Guvernul Ciolos, solicitat sa adopte 4 masuri impotriva plagiatului

Vineri, 27 Noiembrie 2015, ora 13:02
3230 citiri
Guvernul Ciolos, solicitat sa adopte 4 masuri impotriva plagiatului
Foto: Guvernul Romaniei

Miscarea Populara (MP) a adresat, vineri, o solicitare premierului Dacian Ciolos, care prevede adoptarea unei hotarari de guvern, care ca prevada 4 masuri menite sa ii sanctioneze pe plagiatori si sa stopeze acest fenomen, care a luat o nedorita amploare.

Solicitarea a fost adresata in contextul in care ministrul de Interne, Petre Toba, este acuzat ca si-a plagiat teza de doctorat, el inscriindu-se astfel pe o lunga lista de demnitari deschisa de Victor Ponta in 2012 si continuata cu alte nume sonore, cum ar fi Gabriel Oprea si Neculai Ontanu.

Aberatia zilei: Tu stii cine e Apud? El nu stie

"Domnule prim ministru, una dintre primele masuri anuntate cand ati venit la guvernare a fost 'transparenta totala a actului administrativ'. Fata de amploarea pe care a luat-o fenomenul de plagiat in randul demnitarilor, de care este afectat si guvernul dumneavoastra, va solicitam ca in prima sedinta a guvernului sa adoptati o hotarare de guvern prin care:

1. Ministerul Educatiei sa fie obligat sa publice, in maximum 48 de ore, lista tuturor titlurilor doctorale validate de minister in ultimii 25 de ani. Lista va cuprinde numele beneficiarilor, titlurile tezelor de doctorat precum si conducatorul de doctorat.

2. Toate universitatile care au, sau au avut scoli doctorale, sunt obligate sa puna la dispozitia oricarui solicitant, in maximum 48 de ore, copii dupa orice teza de doctorat solicitata. In perspectiva, sa fie imediat activat portalul titlurilor doctorale, pe care sa se inceapa publicarea tuturor tezelor de doctorat.

3. Sa dispuneti schimbarea componentei Consiliului National de Etica, acum subordonat politic ministrului Eductiei, deci Guvernului, cu specialisti de larga recunoastere internationala, neafiliati politic, cu doctorate obtinute la universitati de prestigiu din UE si America, si care sa asigure obiectivitatea si profesionalismul analizarii originalitatii tezelor de doctorat.

4. Toti posesorii de titluri doctorale dovedite ca fiind incorect obtinute sa-si piarda imediat titlul de doctor si sa restituie statului sumele incasate ca indemnizatii in baza titlului doctoral", se arata in solicitarea adresata de MP premierului Dacian Ciolos.

ANCSI cere Consiliului de Etica sa inceapa rapid analiza lucrarii de doctorat a lui Petre Toba

Ciolos, despre suspiciunile de plagiat in cazul Toba: Nimeni nu trece peste criteriul de integritate

Semnatarii documentului mai spun ca, "fara aceste prime masuri decisive, nu vom avea dovada ca premierul Romaniei are vointa si determinarea de a trece de la vorba la fapte si toate bunele intentii afisate vor sfarsi intr-o deziluzie lamentabila".

Plagiatul, atentat la cultura nationala si amenintare pentru Romania - INTERVIU

Joi, Miscarea Populara a anuntat ca a depus si o initiativa legislativa care prevede eliminarea din legea educatiei a articolului care excepteaza de la controlul privind buna conduita in cercetarea stiintifica a tezelor de doctorat categorii de persoane care ocupa, la un moment dat, o functie de demnitate publica.

Cum vrea Miscarea Populara sa combata plagiatul in randul demnitarilor

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Miscarea Populara Ciolos hotarare plagiat, #Toba acuzat plagiat, #Ciolos plagiat , #premier