Guvernul, dat in judecata de doua organizatii de mediu din cauza unor exproprieri

Joi, 24 Martie 2016, ora 14:03
2429 citiri
Guvernul, dat in judecata de doua organizatii de mediu din cauza unor exproprieri
Foto: Arhiva Ziare.com

Organizatiile de mediu Greenpeace Romania si Bankwatch Romania dau in judecata Guvernul, cerand anularea unei hotarari prin care s-a aprobat exproprierea a peste 130 de gospodarii din satul Runcurel din judetul Gorj.

Actiunea in instanta a fost formulata miercuri, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Subiectul este anularea HG 960/09.12.2015 privind aprobarea amplasamentului si declansarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privata situate in coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national "Deschiderea si punerea in exploatare a carierei Jilt Nord la o capacitate de 4,5 milioane tone/an lignit".

Printre motivele actiunii in instanta, potrivit sursei citate, se numara:

  • incompatibilitatea proiectului cu strategia energetica nationala in vigoare,
  • ajutorul ilegal de stat acordat unei societati comerciale,
  • lipsa unei documentatii de urbanism valabile pentru proiect,
  • incalcarea acordului de mediu pentru extinderea carierei,
  • adoptarea hotararii fara un proces real de consultare a publicului.

Greenpeace Romania considera ca hotararea in cauza e un abuz din partea Guvernului si a Complexului Energetic Oltenia (CEO) asupra locuitorilor din satul Runcurel. Acestora din urma, aplicarea hotararii ar urma sa le incalce atat dreptul de proprietate, cat pe cel la demnitate - drepturi fundamentale, cuprinse in Declaratia Universala a Drepturilor Omului, potrivit sursei citate.

Protest in fata sediului Complexului Energetic Oltenia: Sute de mineri nemultumiti

"Hotararea emisa de Guvern la cererea companiei ii permite acesteia sa ia proprietatile localnicilor fara negociere. Acest lucru este posibil in baza statutului de utilitate publica pe care hotararea il acorda proiectului minier. Compania va plati proprietarilor de terenuri un pret stabilit unilateral, prea mic pentru a le permite acestora din urma refacerea unor gospodarii similare in alte localitati.

In plus, CEO va plati compensatiile pentru expropriati din bugetul de stat, nu din fondurile proprii. Guvernul face, astfel, companiei un cadou de cateva milioane de euro din banii contribuabililor, inclusiv din banii locuitorilor expropriati", potrivit comunicatului.

Memoriu fara raspuns

Greenpeace Romania si Bankwatch Romania sustin ca au semnalat Guvernului in repetate randuri anomaliile pe care hotararea 960/2015 le va produce, inclusiv un memoriu pe 25 ianuarie 2016.

"Exact o luna mai tarziu, pe 25 februarie, memoriul localnicilor a primit un raspuns, insa nu de la premierul Dacian Ciolos - singurul in masura sa impuna revocarea hotararii - ci de la compania beneficiara, Complexul Energetic Oltenia. Compania mentiona ca HG960/2015 respecta legea 255/2010 privind exproprierea pentru cauze de utilitate publica si - spre stupoarea locuitorilor din Runcurel - ca populatia a fost informata si consultata", a spus Ionut Cepraga, coordonator de campanii in cadrul Greenpeace.

Cele doua organizatii de mediu i-au solicitat premierului o intrevedere si i-au transmis acestuia o petitie semnata, pana la acea data, de peste 3.300 de romani pentru revocarea hotararii.

"Complexul Energetic Oltenia este o companie privata la care actionar unic, prin diverse alte entitati, este statul roman. In aceste conditii, aceasta societate comerciala profita de pozitia actionarului sau, dobandind astfel, in mod exclusiv, terenuri pe care le exploateaza. Nicio alta entitate nu ar putea obtine astfel de beneficii, cum ar fi exproprierea proprietatilor de pe terenurile carbonifere, pe bani publici.

Sumele achitate in aceste conditii de statul roman sunt derizorii, proprietarii expropriati fiind pusi in situatia de a ramane pe drumuri. O astfel de practica vizeaza mai curand o procedura de nationalizare decat una de expropriere intr-un stat de drept. Conform legii, exproprierea nu poate fi suspendata, astfel incat proprietarii sunt practic lasati fara mijloace de aparare in fata buldozerelor Complexului Energetic Oltenia", a declarat Catalina Radulescu, avocat.

Pana la aceasta ora, Guvernul nu a transmis o pozitia oficiala pe aceasta tema.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#Guvern dat judecata exproprieri, #Guvern dat judecata, #Guvern judecata , #premier
Comentarii
Poza schmit
schmit
rank 5
Votati Albanezul de Gorj,face totul pentru regiune ,!!!