Sa speram ca guvernarea va fi mai buna ca programul!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 17 Noiembrie 2015, ora 06:08
3141 citiri
Sa speram ca guvernarea va fi mai buna ca programul!

Dupa marsul triumfal al ministrilor propusi, demn de un guvern de uniune nationala de-a dreptul, cred ca singura intrebare care ramane pentru votul de azi din Parlament este cu cat va trece: 80%, 90%?

Atata iubire, atata consens intre politic si guvernul menit sa reformeze la sange opera politicului nu pot decat sa sper sa fie de bine.

Sa ne uitam nitel la program. O suma de bune intentii expediate, fara niciun fel de indicii in privinta modului de realizare, ceea ce e probabil firesc avand in vedere conditiile speciale in care a fost constituit acest cabinet.

E bine ca isi doreste transparenta, institutii democratice, reformarea drastica a Sanatatii si Educatiei, contact permanent cu societatea civila, un nou stil de guvernare si punerea bazelor "unor dezvoltari de structura in viitor".

Bazandu-ne pe aripa autentic tehnocrata si competenta a Guvernului, in primul rand, pe anvergura cu adevarat tehnocrata a premierului Ciolos, si ignorand componenta politruca si/sau vetusta din pacate in pozitii cheie, sa speram ca in urmatoarele luni vom vedea si felul in care aceste bune intentii vor deveni realitate.

Cateva nedumeriri am totusi de pe acum, chiar la acest nivel de intentie.

In primul rand, nu vad cum se impaca transparenta repetat promisa de programul de guvernare cu audierea cu usile inchise a unor ministri, fapt fara precedent in istoria Parlamentului dupa stiinta mea. Adica de ce sa nu stie poporul ce are de zis dl Toba, marele tehnocrat de la Interne, fost secretar de stat al lui Gabriel Oprea? Ca de secrete de stat nu poate fi vorba in cazul unui om care nu a intrat inca in paine, deci nu are acces la ele.

Apoi, mi-e destul de greu sa inteleg cum un guvern de tehnocrati cu mandat limitat, fara confirmare electorala, deci politica, poate angaja un plan de investitii pe 10 ani, asa cum isi propune Cabinetul Ciolos. Da, el va implica, inteleg, consensul clasei politice, dar guvernul acesta exista tocmai pentru ca aceasta clasa politica si-a pierdut legitimitatea.

Oare un asemenea plan nu ar trebui construit si adoptat abia dupa ce politicul isi va fi recapatat legitimitatea prin alegeri?

Guvernul Ciolos isi propune sa modifice substantial legislatia electorala in sensul cerut de piata, adica, in principal, doua tururi de scrutin pentru alegerile de primari si presedinti de consilii judetene. E o intentie foarte buna, dar as vrea sa stiu si cum o gandeste. Prin ordonanta de urgenta? Prin proiect de lege? Nu de alta, dar sa stim despre ce vorbim pentru ca subiectul e cu mult prea important pentru a nu fi detaliat.

Vad ca la intentia de a comasa alegerile prezidentiale, parlamentare, europarlamentare si locale, visul de aur al lui Liviu Dragnea, dl Ciolos a renuntat. Ar fi trebuit sa nici nu aiba la ce renunta avand in vedere ca deja CCR a declarat neconstitutionala comasarea localelor cu parlamentarele, atunci cand a incercat sa o faca Guvernul Boc.

Nu mi-e clar daca renunta si la alinierea mandatelor la cinci ani. Pe de-o parte, ea presupune modificarea Constitutiei, ceea ce mi se pare un proiect cam prea ambitios pentru un guvern tehnocrat cu mandat de un an si pe final de mandat al parlamentarilor.

Pe de alta parte, cred ca este o idee foarte proasta sa prelungim mandatul parlamentarilor. Daca tot e cu egalizare, mai bine sa-l scurtam pe al presedintelui, in opinia mea.

Daca tot are, si e bine ca are, ambitii in domeniul electoral, ma surprinde faptul ca Guvernul nu propune reducerea numarului de parlamentari la 300, revendicare a strazii si a societatii civile, pentru care nu e nevoie decat de un vot si poate intra in vigoare fara probleme dupa viitorul scrutin.

Ajungem asa la cateva absente remarcabile din program. Nimic despre privatizare. Nimic despre debirocratizare. Nimic despre dereglementare in conditiile in care avem o jungla legislativa in care se ratacesc si juristi cu experienta. Nu vad niciun indiciu despre criteriile pe care se va baza bugetul pe anul viitor.

Si, absenta absentelor in opinia mea, lipsa unui capitol referitor la transporturi si infrastructura. Pentru ca una singura bucata propozitie si aia goala de orice continut nu se numeste capitol: "Valorificarea pozitiei geografice a Romaniei si transformarea tarii intr-un nod logistic regional".

Daca tot vedem in programul de guvernare nenumarate trimiteri la fonduri europene, oare transporturile nu ar avea nimic de-a face cu aceste fonduri? Zic si eu, asa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#guvern Ciolos program guvernare, #ministri guvern Ciolos , #premier