Ziare.com

Guvernul Ciolos, solicitat sa adopte 4 masuri impotriva plagiatului

Vineri, 27 Noiembrie 2015, ora 13:02

   

Guvernul Ciolos, solicitat sa adopte 4 masuri impotriva plagiatului
Miscarea Populara (MP) a adresat, vineri, o solicitare premierului Dacian Ciolos, care prevede adoptarea unei hotarari de guvern, care ca prevada 4 masuri menite sa ii sanctioneze pe plagiatori si sa stopeze acest fenomen, care a luat o nedorita amploare.

Solicitarea a fost adresata in contextul in care ministrul de Interne, Petre Toba, este acuzat ca si-a plagiat teza de doctorat, el inscriindu-se astfel pe o lunga lista de demnitari deschisa de Victor Ponta in 2012 si continuata cu alte nume sonore, cum ar fi Gabriel Oprea si Neculai Ontanu.

Aberatia zilei: Tu stii cine e Apud? El nu stie

"Domnule prim ministru, una dintre primele masuri anuntate cand ati venit la guvernare a fost 'transparenta totala a actului administrativ'. Fata de amploarea pe care a luat-o fenomenul de plagiat in randul demnitarilor, de care este afectat si guvernul dumneavoastra, va solicitam ca in prima sedinta a guvernului sa adoptati o hotarare de guvern prin care:

1. Ministerul Educatiei sa fie obligat sa publice, in maximum 48 de ore, lista tuturor titlurilor doctorale validate de minister in ultimii 25 de ani. Lista va cuprinde numele beneficiarilor, titlurile tezelor de doctorat precum si conducatorul de doctorat.

2. Toate universitatile care au, sau au avut scoli doctorale, sunt obligate sa puna la dispozitia oricarui solicitant, in maximum 48 de ore, copii dupa orice teza de doctorat solicitata. In perspectiva, sa fie imediat activat portalul titlurilor doctorale, pe care sa se inceapa publicarea tuturor tezelor de doctorat.

3. Sa dispuneti schimbarea componentei Consiliului National de Etica, acum subordonat politic ministrului Eductiei, deci Guvernului, cu specialisti de larga recunoastere internationala, neafiliati politic, cu doctorate obtinute la universitati de prestigiu din UE si America, si care sa asigure obiectivitatea si profesionalismul analizarii originalitatii tezelor de doctorat.

4. Toti posesorii de titluri doctorale dovedite ca fiind incorect obtinute sa-si piarda imediat titlul de doctor si sa restituie statului sumele incasate ca indemnizatii in baza titlului doctoral", se arata in solicitarea adresata de MP premierului Dacian Ciolos.

ANCSI cere Consiliului de Etica sa inceapa rapid analiza lucrarii de doctorat a lui Petre Toba

Ciolos, despre suspiciunile de plagiat in cazul Toba: Nimeni nu trece peste criteriul de integritate

Semnatarii documentului mai spun ca, "fara aceste prime masuri decisive, nu vom avea dovada ca premierul Romaniei are vointa si determinarea de a trece de la vorba la fapte si toate bunele intentii afisate vor sfarsi intr-o deziluzie lamentabila".

Plagiatul, atentat la cultura nationala si amenintare pentru Romania - INTERVIU

Joi, Miscarea Populara a anuntat ca a depus si o initiativa legislativa care prevede eliminarea din legea educatiei a articolului care excepteaza de la controlul privind buna conduita in cercetarea stiintifica a tezelor de doctorat categorii de persoane care ocupa, la un moment dat, o functie de demnitate publica.

Cum vrea Miscarea Populara sa combata plagiatul in randul demnitarilor
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2953 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Depoluarea politico-intelectuală și știința mediului inconjurător...

Consider solicitarea/cererea MP binevenită dar să nu fie sancționați numai "doctorii" ci și profesorii, care au fost directori/coordonatori a fiecărei teze in parte, cit și grupul de profesori care au aprobat teza de doctorat. Asemenea indivizi nu sint cadre didactice cu adevărat, ci niște "numiți politic" pe posturi de profesori/cadre universitare.
Și pentru a fi in ton cu domeniul științific cel mai dezbătut in ziua de azi, vă pot spune că cele mai căutate teze de doctorat la ora actuală sint in domeniul mediului. Sint tezele care tratează și au ca obiect de studiu exact ceea ce numea GEOM in comentariul său - "strangerea gunoiului și curațarea coșurilor de fum.../ adică eradicarea poluării sub toate formele" - fiindcă dacă aceste problematici acute ale omenirii, legate de poluarea sub toate formele, ar fi studiate cu sirg și in Romania, nu ar mai exista GUNOAIE pe toate drumurile și pe toate coclaurile. Astfel, am depolua Romania de tot GUNOIUL POLITICO-INTELECTUAL, atit la propriu cit și la figurat...

Ar fi nemaipomenit să aud că teza cutăruia sau cutăruia doctorand, student la facultatea de mediu, are curajul ți voința necesară să facă o TEZĂ in MEDIU cu finanțare europeană, nu cu o amărită de bursă de student. Aici, o bursă de doctorand este de 20-30.000 de dolari pe an in domeniul mediului. Cercetările la fața locului costă enorm și abia atunci, după un studiul temeinic, serios și responsabil, poate deveni cineva cu adevărat specialist in MEDIU. Numai atunci nu se vor mai tăia pădurile și nici nu ni se vor mai otrăvi apele și aerul iar EDUCAȚIA nu ne va mai fi poluată cu plagiatori. Numai avind un Ph.D., adică doctoratul din țară, poți fi specialist in domeniul respectiv și a nu se confunda doctorul cu medicul.

Pentru cine nu știe, oricine are o teză de doctorat/Ph.D devine doctor/specialist in materia respectivă. Medicii nu sint doctori decit dacă obțin un doctorat in medicină. Se vede că la noi incă se mai confundă medicul cu doctorul.
S-auzim numai de bine,
Ariana din Carpați

 

Re-devin dr Viorel ospatar si gheneralul Oprea caporal?

Cu atat mai bine, au meserii frumoase si banoase :)))
Banii recuperati puteti sa ii impartiti in bugetul pensiilor celor care o merita, dupa o viata de munca si pentru multi, studii serioase.
Bine gandit, domnule prim ministru Ciolos :)

 

Nu numai asta

Legea sa reglementeze si in ce domeniu se pot obtine doctoratele. Ca ce chestie sa fie cineva doctor, de exemplu, dupa sustinerea unei teze despre lupta antiterorista? Cand am avut noi de-a face cu teroristii de devenim doctori?
In orice domeniu exista doctori. Maine-poimanine auzim de doctorate in strangerea gunoiului si curatarea cosurilor de fum. Nu m-ar mira sa faca si vreo *** in domeniul ei.....ca meseriase avem, slava Domnului.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor