Marea sansa a Guvernului Ciolos

de Iulian Leca, Senior editor
Duminica, 22 Noiembrie 2015, ora 19:45

   

Marea sansa a Guvernului Ciolos
Dacian Ciolos este omul momentului in Romania. Sansa pe care destinul i-o acorda acum este unica in istoria ultimului sfert de veac, desi ea vine impreuna cu o responsabilitate pe masura marii oportunitati care-i sta in fata si asteapta sa fie fructificata.

Inainte insa de a calcula procentele si fisa tehnica de utilizare a sanselor pe care le are echipa lui Ciolos, ramane ca o obligatie morala pentru mandatul acestui Executiv sa nu uite motivele pentru care astazi avem o guvernare noua in locul celei conduse de Victor Ponta.

In functie de cum se va raporta la tragedia din Colectiv, de cum va identifica explicatiile si cauzele acelui accident si de intelesul pe care il va da acelui moment prin care politica romaneasca a fost facuta K.O. de propriile greseli si aberatii, Guvernul Ciolos poate sa castige si implicit sa puna primele baze ale reconstructiei politico-sociale sau, dimpotriva, poate sa esueze si sa duca si mai departe fundatura in care am intrat cu totii.

Dar a cauta cauzele si mecanismele care au facut posibila tragedia din Colectiv ar insemna, lucru deloc usor pentru un Guvern condus de un tehnician asumat politic de Partidul Popularilor Europeni, sa recunoasca si sa incerce sa corecteze si politicile de austeritate care au condus catre desfiintarea sau slabirea (dupa caz) a serviciilor de stat care ar fi trebuit sa aiba un rol extrem de important in prevenirea unor astfel de tragedii.

Aici directia masurilor luate nu ar trebui sa lase loc prea mult ideologiilor de partid, in ciuda originii politice a austeritatii aplicate local. Dar Guvernul Ciolos ar trebui sa intervina tocmai pentru a nu lasa loc partidelor de prea multe speculatii politice. Poate ca dupa atata intarire a institutiilor de forta, servicii secrete si justitie, a venit timpul sa fie recunoscuta importanta si celorlalti piloni ai statului - sanatate, educatie, protectie sociala si civila.

Cred ca deruta si haosul care s-au instalat astazi in randul principalelor partide sunt semnele cele mai clare ale punctului mort in care a ajuns clasa politica. Nici PNL si nici PSD nu stiu astazi clar daca sustin sau nu Guvernul Ciolos, daca si cand sa-i faca opozitie sau care dintre cele doua actiuni le-ar aduce un plus de imagine.

Asta si pentru ca Executivul se afla la inceput de drum, nu are inca un program de guvernare bine stabilit si, dincolo de audierile ministrilor si votul de investitura din Parlament, nu a ajuns inca intr-un dialog deschis cu principalele partide politice.

Din ceea ce premierul Dacian Ciolos a lasat sa se inteleaga pana acum, principalele obiective ale noului Guvern sunt reformarea administratiei si implicit depolitizarea ei, salarizarea, absorbtia fondurilor europene si, evident, anticoruptia care trebuie sa continue.

Desi recunoaste legitimitatea Parlamentului, premierul "a avertizat ca Executivul are instrumentele directe de actiune pe care ni le vom asuma pentru a face schimbarile fata de care exista inca rezistenta in clasa politica".

Vestea buna pentru Dacian Ciolos este ca are in fata doua-trei luni pentru a pune in practica aproape orice masuri isi doreste, oricat de radicale. Haosul din clasa politica este cel mai bun context in care schimbarile radicale sa fie implementate de un Guvern curajos. Dupa expirarea celor trei luni de gratie, s-a terminat si cu libertatea de a mai produce mari modificari.

Apoi, daca schimbarile se vor dovedi benefice si vor fi receptate ca atare de societate, partidele isi vor dori singure sa sprijine Guvernul. Ba chiar se vor bate, mai ales in campania electorala, sa isi lipeasca si modeleze reformele interne de imaginea Executivului Ciolos.

Dintre toate obiectivele Guvernului, ar fi suficient sa se limiteze la reformarea si depolitizarea administratiei, cu atat mai mult cu cat aici are si parghiile directe necesare, pentru ca succesul sa-i fie garantat intr-un mandat limitat la un an.

Altfel, asumandu-si schimbari in prea multe domenii si din cauza asta prea complexe, echipa lui Ciolos risca sa se piarda in eternul heirupism care cuprinde orice sistem aflat in criza.

In cazul unui esec, misiunea partidelor politice se usureaza extrem, in sensul in care nu vor mai simti nicio presiune sa se schimbe. Vor putea oricand sa spuna ca sunt suficient de bune in comparatie cu un guvern tehnocrat care a avut toate sansele si nu a facut nimic.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3158 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
schmit
rank 5
Marea sansa a Guvernului Ciolos
SAU

Guvernul Ciolos marea sansa a ROMANIEI??
Carrandash
rank 3
analistul senor ieditor leca cioclopedistu' care le stie pe toate...
...dar habar nu are de nimic, ar trebui sa aiba bunul simt sa taca. cum poate fi acum "marea sansa a guvernului Ciolos" si "Dacian Ciolos este omul momentului in Romania" cand acelas leca care le stie pe toate, dar habar nu are de nimic, caracteriza pe Dacian Ciolos si guvernul condus de el drept un dictator respectiv o dictatura !!!!!!!!??????
oricat ar intoarce-o senorul ieditor analist iulica leca fara frica care, ca rumanu' onest-ian impartial, a luat pentru munkka depusa mahmudele bune de la antena 3 si alte pubicatii felixiste neo-sekkuriste, si care, sa nu uitam, l-a mai dekklarat om minune si pe ghinararu' de sireturi si indispensabili oprea gagabitza drept salvarea (adica salvarul) Rumaniei, numitul colaborator leca este lipsit de orice credibilitate avand in vedere precedentilii sale pubiciste anale stranse intr-o colectie buna de hartie de pungi mare.
curechila
rank 5
Analistu' lui peste prajit
Cind iti vad moaca de popa de tara pusa pe articol, ca cea a lui sorata Dogioiu, imi pun o singura intrebare : pina unde veti duce penibilul !?
Carrandash
rank 3
bre la curechi, cred c-ai gresit andrisantu' :
...de cand un 45 magnum seamana cu un popa de tzeara ?
online
rank 5
Ciolos si Nadejdea Natiunii
Miza pe care joaca Ciolos este Nadejdea natiunii !

"In cazul unui esec, misiunea partidelor politice se usureaza extrem, in sensul in care nu vor mai simti nicio presiune sa se schimbe...etc"

In cazul unui esec, tot ce mai putea reprezenta o Nadejde pentru popor , e tras in mocirla , tavalit prin dubii!

Cu presedinte, cu prim ministru, cu partide cu tot, etc etc!

Totul va parea o mare mocirla mlastinoasa!

Ciolos TREBUIE sa iasa curat la sfirsitul mandatului!

INDIFERENT cit tine mandatul, Ciolos , OBLIGATORIU, trebuie sa plece cu fruntea sus!

Altfel, vom fi un popor a carui Nadejde a fost tavalita prin dubii, sau, mai simplu, un popor fara Nadejde!

Pe vremurile astea, treaba asta nu suna bine ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor