Guvernul Ciolos, incercuit

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 30 Martie 2016, ora 07:55
9312 citiri
Guvernul Ciolos, incercuit

Premierul Ciolos pare prins intr-o capcana pe deplin previzibila, de altfel, din chiar momentul in care s-a instalat la Palatul Victoria. Faptele, cele mai multe vizibile cu ochiul liber, stau cam asa:

PSD tine in sah Guvernul sub amenintarea permanenta a motiunii de cenzura. Orice miscare mai curajoasa, cum au fost, de exemplu, schimbarea directorului Romsilva, a unor prefecti sau incercarea de a introduce criterii de performanta in Legea salarizarii etc., a fost urgent taxata cu o palma dupa ceafa.

Eu cred ca singurul motiv pentru care PSD nu da atacul este ca, de fapt, prin tot ce inseamna esaloanele de dupa ministru, de la secretar de stat pana profund in teritoriu, guvernarea in sens larg este pesedizata aproape 100%. Asta inseamna ca ei fac jocurile.

Mentinerea PSD de facto la guvernare face PNL din ce in ce mai furios impotriva actualului Cabinet despre care, pe buna dreptate pe undeva, considera ca il deconteaza, dar de pe urma caruia nu are niciun beneficiu politic.

E drept ca liberalii s-au amagit daca au crezut altceva. Dupa parerea mea, era clar ca Guvernul va fi prizonierul majoritatii controlate de PSD dupa cum era clar ca, si sa vrea, un cabinet de tehnocrati plantati in fruntea unor ministere nici nu avea de unde sa scoata inlocuitori si apolitici, si competenti, si dornici sa se inhame.

Dar, fiind an electoral, liberalii si social-democratii stiu bine sa-si dea mana pentru masuri foarte profitabile din punct de vedere electoral, unele poate chiar utile, dar pentru care bugetul pe care tot liberalii si social-democratii l-au intins la maximum cu populismele din decembrie nu mai are spatiu fara a intra in deficit nepermis.

Asa se intampla acum, de exemplu, cu schimbarea regulilor privind indemnizatia de crestere a copilului, 2 ani fara niciun plafon. Premierul a cerut Parlamentului sa indice sursele, iar Parlamentul probabil ca ii va trimite legea adoptata cu fundita si, evident, fara surse.

Ministrii fac gafe de comunicare grave si lista e lunga: de la dna Paliu Dragu, la dl Achimas Cadariu, la dna Pruna si dl Curaj. Nu discut aici fondul declaratiilor lor controversate, uneori poate principial corecte, ci alegerea celor mai riscante formule de exprimare.

Iar per ansamblu Guvernul nu imi pare ca reuseste sa raspunda uriaselor asteptari sub semnul carora a venit. Daca tragem linie, pana acum nu a fost declansata nicio reforma majora, nu a fost initiat niciun proiect de lege, in schimb, au existat crize, plagiatul lui Toba, cea mai grava criza fiind a bebelusilor din Arges.

Dar era o evolutie previzibila inclusiv din motivele aratate mai sus. Ministrii sunt prizonierii aparatelor pe care le-au mostenit, pe care nu pot si nu au cu cine sa le inlocuiasca. Masuri reformiste curajoase nu permite majoritatea parlamentara. Terenul a fost minat de masuri populiste ale Guvernului Ponta si situatia e agravata de anul electoral.

Tot ce se putea astepta in mod realist de la acest guvern era sa asigure o gestiune corecta a treburilor curente si mentinerea echilibrelor. Pentru orice mai mult ai nevoie de sustinere politica, de mecanism politic, de oameni cu care sa faci aceste schimbari. Dar poporul nu e niciodata realist.

Colac peste pupaza, masinaria de propaganda in frunte cu Antena 3, care nu poate ierta declansarea procedurii de evacuare de catre ANAF, si Romania TV a lui Ghita-Ponta linseaza acest Guvern si pe premier cu temeinicie, centimetru cu centimetru zi dupa zi.

Se vestesc periodic remanieri pentru a da sentimentul de nesiguranta si a pune presiune, premierul este obligat la jenanti pasi inapoi, ca in cazul lui Raed Arafat de care nu se atinge in pofida concluziilor Corpului de Control si a felului sfidator in care secretarul de stat a inteles sa reactioneze la acest raport.

Relatia cu Palatul Cotroceni, desi este, nu-i asa?, "guvernul meu", nu e chiar stralucita. Asta spun si sursele, dar asta spune si contra destul de severa intre consilierul pe politica externa al premierului, Catalin Ungur, si seful cancelariei prezidentiale pe teme de politica externa.

Greu de iesit din aceasta incercuire.

Dar nu as spune ca dl Ciolos este chiar o victima. Pe de-o parte, se putea astepta la tot ce i se intampla. Stia ca vine fara aparat, stia ca va depinde de o clasa politica a carei revigorare in rau era inevitabila dupa perioada de cumintenie din noiembrie.

Pe de alta parte, dl Ciolos nici nu si-a valorificat atuurile atunci cand le-a avut, adica atunci cand politicul era jos, cu niste masuri radicale. A fost caldut, cuminte, ezitant, le-a dat timp sa se ridice si sa-l incalece. Ceea ce au si facut.

In fereastra de timp a iernii, cat inca ecoul strazii nu li se stinsese in urechi, erau multe de facut, inclusiv revenirea la alegeri locale in doua tururi. Dar fereastra a fost ratata. Cabinetul parea mai degraba preocupat de supravietuire decat de schimbare. Daca nu i-a lasat sa moara, acum nu-l lasa ei sa traiasca.

Si daca acest guvern va incheia pe minus, el va trage dupa sine insasi ideea de tehnocrat, asa cum dna ministru "usturoi" a tras dupa sine notiunea de absolvent de Harvard. Ceea ce nu poate folosi decat rezistentei la reforma a politicului.

Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
#guvern Ciolos PSD PNL, #indemnizatie crestere copil, #motiune cenzura guvern Ciolos , #premier