciolos a fost premier independent, fiindca l-am propus eu, nu vreun partid, dar dupa alegeri, el va fi politic, intrucat - desi neafiliat - il vor propune PNL si USR.

In ciuda unei credinte larg raspandite printre oamenii nostri politici, alegatorii asteapta de la ei optiuni clare, profiluri bine conturate, directii precise, nu sugestii si improvizatii.

Multi se intrebau, zilele trecute: "bine, bine, dar cum il pot vota pe Ciolos?". Nu, acesti cetateni nu sunt turmentati. Ei stiu ca Gorghiu nu e mai legitima daca promite un premier din afara partidului si nici Ciolos mai simpatic daca se bazeaza pe doua formatiuni care se detesta.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Ciolos premier dupa alegeri, #Ciolos alegeri parlamentare , #premier