Planul lui Ciolos pentru combaterea saraciei: 47 de masuri-cheie pentru bunastarea romanilor (Foto&video)

Miercuri, 10 Februarie 2016, ora 14:46
9015 citiri
Planul lui Ciolos pentru combaterea saraciei: 47 de masuri-cheie pentru bunastarea romanilor (Foto&video)

Guvernul a lansat, miercuri, pachetul national anti-saracie, care cuprinde mai multe masuri pentru ajutoarea categoriilor defavorizate, iar in centrul atentiei se afla copiii.

Premierul Dacian Ciolos a prezentat pe scurt despre ce masuri e vorba, la debutul sedintei Executivului, insa acestea vor fi detalitate saptamana viitoare, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

"O sa facem o prezentare a unui pachet de incluziune sociala despre care am mai vorbit, pornind de la faptul ca avem in Romania foarte multi oameni supusi riscului de saracie, dintre care 1,7 milioane sunt copii, cu riscuri mai mari mai ales in mediul rural.

Si pornind de la aceasta constatare, de la faptul ca noi avem o strategie nationala anti-saracie, pe care nu vrem s-o tinem doar la nivel de strategie si de documente, am cerut doamnei ministru Costea, impreuna cu domnul vicepremier Dincu si cu consilierii mei de la Cancelarie, sa vina cu un plan care sa canalizeze si fonduri din bugetul national, si fonduri europene, combinandu-le pe masuri care exista deja, dar unele dintre ele sunt insuficent folosite, alte masuri noi pe care le avem in vedere sau chiar si proiecte pilot dezvoltate de anumite structuri neguvernamentale care si-au dovedit eficienta si pe care vrem sa le generalizam", a sustinut Dacian Ciolos, la debutul sedintei de guvern.

Sursa: Guvern

El sustine ca este o schema integrata, organizata pe etape din viata, in asa fel incat sa poata oferi "un fel de plasa de siguranta pentru cei supusi riscului de saracie indiferent de varsta, pornind de la nastere si pana la sfarsitul vietii".

Tichet de 50 de lei pentru copiii saraci care merg la gradinita

Astfel, pentru prescolari, obiectivul Guvernului este sa completeze programul national "Fiecare copil in gradinita" cu cateva masuri care sa ajute la achizitia de rechizite, imbracaminte, vitamine.

Sursa: Guvern

"Totodata, la nastere sa asiguram, dincolo de un sprijin pentru screening medical, vaccinuri, sa ne asiguram ca toti copiii pot primi identitate, mai ales sunt cazuri de copii unde familiile nu au domiciliu fix, precis, si, din acest motiv, sunt copii care raman fara identitate si care sunt exclusi apoi intregului sistem de sprijin si ne gandim sa venim aici cu cateva solutii", a continuat Ciolos.

De asemenea, el vrea reducerea abandonului scolar, prin extinderea cu bani europeni a programelor "A doua sansa", dar si "Teach for Romania", "Invatator pentru Romania" si "Caravana medicala la sate".

Sursa: Guvern

Apoi, pentru tinerii care au abandonat scoala si care nu au sanse la un loc de munca, Guvernul vrea sa dezvolte programe de asistenta.

"Pentru cei mai in varsta, ne gandim la cateva idei care sa promoveze imbatranirea activa si, mai ales, recunoasterea de catre stat a unor eforturi pe care de multe ori persoanele in varsta le fac la nivel social. Ne gandim astfel la un program numit 'Bunicii comunitatii', in asa fel incat astfel de persoane care sunt diponibile sa ingrijeasca copii sa poata sa o faca intr-un cadru organizat", a mai spus Ciolos.

Sursa: Guvern

Toate aceste programe vor fi finantate din bugetul de stat si din fonduri europene, iar in total vor fi 47 de masuri.

Incepand de saptamana viitoare, cand va fi realizata forma finala, ele vor fi discutate cu ONG-uri, cu mediul academic, dar si cu reprezentanti ai primariilor.

C.P.

Citeste si:
PNRR a primit aprobare din partea Consiliului UE. Când ar putea primi România prima tranșă de bani
PNRR a primit aprobare din partea Consiliului UE. Când ar putea primi România prima tranșă de bani
Planul Național de Redresare și Reziliență al României a primit joi, 28 octombrie, aprobarea din partea Consiliului Uniunii Europene. După decizia oficialilor europeni, premierul interimar...
Când au convocat liberalii ședința biroului executiv. Va fi discutată lista de miniștri a cabinetului Ciucă VIDEO
Când au convocat liberalii ședința biroului executiv. Va fi discutată lista de miniștri a cabinetului Ciucă VIDEO
PNL va avea vineri, 29 octombrie 2021, o ședință a biroului executiv, unde vor fi discutate variantele de miniștri în cabinetul Ciucă. Ședința va avea loc la ora 11.00. Premierul...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
Doresc disparitia PSD
rank 5
MiscareaTehnocrata
rank 5