Iohannis: Dacian Ciolos, premierul desemnat - Ce urmeaza si ce asteapta presedintele de la noul guvern

Marti, 10 Noiembrie 2015, ora 17:06
34575 citiri
Iohannis: Dacian Ciolos, premierul desemnat - Ce urmeaza si ce asteapta presedintele de la noul guvern

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, marti, ca Dacian Ciolos este nominalizarea sa pentru functia de premier al Romaniei.

Cum varianta alegerilor anticipate a picat, considerandu-se ca ar prelungi prea mult criza politica, cele mai multe din fortele politice au anuntat ca vor sustine propunerea presedintelui Iohannis, astfel ca Ciolos se va bucura de majoritate pentru a-si trece echipa guvernamentala in Parlament.

Singurii care s-au aratat reticenti la ideea sefului statului de a numi un premier tehnocrat care sa conduca un guvern tehnocrat au fost cei de la PSD, care au venit cu propria propunere in persoana lui Liviu Voinea, si copresedintii ALDE, Calin Popescu Tariceanu si Daniel Constantin.

Cine este Dacian Ciolos, propus de Iohannis pentru functia de premier

Urmeaza acum ca Ciolos sa-si formeze echipa, premierul desemnat anuntand ca eforturile sale vor fi indreptate exclusiv catre acest obiectiv.

Conform art. 103 alin2. din Constitutie, "Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului".

De asemenea, alin.3 al aceluiasi articol prevede ca "Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor".

La ora actuala, majoritatea necesara investirii noului guvern este de 274 de voturi.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Iohannis si pe cele ale premierului desemnat Dacian Ciolos:

- Am terminat astazi a doua runda de consultari cu partidele politice si am ajuns la cateva concluzii importante.

- In urma primei runde de consultari si in urma consultarii si cu societatea civila si foarte multi oameni care au fost in strada, mi-am format o opinie si vreau sa o prezint.

- In aceasta etapa, pentru a rezolva problema guvernarii, este nevoie de un premier independent. O persoana curata, integra, care a dovedit ca stie sa gestioneze sisteme si situatii complicate.

- Este nevoie sa fie promovati ministri performanti si asupra carora nu planeaza niciun dubiu.

- Este nevoie de partide fara corupti.

- Avem nevoie cu totii de alegeri corecte in 2016.

- Avem in continuare mare nevoie de intarirea statului de drept. Tradus pentru partide inseamna ca, atunci cand procurorii cer incuviintari in Parlament, sa le primeasca.

- Este nevoie de deschiderea competitiei politice. Nu putem sa asteptam revigorarea clasei politice doar in interiorul partidelor.

- Fara oameni noi este greu de presupus ca vom avea o clasa politica noua. Asta nu inseamna ca cei vechi trebuie sa plece. Cei vechi care sunt buni trebuie sa ramana.

- Este nevoie ca Romania sa afirme ca ramane ferma pe calea europeana si euro-atlantica.

- Am intrunit o larga majoritate pe aceste teme, a fost o situatie interesanta pentru mine ca partidele au inteles imediat care este miza si ca este nevoie sa gasim o solutie impreuna.

- Aceasta solutie o vad eu intr-un guvern tehnocrat. Partidele au agreat aceasta idee cu foarte putine exceptii.

- Asadar, avand in vedere acestea, il nominalizez pe Dacian Ciolos premier desemnat.

L-am desemnat astazi pe domnul Dacian Ciolos pentru functia de Prim-ministru. Romania are nevoie de o persoana curata,...

Posted by Klaus Iohannis on Tuesday, November 10, 2015

DACIAN CIOLOS:

- Multumesc pentru increderea acordata si doresc sa asigur ca voi face tot ce imi sta in putinta pentru a ma ridica la inaltimea increderii acordate.

- Sunt constient de faptul ca trecem printr-o perioada cheie pentru societatea romaneasca, o perioada in care societatea a ajuns la un grad de maturitate care necesita o prezenta a Guvernului ca punte intre politic si societate.

- Sunt constient ca acest lucru se asteapta de la viitorul Guvern, sa fie cu urechea plecata la cei care au idei si sa aiba intelepciunea si maturitatea sa lucreze cu Parlamentul.

- Sunt constient ca un an de zile e o perioada lunga, dar in acelasi timp scurta. Nu o sa ne putem limita doar la anumite decizii strict administrative, dar e o perioada prea scurta pentru a declansa si finaliza reformele asteptate.

- In masura in care Parlamentul va decide sa dea mandat acestui Guvern, voi lucra cu grupurile politice pentru a progresa impreuna in proiectele Guvernului.

- In perioada urmatoare imi voi concentra eforturile pe echipa cu care voi merge in fata Parlamentului.

- Pentru mine lucrul in echipa este esential.

- Vreau sa-mi concentrez energiile spre a-mi structura echipa atat in ce priveste persoanele, cat si conceptul de program de guvernare.

Iohannis: Sa fie intr-un ceas bun!

Ciolos: Doamne-ajuta!

Iohannis: Va multumesc!

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....