Cum va reforma Ciolos administratia: Peste 50% din comune nu-si pot acoperi cheltuielile

Luni, 11 Aprilie 2016, ora 16:52
4157 citiri
Cum va reforma Ciolos administratia: Peste 50% din comune nu-si pot acoperi cheltuielile
Foto: Facebook / Dacian Ciolos

Premierul Dacian Ciolos a fost prezent, luni, in Parlament pentru a le prezenta deputatilor modul in care guvernul sau crede ca poate fi reformata administratia publica locala si centrala din Romania.

Declaratiile au fost facute in cadrul "Orei prim-ministrului", la care Dacian Ciolos a fost prezent de trei ori pana acum, de la preluarea mandatului, in urma cu 5 luni.

"Reforma administratiei priveste intreaga societate romaneasca, e o premisa a recastigarii increderii in stat", a subliniat premierul inca de la inceputul discursului tinut de la tribuna Parlamentului.

Dacian Ciolos a declarat ca exista tot mai multe semne de intrebare in randul cetatenilor cu privire la eficienta statului, prin urmare "avem cu totii de castigat" din reformarea administratiei, cresterea transparentei activitatii, profesionalizarea functionarilor publici si clarificarea relatiei dintre administratie si politic.

"Romania nu va putea avansa economic, nu va putea elimina coruptia, fara o reforma a administratiei centrale si locale (...) Reforma administratiei publice isi propune sa previna problemele de coruptie si sa le corecteze la radacina lor.

Cetatenii sunt din ce in ce mai exigenti cu modul in care se cheltuie banul public, dar pentru eficienta avem nevoie de politici publice, de o prioritizare a politicilor si de instrumente capabile sa masoare eficienta lor", a mai spus Dacian Ciolos.

Ciolos, din nou la raport in Parlament - vorbeste despre reforma administratiei publice

In context, seful Executivului a subliniat faptul ca este nevoie ca toti cei care intra in administratie sa o faca "pe criterii de competenta si performanta", iar pe de alta parte a sustinut ideea clarificarii legislative a incompatibilitatilor de care pot fi acuzati cei din administratie.

Dacian Ciolos a mentionat faptul ca propunerile concrete ale Guvernului vor fi prezentate in cateva saptamani, subliniind faptul ca ele reprezinta "incununarea unui proces de analiza si de elaborare strategica, care are loc de cativa ani".

Astfel, la documentele gasite de membrii Guvernului sau in momentul instalarii la Palatul Victoria, "s-au adaugat si experienta si observatiile proprii facute in cele 4 luni de guvernare".

Continua curatenia in administratie: Premierul Dacian Ciolos a demis prefectii din Brasov si Sibiu

Unul dintre pilonii pe care se va baza reforma administratiei este functia publica, a spus el.

"Am constatat politizarea excesiva si netransparenta si de multe ori dilentata a administratiei, cu reorganizari institutionale si modificari legislative frecvente, si exces de numiri temporare. Din 2008 si pana acum legea 188/1999, a statutului functionarilor publici, a fost modificata de 22 de ori", a subliniat premierul Ciolos.

Totodata, seful Executivului a sustinut ca din analiza efectuata a reiesit ca "nu exista un sistem coerent si motivant de dezvoltare a carierei" in administratia publica si ca "sistemul de recrutare e excesiv de birocratic si neperformant".

Dancu: Ce facem noi la Guvern e o pauza de respiratie. Normal, tarile sunt conduse de politicieni

"Organigramele de multe ori sunt mai ales instrumente de schimbare din functii de conducere a unor persoane", a mai afirmat Dacian Ciolos, vorbind apoi despre "calitatea slaba a politicilor publice, lipsa lor de coerenta si de fundamentare".

De asemenea, acesta a mai facut referire la calitatea slaba a cheltuielilor publice si la "lipsa unor legaturi clare intre rezultatele obtinute si resursele utilizate".

Tot legat de administratia centrala, Dacian Ciolos a remarcat faptul ca, in lipsa unor responsabilizari clare, asistam la un "proces greoi de asumare a deciziei".

In ceea ce priveste administratia locala, premierul Ciolos a afirmat ca exista "costuri foarte ridicate pentru a intretine administratii ale unor localitati mici, cu consecinte grave asupra dezvoltarii lor".

"Peste 50% din comune nu isi pot acoperi cheltuielile de functionare cu propriile venituri", a mai punctat acesta, adaugand ca asistam de multe ori la "lipsa coordonarii strategiilor si programelor de investitii".

Printre principalele coordonate ale reformei pe care guvernul sau o propune si o va anunta public in luna mai se numara transparentizarea relatiilor dintre administratie si politic, cresterea profesionalismului resursei umane si depolitizarea institutiilor.

De asemenea, Dacian Ciolos sustine "eliminarea exceptiilor si a derogarilor de la reguli, care fac imprevizibile deciziile", dar si "consolidarea unor politici publice bazate pe rezultate".

Seful Executivului a subliniat faptul ca trebuie insistat mai mult pe preventie in lupta anticoruptie, insistand asupra propunerii de reinfiintare a Institutlui National de Politici Publice, care sa aiba drept obiectiv formarea profesionala a celor care vin in sistem, dar si cresterea perfomantei functionarilor actuali.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#Ciolos reforma administratie publica, #guvern Ciolos administatia locala , #premier