Mesaje de Ziua Europei: Ciolos le aminteste romanilor care sunt avantajele de a fi in UE

Luni, 09 Mai 2016, ora 15:09
4087 citiri
Mesaje de Ziua Europei: Ciolos le aminteste romanilor care sunt avantajele de a fi in UE
Foto: Arhiva/Ziare.com

De Ziua Europei, premierul Dacian Ciolos tine sa aminteasca romanilor ca sunt cetateni europeni, el trecand in revista cateva dintre avantajele de a face parte din UE.

"Suntem romani, dar nu trebuie sa uitam nicio clipa ca suntem si cetateni europeni. Incepem aceasta saptamana aniversand Ziua Europei.

Folosesc aceasta ocazie pentru a sublinia avantajele pe care Uniunea Europeana ni le ofera: un deceniu de modernizare, dezvoltare economica si sociala neintrerupta. Este momentul ideal sa ne reamintim motto-ul Uniunii Europene: 'unitate in diversitate' care ne-a ajutat sa ramanem uniti in toti acesti ani", scrie luni Dacian Ciolos pe Facebook.

Intr-un mesaj mult mai elaborat, postat de aceasta data pe site-ul Guvernului, premierul aminteste de momentul intrarii Romaniei in UE, dar si de faptul ca Romania va prelua Presedintia Consiluilui UE: "Anul acesta, marcam Ziua Europei pentru a 10-a oara ca stat membru al Uniunii Europene.

In mai 2007, cand participam pentru prima data ca cetateni europeni la sarbatoarea comuna a natiunilor Uniunii Europene, asteptarile noastre ca nou veniti in acest proiect de cooperare economica si politica erau pe masura eforturilor depuse ani de zile de Romania pentru a deveni membra a Uniunii, dar si pe masura angajamentelor asumate fata de partenerii nostri europeni.

Acum, ne pregatim pentru a prelua, in cel de-al doilea semestru al anului 2019, presedintia Consiliului Uniunii Europene. Vrem sa facem acest lucru cu toata maturitatea si responsabilitatea, pentru consolidarea proiectului european, a valorilor si principiilor sale fundamentale, iar guvernul pe care il conduc are deja in vedere o pregatire serioasa, la nivel institutional, tehnic si logistic, pentru asigurarea unui mandat de succes al Romaniei la presedintia Consiliului Uniunii.

De aceea, sustin in continuare un rol proactiv al Romaniei in Uniunea Europeana, pentru a face fata noilor provocari si evolutii din regiune si din intreaga lume".

Ciolos aminteste ca luni nu e doar Ziua Europei, ci si Ziua Independentei de Stat a Romaniei si Ziua Victoriei Coalitiei Natiunilor Unite in cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Premierul isi incheie mesajul cu o propozitie-simbol, folosita in 1877 de Mihail Kogalniceanu, atunci ministru de Externe: "Si nu in ultimul rand, pentru noi, romanii, ziua de 9 mai are si alta semnificatie speciala: marcam Ziua Independentei de Stat a Romaniei. Se implinesc 134 de ani de cand, in 1877, Mihail Kogalniceanu, in calitate de ministru de Externe, spunea in fata deputatilor tarii: 'Suntem o natiune libera si independenta!', discurs urmat de adoptarea rezolutiei prin care a fost proclamata independenta. Respect si recunostinta, inaintasilor nostri, care ne-au lasat mostenire Romania independenta!

La multi ani, Europa, la multi ani, romani, la multi ani, familie europeana!".

Astazi sarbatorim Ziua Europei - Istorie, simboluri si evenimentele pregatite in Romania

Lazar Comanescu: UE este proiectul prin care ne putem bucura in continuare de pace si prosperitate

Si ministrul de Externe, Lazar Comanescu, a transmis, la randul sau, un mesaj de Ziua Europei.

"Data de 9 mai, Ziua Europei, este un moment de celebrare, dar si ocazia reafirmarii angajamentului nostru pentru constructia europeana, unica prin idealurile si prin reusitele sale.

Sarbatorim in acest moment ideile fondatorilor proiectului european, forta viziunii lor, nascuta din dorinta de pace, democratie si de prosperitate a unui continent care isi revenea cu greu din ororile celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Onoram astazi ceea ce aceste idei au reusit sa creeze in timp, pas cu pas - o integrare tot mai aprofundata, cu rezultate certe in plan politic, economic si al standardelor de viata ale cetatenilor europeni. Totodata, suntem datori sa contribuim la continuarea acestui proiect care a stiut sa se reinventeze cu fiecare provocare.", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Ziua Europei, la Bucuresti: Circ, face-painting si jonglerii in statiile de metrou

Ministrul se refera, in mesajul sau, si la provocarile carora trebuie sa le faca fata UE in prezent, dar si la responsabilitatea Romaniei, in calitate de membru al UE: "Marcam astazi Ziua Europei pe fondul provocarilor complexe si diverse pe care le intampina Uniunea Europeana.

Este cu atat mai mult momentul in care sa vedem Europa dintr-o alta perspectiva: una in care trebuie sa ne asumam generozitatea de a nu ne intreba numai ce face Uniunea Europeana pentru noi, ci de a evalua ce facem noi pentru un proiect comun, in care unitatea si solidaritatea dau sens si viabilitate unei constructii a pacii, democratiei, tolerantei si diversitatii, in beneficiul tuturor cetatenilor europeni".

A.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#mesaje Ziua Europei, #Ciolos mesaj Ziua Europei, #Lazar Comanescu mesaj Ziua Europei, #Alina Gorghiu Ziua Europei , #premier