Ori suntem tehnocrati, ori nu mai suntem!

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 28 Noiembrie 2015, ora 20:14
6335 citiri
Ori suntem tehnocrati, ori nu mai suntem!

Cand premierul Dacian Ciolos spune ca nu isi face planuri politice, dincolo de mandatul de un an in fruntea Guvernului pe care l-a primit, il cred.

Asa cum il cred si cand spune ca n-a stiut ca va fi premier decat cu o zi-doua inainte de a fi anuntat de presedintele Iohannis.

Dar nu ma pot abtine sa nu vad jocul si intrecerea care deja s-au pornit intre tehnicienii lui Iohannis-Ciolos, care sunt prezentati ca primii competenti pusi pe treaba, si restul clasei politice - partidele, puse si ele pe treaba prima oara dupa mult timp de cand si-au securizat pozitia de putere in societate.

Chiar daca in prezent jocul politic al Guvernului este fara intentie si poate mai putin vinovat, in cazul in care va avea succes, nu e cazul sa ne temem ca el nu va fi speculat din plin politic dupa alegerile de anul viitor. Cum, si in cazul unui esec, decontul va fi tot politic in primul rand.

Dar, pentru ca pana atunci mai este ceva vreme, sa ramanem pentru o secunda in prezent. Singura premiera cu adevarat unica in istoria ultimilor 25 de ani este ca pentru prima oara clasa politica si Guvernul se intrec in a demonstra ca, totusi, daca se vrea, se poate face una-alta pentru cetatean.

Avem, pe de o parte, dincolo de inceperea sau nu a unor reforme interne in principalele partide, parlamentarii care nu stiu ce sa mai faca sa-si spele imaginea catastrofala din ochii lumii si scot saptamana de saptamana cate un dar pe care il prezinta ritualic poporului.

In cadrul actiunii de revrajire a publicului, alesii au cimentat inceputul de mandat al noului guvern cu majorarea salariilor tuturor bugetarilor cu 10%. Un test pe care atat Iohannis, cat si Ciolos par a-l fi trecut. Deocamdata.

Desi, daca ar fi vrut sa demonstreze corectitudine - politica si sociala -, ar fi trebuit sa reimparta majorarea la cei care au nevoie, nu sa o aplice otova si pentru bugetarii ale caror venituri intrec mult si pe cele din privat. Legea este de acum si promulgata, asa ca nu se mai poate face mare lucru.

Apoi alesii au votat legea "darea in plata" - celebra de acum pentru ca e o premiera ca bancile sa fie sanctionate de politic, mai ales acolo unde le doare mai rau - diminuarea profitului obtinut prin tot felul de clauze si conditii, unele dovedite abuzive, din relatia cu clientul.

Legea a fost trecuta aproape in unanimitate, o singura abtinere si un vot impotriva, gest care spune multe despre directia pe care se va plasa, pana la alegeri, o majoritate covarsitoare a parlamentarilor.

Din nefericire, forma finala in care a fost votata legea, dupa aprinse dezbateri, desi loveste in banci si avantajeaza unii clienti care nu au folosit creditul pentru a face speculatii imobiliare, aduce si beneficii nesperate celor care au speculat piata financiara si au contribuit la producerea bulei imobiliare.

Cu plusurile si minusurile ei, dezbaterea in jurul acestei legi importante ar trebui sa continue, cu atat mai mult cu cat Iohannis urmeaza sa o promulge, daca nu alege sa o retrimita spre Parlament.

Intre timp, echipa tehnocratilor lui Ciolos are cateva probleme pe care trebuie sa le rezolve urgent. Una este la Raed Arafat, cealalta la ministrul de Interne, chestorul Petre Toba.

Lui Raed Arafat i se trage de la multe adunate in timp, la care se adauga Colectiv si, mai nou, explozia de nereguli de la ISU. Aici, premierul Ciolos trebuie sa taie ca si cum ar opera neurochirurgical. Mitul lui Raed nu e inca prabusit, oricat ar fi de ros de scandalurile din jurul sau. Ciolos va castiga sau va pierde in functie de cum va sti sa rezolve problema cuplului Arafat-ISU.

In cazul acuzatiilor de plagiat, lucrurile sunt mult mult mai simple, in ciuda comisiilor fara numar aparute dupa cazul plagiatului lui Ponta, obisnuite de acum sa dea verdicte si decizii care se bat cap in cap. Chestorul Toba este acuzat, pe scurt, ca e atat de "toba de carte" incat nu mai putin de 250 de pagini din teza sa de doctorat ar fi copiate din alte lucrari. Apud Stiglitz, pentru cunoscatori. Sau, citand un clasic din viata domnului Toba mai bine, "case closed!"

Aici daca premierul vrea sa faca lumina, inainte de a obtine o decizie din partea unei comisii de etica din cadrul Ministerului Educatiei, infiintata parca special pentru a albi cazuri de plagiat evidente, trebuie sa actioneze cat poate de tehnocrat pentru a face ordine mai intai intre comisiile chemate sa analizeze astfel de lucrari - exista nu mai putin de trei astfel de comisii.

Principiul de integritate atat de puternic clamat de premeirul Ciolos trebuie sa actioneze aici ca briciul lui Occam - simplitate in primul rand si, apoi, cand plagiatul devine evident, taiat de la radacina intreg sistemul care produce astfel de teze, in productie de serie, pentru toti inchipuitii tranzitiei post-decembriste.

Industria tezelor de doctorat plagiate ar trebui sa fie inchisa, tehnocratic - adica rapid si temeinic, pana nu mai produce si alte dezastre si tragedii.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Ciolos problema plagiat Petre Toba, #Ciolos probleme acuzatii Arafat demisie, #coruptie pompieri ISU Ciolos , #premier