Dacian Ciolos, primul interviu de cand e premier: Vom curata cangrena cand sistemul se gripeaza

Duminica, 22 Noiembrie 2015, ora 09:00
16655 citiri
Dacian Ciolos, primul interviu de cand e premier: Vom curata cangrena cand sistemul se gripeaza
Foto: Facebook/Dacian Ciolos

Premierul Dacian Ciolos a acordat, duminica dimineata, primul interviu de cand cabinetul pe care l-a propus a fost votat in Parlament. Printre temele abordate s-au aflat prioritatile noii guvernari si planurile pe care Executivul Ciolos le are.

Dacian Ciolos a declarat, in interviul acordat Radio Romania Actualitati, ca Romania va ajunge la finalul anului la circa 70% din fondurile europene structurale absorbite, acum fiind la circa 60%.

Prim-ministrul a recunoscut si legitimitatea mai mare a Parlamentului fata de Cabinetul pe care il conduce, insa a atras atentia ca Executivul are "anumite instrumente directe de actiune pe care ni le vom asuma pentru a proceda la schimbari fata de care exista rezistenta in clasa politica".

Totodata, Dacian Ciolos a raspuns si criticilor legate de poza de grup, in carele femeile ministri se aflau in spatele barbatilor. Premierul a promis ca fotografia va fi refacuta si a explicat ca, in imaginea initiala, s-au respectat regulile de protocol si numele ministerelor au fost puse in ordine alfabetica.

In ceea ce priveste vocile care au spus ca Dacian Ciolos este pus de "oculta internationala, ca sa impuna Romaniei vointa Bruxelles-ului", premierul a trecut in revista masurile luate de el in calitate de comisar european pentru agricultura.

"Ma doare sufletul nu atat cand vad ca oameni mint, ci cand vad ca oameni onesti ii cred. E suficient sa caute pe Internet sa vada reformele pe care le-am facut eu acolo", a punctat Ciolos.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT declaratiile premierului Dacian Ciolos:

- Am crezut in comunicarea transparenta totdeauna, acelasi lucru l-am cerut si ministrilor, sa comunice. Desigur, cand au ceva de comunicat.

- Prefer ca atunci cand nu putem spune anumite lucruri, sa nu le spunem, sa nu cream sperante desarte oamenilor promitand ce nu putem indeplini.

- Vreau sa fie clar ca nu putem schimba lucrurile decat impreuna. Nu inseamna ca trebuie schimbat totul, trebuie schimbate lucrurile care nu functioneaza, care sunt gripate.

- Lupta impotriva coruptiei este o prioritate. Trebuie sa demonstram ca "nu merge si asa", in sensul ca e nevoie de oameni competenti si dispozitive care sa nu permita coruptia. Sunt oameni care se dedau la mici acte de coruptie, e important sa fie clar ca lucrurile ar trebui facute altfel. E nevoie si de competenta, pentru ca daca punem oameni doar pentru ca ii cunoastem si nu sunt competenti, ajungem la astfel de situatii.

- Oamenii vor fi evaluati in sens european. In sens corect, de fapt. Inveti tot timpul vietii, si alaturi de sistemul de evaluari, trebuie sa punem la punct si un sistem de formare continua, pentru ca sunt multe lucruri noi care apar intre timp. E mai bine sa fim transparenti si sa recunoastem cand nu stim sa facem anumite lucruri.

- Atunci cand punem lucrurile doar pe hartie, putem ajunge la pierderi de vieti omenesti. Cred ca daca facem o treaba corecta, nu ne mai mintim pe noi insine si castiga pana la urma toata lumea. Birocratia in acest moement prea mare, sugruma mediul privat.

- Le-am cerut ministrilor sa fie foarte pregatiti pentru iarna. Nu e suficient sa se bata cu pumnul in masa la nivel central, atunci cand oamenii de la nivel local nu au suficienta responsabilitate. Vreau sa vad cum putem sa amelioram pregatirea pentru iarna, dar vreau sa transmit ca nu depinde doar de autoritatile centrale, ci si de cele locale si de oameni.

- Nu am venit sa schimb totul doar de dragul de a schimba. Dar vom curata cangrena cand vedem ca sistemul se gripeaza.

- Lucrurile nu sunt foarte roze, dar nici foarte gri. Programul Operational Regional s-a deblocat, dupa ce am discutat cu doamna comisar Corina Cretu.

- Suntem acum cam la 60% pe fondurile structuale si ceva mai mult la fondurile din agricultura, vom ajunge la aproximativ 70% pe fondurile structurale. E importanta si absorbtia calitativa, pentru ca trebuie sa vedem si cum se folosesc banii, pentru ca altfel ne furam singuri caciula.

- Ministrii au semnat o declaratie de integritate pe propria raspundere, nu le-am impus eu, doar le-am recomandat.

- Nu trebuie sa lasam binele sa castige, trebuie sa-l ajutam sa castige, e importanta nuanta. Cred ca e important ca energia aceasta a vointei schimbarii sa se transforme din energie de protest in energie de constructie. E important sa intelegem ca schimbarea asta e un proces colectiv, degeaba se schimba lucrurile de varf daca nu se schimba la baza.

- Degeaba ne plangem ca Parlamentul nu ne reprezinta, noi i-am ales. Trebuie ca fiecare sa isi faca treaba in mod transparent, schimbarea trebuie sa fie in toata societatea.

- Cand pierd privilegii, o sa le explicam de ce nu se mai poate continua asa, pentru ca totdeauna cand schimbi anumite lucruri, unii pierd, altii castiga. Important e sa explicam aceste lucruri. Nu vrem sa fortam anumite schimbari, o sa le fortam in limita mandatului pe care il avem. Dar fara schimbare lucrurile nu pot evolua.

- Violeta Alexandru (ministru delegat pentru consultare publica si dialog social) are cea mai grea misiune in acest Guvern, pentru ca ea a ajuns singura in acest minister, nu are un aparat administrativ in spate, nu are un cadru legislativ. Am cerut tuturor ministerelor sa isi activeze departamentele de consultare publica.

- Am vazut mesaje ca vine Ciolos de la Bruxelles, pus de oculta internationala, ca sa impuna Romaniei vointa Bruxelles-ului. Daca astfel de declaratii prind, inseamna ca noi nu ne asumam lucruri pe care le-am cerut din '90 incoace. Romania e o parte a UE, nu o axa a UE.

- Trebuie sa ne intarim pozitia in UE, tara noastra are voturi in Uniunea Europeana. E important sa intelegem ca daca am vrut sa facem parte din UE, motivul e ca am vrut sa mergem intr-o anumita directie. Atunci cand consideram ca UE are niste principii care nu apartin Romaniei, e important nu doar sa stam in fata unui microfon sa criticam UE. Daca ceva nu ne convine in UE, avem instrumente sa schimbam aceste lucruri.

- A aparut inclusiv ideea ca eu n-am lucrat la Bruxelles pentru Romania, ci pentru Franta. Incepand cu 2014, Franta sau Germania au bugete pe agricultura mai mici fata de anii precedenti, in vreme ce unor tari precum Romania, bugetele li se maresc. Nu am facut minuni acolo, dar am facut tot ce mi-a stat in putere pentru Romania. Ma doare sufletul nu atat cand vad ca oameni mint, ci cand vad ca oameni onesti ii cred. E suficient sa caute pe Internet sa vada reformele pe care le-am facut eu acolo. Sunt constient ca daca nu va exista incredere, nu voi putea face anumite lucruri. Dar nu doar eu am de pierdut daca nu reusesc sa fac anumite lucruri.

- Sunt crestin ortodox, dar nu vreau sa fac tapaj. Pentru mine credinta e cea care te tine cu coloana vertebrala dreapta, cea pe care o porti in suflet, nu cea pe care o afisezi. Eu stiu ce port in suflet si mi-e suficient indiferent de ce spune unul sau altul.

- (despre sotia sa) Pentru ca sunt niste reguli de integritate la Comisia Europeana, am fost in situatia in care si eu, si sotia, avand aceeasi profesie, ca sa nu fie conflict de interese, nu a putut sa lucreze in domeniul in care s-a pregatit, asa ca si-a activat o pasiune mai veche, s-a apucat de muzica. Stiu ca pentru ea a fost un sacrificiu, dar ce am facut pana acum, am facut impreuna.

- (despre poza de grup) Si pe mine m-a deranjat, nu mi-am dat seama cand poza a fost facuta, a fost regula de protocol care le-a dus pe doamne in spate. Daca ati vazut, si in Parlament, la votul in plen, doamnele au fost in spate. Asa mi s-a spus, ca e regula de protocol, ministerele asa se pun, in ordine alfabetica. Dar cu prima ocazie, la prima sedinta de guvern, o sa refacem poza si o sa-mi asum eu aceasta incalcare de protocol si o sa punem doamnele in fata.

- Mi-e frica de oamenii care nu au umor, pentru ca in spatele oamenilor care nu au umor se pot ascunde si alte lucruri.

- (despre defecte) Mi se intampla cateodata sa fiu prea rapid in decizii ori sa fiu prea increzator in unii oameni si sa nu ii "citesc" prea bine. Sunt cu siguranta si altele, e si o forma de timiditate, ceea ce ma face ca in unele momente sa nu comunic suficient de bine.

- Onestitatea si transparenta sunt esentiale. Eu prefer sa imi asum greseala si sa platesc, decat sa ascund si sa mint oamenii cu asta. Ma voi lupta sa fac tot ce pot, atat cat oamenii au incredere in mine.

- Si oamenii politici, pentru ca as vrea sa nu uitam ca orice am spune despre ei, cei din Parlament sunt alesi de noi, de romani. Din punct de vedere juridic, cei din Parlament au mai multa legitimitate decat mine, pentru ca ei au fost alesi. Legitimitatea mea porneste din faptul ca am primit votul in Parlament. Sper sa avem majoritate cand vom solicita vot in Parlament pentru anumite legi, dar sunt constient ca Guvernul are anumite instrumente directe de actiune pe care ni le vom asuma pentru a proceda la schimbari fata de care exista rezistenta in clasa politica.

- Chiar daca nu vom putea sa le facem pe toate, macar sa dam semnalul ca incepem. Eu sper ca toata lumea sa doreasca schimbarea in bine si dupa alegerile din 2016 sa avem mult mai multa incredere in noi insine si intre noi.

Joi, la prima sedinta a noului executiv, Dacian Ciolos spunea ca reformarea administratiei, salarizarea, pregatirile pentru iarna si stadiul absorbtiei fondurilor europene sunt domeniile prioritare spre care se indreapta atentia noii guvernari.

De asemenea, sambata, dupa o sedinta informala a Executivului, premierul a anuntat ca Guvernul lucreaza la un plan de actiuni sectoriale, iar acest document va fi trimis Parlamentului alaturi de Bugetul de stat pentru 2016.

Ciolos anunta ultimele masuri pentru raniti, medici si ISU dupa tragedia din Colectiv

Premierul Ciolos a mai precizat ca i-a cerut ministrului Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, sa continue sa urmareasca atent situatia ranitilor in incendiul de la clubul Colectiv si sa ii prezinte periodic cate o informare a evolutiei privind situatia acestora. Ciolos a mentionat ca Ministerul Sanatatii va veni, in perioada urmatoare, cu un act normativ pentru plata orelor suplimentare ale medicilor care au operat si ingrijit ranitii din Colectiv, dar si pentru plata costurilor spitalizarii pacientilor transferati in strainatate si pentru apartinatorii acestora.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ciolos prioritati guvern, #Dacian Ciolos buget , #premier
Comentarii
Poza martorana
martorana
rank 1
Ridicarea imunitatii totale a politicienilor !