Patru ministri din Guvernul Ciolos se pot intoarce oricand la Comisia Europeana - sunt in concediu

Miercuri, 02 Martie 2016, ora 14:54
4147 citiri
Patru ministri din Guvernul Ciolos se pot intoarce oricand la Comisia Europeana - sunt in concediu

Dragos Tudorache, Raluca Pruna, Anca Dragu si Cristiana Palmer se pot intoarce oricand sa lucreze la Comisia Europeana, pentru ca si-au luat concediu din posturile de la Bruxelles.

Premierul Dacian Ciolos a demisionat din functia de consilier al presedintelui CE, dar aceasta nu a fost ocupata inca, potrivit informatiilor transmise News.ro de catre reprezentantii Comisiei.

Reprezentantii Comisiei Europene au explicat ca seful Cancelariei premierului Ciolos, Dragos Tudorache, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, ministrul Finantelor, Anca Dragu, si ministrul Mediului, Cristiana Palmer, au invocat motive personale atunci cand au depus actele de concediu la plecarea din posturile de la CE, ceea ce le da posibilitatea sa revina in orice moment.

Potrivit Regulamentului european, ei au dreptul la un an de "concediu din motive personale", insa acesta poate fi prelungit la cerere.

La momentul la care vor dori sa se intoarca la Comisia Europeana, Tudorache, Pruna, Dragu si Palmer isi vor putea relua activitatea la Bruxelles fie pe postul ocupat anterior venirii in Romania, fie pe un alt post disponibil la Comisie in momentul respectiv, se mai arata in raspunsul reprezentantilor institutiei europene pentru sursa citata.

Situatia este mai clara in privinta premierului Dacian Ciolos care, pana la numirea in functia de sef al Executivului, a fost consilier special pe probleme de securitate alimentara al presedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker. Premierul si-a dat demisia, insa postul de consilier ocupat de Ciolos la CE este in continuare disponibil, nicio alta persoana nefiind desemnata in locul sau pana la acest moment.

In privinta banilor primiti de ministrii romani de la institutia europeana, acestia au primit ultimul salariu inainte sa plece de la Comisie: "In concordanta cu regulamentul european 'plata remuneratiei oficialilor se face in ziua de 15 a fiecarei luni pentru luna in curs'. Oficialii romani au primit ultimul salariul conform acestei reguli. Concediul din motive personale a inceput dupa ziua de 15 a lunii, iar acestia si-au primit ultimul salariu inainte sa plece de la Comisie".

Premierul Dacian Ciolos nu a fost remunerat pentru activitatea sa de consilier special al presedintelui CE Jean-Claude Juncker.

Concediul pe motive personale invocat de cei patru ministri se va incheia in luna noiembrie a acestui an. In functie de planurile fiecaruia, acestia au optiunea de a-si prelungi concediul de la CE sau de a se intoarce la Comisie.

Mandatul Guvernului Dacian Ciolos a inceput in 17 noiembrie 2015, odata cu primirea votului de investitura din partea Parlamentului si cu depunerea juramantului. Premierul a declarat in repetate randuri ca durata mandatului este de un an, cat timp va fi sustinut de Parlament. Totodata, cei patru ministri au precizat ca intentioneaza sa se intoarca la Bruxelles la finalul anului 2016, odata cu incetarea mandatelor.

Cati bani castigau la CE

Dragos Tudorache, seful Cancelariei prim-ministrului Dacian Ciolos, a fost sef de unitate, Coordonare si Strategie in cadrul Directiei Generale pentru Afaceri Interne si Migratie a Comisiei Europene din martie pana in noiembrie 2015. Potrivit declaratiei de avere, Tudorache a incasat 127.000 de euro anul trecut de la CE.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a fost consilier coordonator la Directia Generala Piata Interna, Antreprenoriat, Industrie si IMM-uri (DG GROW) - Unitatea Politica privind piata unica, recunoasterea reciproca si supravegherea pietei in perioada iunie-noiembrie 2015. In declaratia de avere postata de ministrul Pruna pe site-ul Guvernului nu este trecut salariul incasat de aceasta in 2015. Este trecut insa venitul salarial din 2014, de 91.664 euro, cand Pruna lucra in cadrul aceleiasi directii, insa la Unitatea Libera Circulatie a marfurilor in sectoarele nearmonizate.

Ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu Paliu, a fost analist economic in cadrul Directiei Generale Unitate Economica si Financiara: Dezechilibre macroeconomice si Ajustare, pozitie pe care a ocupat-o din februarie 2013 pana in noiembrie 2015. Anul trecut, Dragu a avut venituri salariale totale de 107.368 euro net, se arata in declaratia de avere postata pe site-ul Executivului.

Cristiana Pasca Palmer, in prezent ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, a fost Sef de Unitate: Mediu, Schimbari Climatice, Resurse Naturale in cadrul Directoratului General de Cooperare Internationala si Dezvoltare al Comisiei Europene din noiembrie 2011 pana in noiembrie 2015. Anul trecut, Palmer a incasat de la CE 112.000 euro, potrivit declaratiei de avere.

Citeste si:
Premierul Cîţu, întrebat de ce l-a dat afară pe şeful Gărzii de Mediu: "I-a fost retras sprijinul politic atunci când USR a ieşit de la guvernare"
Premierul Cîţu, întrebat de ce l-a dat afară pe şeful Gărzii de Mediu: "I-a fost retras sprijinul politic atunci când USR a ieşit de la guvernare"
Premierul Florin Cîţu explică decizia de revocare din funcţie a comisarului şef al Gărzii Naţionale de Mediu Octavian Berceanu, arătând că acesta fusese numit pe criterii politice şi a...
Cine sunt "oamenii obișnuiți" care au fondat partidul lui Liviu Dragnea. Fost deputat PRM, recompensat cu funcții de Codrin Ștefănescu
Cine sunt "oamenii obișnuiți" care au fondat partidul lui Liviu Dragnea. Fost deputat PRM, recompensat cu funcții de Codrin Ștefănescu
Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea a anunțat duminică, 19 septembrie, că se va implica în dezvoltarea unui nou partid „născut din lacrimi, din deznădejde și din suferință”,...
Sursa: NEWS.RO