Normalul domn Dacian Ciolos

Sambata, 12 Decembrie 2015, ora 09:31
7250 citiri
Normalul domn Dacian Ciolos

S-a schimbat ceva de la plecarea lui Ponta? Desi pare incredibil, senzatia e ca traim in alta tara, cel putin din perspectiva relatiei Executivului cu cetatenii.

Aproape nu-mi vine sa cred ca pot sa ajung la capatul zilei fara sa dau peste minciuni strigatoare la cer promovate de campanii de PR cleioase, fara decizii care par pozitive, dar in spatele lor se ascund marsavii.

Chiar si erorile noului Executiv nu cred ca mai ascund o agenda, un lant de compromisuri la al carui capat se afla o mana de profitori.

Venirea lui Dacian Ciolos la Palatul Victoria s-a petrecut intr-un context dramatic. Nu a castigat alegeri, nu au fost negocieri intre partide, nu au fost dezbateri publice, a venit pentru ca partidele si liderii lor au dat faliment.

Cred ca, nici pana la aceasta ora, oameni ca Liviu Dragnea, Alina Gorghiu, Vasile Blaga sau Traian Basescu nu sunt constienti de profunzimea crizei politice. In acest moment, opinia personala e ca acestia nu mai pot construi nimic fara sa rada tot raul ce s-a adunat in politica romaneasca.

Cred, de asemenea, ca binecuvantarea data de presedintele Klaus Iohannis pentru Cristian Busoi in ce priveste candidatura la Primaria Bucuresti e o eroare, un gest ce tine de apucaturile USL, unul care se va intoarce impotriva liberalilor la prima criza majora.

Am observat ca in multi cetateni romani salasuieste o dezamagire profunda care nu poate fi indepartata peste noapte. Doar o suita de masuri care sa arate ca exista un nou contract social intre cetateni si stat poate readuce increderea.

Pana la drama din Colectiv, in Romania nu a existat un raport cinstit intre guvernanti si guvernati, primii au avut mereu un comportament abuziv, perfid si corupt. Au profitat din plin de slabiciunile individuale sau de cele de grup ale celor guvernati.

Dacian Ciolos nu e un geniu al politicii, n-are charisma, nu e impunator, nu transmite forta, daca te asezi in spatele lui la coada la film, s-ar putea sa nu-l remarci. Nu are nimic magic, nu te astepti sa faca minuni din cinci in cinci minute, nu-l asculti cu gura cascata, dar toate aceste lipsuri sunt, de fapt, calitati, zic eu.

In sfarsit, Executivul e condus de un om normal, unul care nu i-a carat geanta lui Adrian Nastase, nu i-a luat scamele de pe costum lui Mircea Geoana, nu e la cheremul lui Traian Basescu sau nu s-a gudurat pe langa Voiculescu, Vantu sau Patriciu.

A gresit prin faptul ca a promis mai mult decat poate sa faca: nu va reusi sa schimbe sistemul electoral de alegere a primarilor, nu va putea scapa de Victor Ciorbea, nici macar sa-l dea afara pe ministrul de Interne Petre Toba, compromis de scandalul plagiatelor.

Dar a schimbat profund institutia primului ministru prin faptul ca s-a pus la dispozitia oamenilor.

De multa vreme nu m-am mai dus seara la culcare linistit ca in creierii noptii nu se va pune la cale o lege marsava, o ordonanta diabolica, o afacere murdara pe spatele platitorilor de taxe.

Nu cred ca toti complotistii s-au linistit, dar, pur si simplu, in acest moment nu mai sunt la butoane. De fiecare dintre noi depinde daca vor avea sansa sa se intoarca sau nu.

In ultimii 25 de ani, rareori Executivul a lucrat pentru interesul general, dar, de cateva saptamani, pare ca Romania a ajuns si ea undeva la marginea anului 2015. Si asta numai ca urmare a unui dezastru.

Citeste si:
Accesul la nunta lui George Simion se face pe bază de brățări, ca la festival. Mesajul de pe accesoriile cu motive tradiționale
Accesul la nunta lui George Simion se face pe bază de brățări, ca la festival. Mesajul de pe accesoriile cu motive tradiționale
Președintele AUR, George Simion, care urmează să se căsătorească la finalul lunii august, a publicat joi, 18 august, un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care îi îndeamnă pe cei care vor...
Continuă „răfuiala” dintre Clotilde Armand și PNL Sector 1. „Primarul scandal nu a reuşit să coboare cu picioarele pe pământ”
Continuă „răfuiala” dintre Clotilde Armand și PNL Sector 1. „Primarul scandal nu a reuşit să coboare cu picioarele pe pământ”
Reprezentanţii PNL Sector 1 i-au transmis joi, 18 august, edilului Clotilde Armand că o aşteaptă la şedinţa de joi a Consiliului Local cu raportul Curţii de Conturi, în contextul în care...