Ciolos vine cu lamuriri despre proiectul privind salarizarea bugetarilor: Nu va scadea niciun salariu

Marti, 17 Mai 2016, ora 19:38
8340 citiri
Ciolos vine cu lamuriri despre proiectul privind salarizarea bugetarilor: Nu va scadea niciun salariu
Foto: Ziare.com

Prim-ministrul Dacian Ciolos a vorbit, marti seara, despre proiectul privind salarizarea bugetarilor, subliniind ca acesta prevede bonusuri de performanta pentru Educatie si Sanatate.

Intr-o declaratie de presa de la Guvern, premierul a mentionat ca se doreste "o corectare a disfunctionalitatilor" si se propune "cresterea echitatii salariale".

"Proiectul de act normativ nu va fi adoptat maine, pentru ca abia ce am finalizat elaborarea lui. El a fost discutat cu partenerii sociali, e firesc ca in perioada urmatoare dl ministru (al Muncii, Dragos Pislaru - n.red.) sa ia seama de diferite observatii care se vor face.

Urmeaza dezbateri, dupa care va fi adoptat prin ordonanta de urgenta. Guvernul Ciolos nu poate sa corecteze toate problemele care se acumuleaza in timp. Cu acest poiect de ordonanta nu va scadea niciun salariu, ci dimpotriva", a tinut sa sublinieze Ciolos.

Salarii marite pentru angajatii de la stat - proiectul salarizarii bugetarilor, in dezbatere publica

Blocul National Sindical a facut public, marti, noul proiect de ordonanta privind salarizarea personalului bugetar, care precizeaza ca sute de mii de bugetari ar urma sa aiba parte de majorari salariale.

Cresterile salariale vizeaza 278.356 angajati din sistemul public, din totalul de 1,2 milioane de persoane platite din fonduri publice. Impactul bugetar total va fi de 2,296 miliarde de lei. In ceea ce priveste cresterile salariale din Sanatate, impactul bugetar va fi 1,022 miliarde de lei.

Potrivit proiectului de ordonanta, angajatul platit din fonduri publice din aceeasi institutie publica ce beneficiaza "de un salariu de baza/indemnizatie de incadrare mai mici decat cele stabilite la nivel maxim pentru fiecare functie/ grad/ treapta si gradatie va fi salarizat la nivelul maxim al salariului de baza/ indemnizatiei de incadrare din cadrul institutiei, autoritatii publice, unitatii respective, daca isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii".

Referitor la salariile din Sanatate, ordonanta prevede o crestere suplimentara de circa 10% a salariilor debutantilor.

Totodata, se introduce un sistem de premiere bazat pe criterii de performanta, in limita a 2% din cheltuielile salariale ale institutiei.

Si pentru angajatii din Educatie este prevazut un sistem de salarizare asemanator. Ordonanta nu prevede insa alte cresteri salariale pentru personalul din Educatie.

Pentru salariatii din administratia publica centrala, salariile vor fi stabilite la 70% din nivelul salariilor de baza aferente functiilor din cadrul Secretariatului General al Guvernului.

Sindicalistii din Educatie si din administratia publica locala ameninta cu proteste

Discutii pe salariile bugetarilor: Sindicalistii din Educatie ameninta cu boicotarea examenelor

Sindicalistii din Educatie au plecat nemultumiti de la discutiile cu ministrul Muncii pe marginea acestui proiect de salarizare, si chiar au amenintat cu boicotarea examenelor.

Presedintele FSLI, Simion Hancescu, a declarat ca sindicalistii din educatie sunt nemultumiti si dezamagiti de proiectul de act normativ pentru ca acesta nu prevede nicio majorare salariala, iar pentru un premiu de 2 la suta pentru performanta, "nu merita efortul", potrivit News.ro.

Sindicalistii spun ca inteleg necesitatile din sistemul sanitar si sustin majorarile propuse, insa atrag atentia ca si educatia este la fel de importanta.

Si sindicalisii din administratia publica locala sunt nemultumiti de faptul ca proiectul de ordonanta de urgenta privind salarizarea in sistemul bugetar acorda cresteri salariale importante pentru administratia centrala si niciun leu pentru administratia locala.

Astfel, ei ameninta cu declansarea conflictului de munca si boicotarea alegerilor locale din luna iunie.

"Probabil ca vom boicota alegerile ce vor veni, plus greva generala in toata administratia locala. Acestea sunt primele concluzii la care am ajuns. Nu este normal ca sapte ministere sa primeasca cresteri salariale de 70 la suta din cat sunt salariile la Secretariatul General al Guvernului, iar administratia locala sa nu primeasca niciun leu. Deci toti cei care aduc bani de fapt si ministerelor, care fac si proiecte europene sa primeasca salarii de 1.400 - 1.500 de lei. Si atunci, vom declansa conflictul de munca si vom boicota alegerile locale care vin acum", a spus vicepresedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie, Pompiliu Buzduga.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Dacian Ciolos salarii Educatie, #Ciolos salarii Sanatate, #Ciolos proiect salarizare , #premier