Dacian Ciolos explica situatia "Cuminteniei Pamantului": Eu sper si sustin in continuare proiectul

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 24 Noiembrie 2016, ora 19:45
5749 citiri
Dacian Ciolos explica situatia "Cuminteniei Pamantului": Eu sper si sustin in continuare proiectul

Decizia privind cumpararea statuetei lui Constantin Brancusi, Cumintenia Pamantului, este acum in Parlament, dar nu este foarte clar ce se va intampla daca Legislativul respinge ordonanta Guvernului, a explicat pentru Ziare.com premierul Dacian Ciolos.

"Decizia de achizitie a Cuminteniei Pamantului se ia prin act normativ cu putere de lege, deci OUG sau lege. Noi am adoptat OUG prin care am spus ca 5 milioane de euro merg de la stat si 6 milioane din subscriptie publica, in baza ei am lansat procesul.

OUG e in Parlament, a fost adoptata tacit in Senat, e in Camera Deputatilor, in Comisia de Cultura s-a adoptat un amendament care autorizeaza statul sa plateasca diferenta pana la pretul negociat. daca nu se aduna bani din subscriptia publica.

Noi am vrut sa adoptam o noua OUG prin care sa stabilim ca o platim cu 11 milioane. Din analiza juristilor, ni s-a spus ca atat timp cat exista o OUG pe acest subiect si un proiect de lege de adoptare a acestei OUG intr-o faza avansata de aprobare, au fost cazuri in care CCR a decis ca nu se justifica o noua ordonanta", spune premierul Ciolos.

Intrebat cum va mai fi platita Cumintenia Pamantului daca Parlamentul respinge OUG, premierul a raspuns: "O sa vedem".

Dacian Ciolos spune ca nu exista un antecontract cu proprietarii: "Mandatul dat celor care au negociat in Guvern a fost clar ca opera se plateste daca se aduna banii din subscriptie publica, daca nu, Guvernul si Parlamentul decid. Eu sper si sustin in continuare proiectul".

Premierul spune ca exista doua sau trei rapoarte de evaluare a sculpturii, "dar orientative, pentru ca noi in Romania nu avem o piata pentru operele lui Brancusi. Nu s-au comercializat in Romania opere de asemenea valoare.

A fost o negociere pe care a condus-o ministrul Culturii, si-a asumat-o, a venit in Guvern cu ea. Legea spune ca statul, atunci cand isi exercita dreptul de preemtiune intr-un astfel de caz, stabileste pretul prin negociere. Pentru a demara negocierea sigur ca pornesti de la niste referinte si ai nevoie de studii de piata care sunt orientative, nu sunt cerute expres de lege, dar sunt foarte utile, mai ales cand vorbim de bani publici."

Dacian Ciolos considera ca aceasta campanie a fost un semiesec, chiar daca ambitia a fost foarte mare si respinge categoric acuzatiile ca ar fi fost vorba despre calcule de imagine: "m-am simtit dator sa incerc lucrul acesta si, indiferent ce spune oricine, nu am avut nicio ambitie persoanla de imagine aici. Am facut pariul ca in Romania putem avea un angajament social colectiv pentru proiecte de interes national.

Proiectul a fost speculat politic. Eu am avut o discutie cu liderii politici si le-am spus: daca asta e problema, nu ma mai implic eu personal, dar haideti sa-l asumam ca un proiect la nivel national! Si mi s-a spus: de ce lansezi subscriptia publica si nu platesti direct banii din bugetul de stat?

Nu stiu cat ma pot crede oamenii, dar va spun pe cuvant de onoare ca nu mi-am pus niciodata problema sa fac asta pentru imagine personala, ci pentru ca am crezut si cred ca avem proiecte care sa dea valoare spiritului comunitar.

Multi au intrebat de ce sa o cumparam daca tot nu poate iesi din tara. E drept ca nu poate iesi, dar mie mi se pare important ca ea sa fie accesibila oricui vrea sa o vada, ceea ce se poate doar daca e in proprietatea statului".

Intrebat cum raspunde opiniilor ca ministrul Corina Suteu ar fi fost dezinteresat de campanie, premierul a raspuns: "nu as spune ca a fost dezinteresata, a venit cu alte prioritati, a preluat din mers proiectul dlui Alexandrescu si s-a implicat. Eu cred ca am facut tot ce tinea de noi in conditiile unui an electoral".

Ministrul Finantelor Anca Dragu a anuntat miercuri ca Guvernul nu a dat bani la rectificarea bugetara pentru achizitia unui avion prezidential si a sculpturii Cumintenia Pamantului, pentru ca nu exista inca un temei legal pentru a aloca sumele necesare.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu a aratat ca, "vrand sa faca lucrurile prea repede, ministrul Culturii Alexandrescu nu a cerut o evaluare scrisa de la un specialist serios. Acesta s-a pronuntat, dar nu exista evaluarea scrisa, ceea ce este o eroare procedurala."

Si a apreciat ca ministrul Corina Suteu "in mod evident nu a fost interesat de subiect."

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Comasarea alegerilor creează haos. Radu Mihaiu: “Miza este să primească domnul Iohannis un loc călduț pe undeva” VIDEO
Comasarea alegerilor creează haos. Radu Mihaiu: “Miza este să primească domnul Iohannis un loc călduț pe undeva” VIDEO
Modificările pe care guvernanții le-au făcut în privința calendarului de alegeri trebuie și puse în aplicare de către autoritățile locale în lunile care urmează. În luna martie începe...
Ce partide câștigă și care pierd într-un sistem cu două tururi pentru alegerea primarilor. ”La București există șansa să câștige al doilea candidat”
Ce partide câștigă și care pierd într-un sistem cu două tururi pentru alegerea primarilor. ”La București există șansa să câștige al doilea candidat”
Alegerea primarilor în două tururi a fost la un moment dat un subiect foarte dezbătut pe scena politică și în spațiul public. Ideea a fost însă abandonată după alegerile locale din...
#Cumintenia Pamantului bani cumparare , #premier