Guvernul ataca la CCR majorarea salariilor in Sanatate si Educatie, votata de Parlament: Sunt multe incalcari ale legii si Constitutiei

Marti, 08 Noiembrie 2016, ora 12:53
17891 citiri
Guvernul ataca la CCR majorarea salariilor in Sanatate si Educatie, votata de Parlament: Sunt multe incalcari ale legii si Constitutiei
Foto: Ziare.com

Prim-ministrul Dacian Ciolos a anuntat, marti, ca Guvernul va ataca la Curtea Constitutionala modificarile aduse pe Parlament la OUG 20.

Este vorba despre majorarile salariale din Sanatate si Educatie, adoptate luni de Camera Deputatilor, ca for decizional.

Ciolos a acuzat ca modificarile aduse OUG 20 s-au facut intr-o abordare populista si electorala a politicii salariale, fara o analiza si fara o dezbatere solida.

Aceasta abordare risca din nou sa puna orice guvern va veni in imposibilitatea de a adopta o lege a salarizarii unitare, care sa rezolve problema inechitatilor din sistemul public.

"Guvernul nu contesta nevoia de marire a salariilor in sectoarele bugetare (...) Dar dincolo de maririle ca atare, esentiala este corectarea unor inechitati care persista in sistem de ani de zile", a explicat Ciolos.

In plus, premierul a spus ca legea a fost adoptata cu "mai multe incalcari ale legislatiei si Constitutiei, pe care (parlamentarii - n.red.) nu e posibil sa nu le fi constientizat in acel moment".

Majorarile salariale in Sanatate si Educatie ar putea fi adoptate cu incalcarea Constitutiei

PNL va contesta intai votul in Camera Deputatilor, apoi la CCR

In schimb, presedintele Klaus Iohannis a precizat ca asteapta "pozitiv" legea la promulgare, fara a spune ce decizie va lua.

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, declaratiile prim-ministrului:

- Constatam ca sunt mai multe incalcari ale legislatiei si Constitutiei, pe care nu e posibil sa nu le fi constientizat in acel moment.

- Nu s-a facut o dezbatere a amendamentelor.

- Se discutau amendamente care nici macar nu erau discutate clar.

- Parlamentul ar fi putut vota ce ar fi dorit, dar Guvernul ar fi putut da calcule precise legate de impact.

- Presedintele comisiei parlamentare a spus ca s-a facut o analiza de impact si ca e devastator.

- Cu 6 luni inainte de alegeri parlamentare nu se mai adopta acte normative privind mariri de salarii. E o lege votata de parlamentari si este si o prevedere constitutionala in acest sens.

- Daca s-ar fi dorit ca legea sa fie constitutionala, s-ar fi respectat principiul bicameralitatii.

- Ordonanta 20 a trecut prin Senat fara modificari si a fost modificata substantial in Camera Deputatilor, fara ca Senatul sa fie consultat.

- Daca discutam doar despre aceste aspecte, daca intr-adevar s-ar fi dorit o modificare a OUG care sa fie aplicabila, s-ar fi incercat sa se tina cont minim de aceste prevederi.

- Daca s-ar fi dorit sa se faca aceste modificari, ar fi fost timp pentru o dezbatere reala si pentru a veni cu argumente consistente si neatacabile.

- Aceasta lege afecteaza niste principii.

- Guvernul nu contesta nevoia de marire a salariilor in sectoarele bugetare. Nu se poate face reforma fara a avea in vedere si salariile.

- Dar dincolo de maririle ca atare, esentiala este corectarea unor inechitati care persista in sistem de ani de zile.

- Inainte de alegeri se arunca in ochii alegatorilor niste procente de crestere a salariilor.

- Pentru mine, a guverna cu bun simt inseamna sa tii cont de toate lucrurile astea.

- Asa cum a fost modificat aceasta OUG, ea adanceste inechitatile salariale. Am incercat sa reparam un lucru si anul viitor trebuie sa reluam discutiile despre cum sa reparam inechitati.

- Impactul bugetar al acestei ordonante, care este de 4,8 miliarde - dl Dragnea a spus ca avem bani pentru ca nu s-au cheltuit banii pentru investitii.

- Aceasta crestere a masei salariale reduce foarte mult marja de manevre in Sanatate si Educatie.

- Votarea acestei ordonante, modificarea ei cu acest impact bugetar pericliteaza foarte mult posibilitatea in perioada urmatoare de a aplica o lege a salarizarii bugetare.

- O abordare populista risca din nou sa puna in pericol posibilitatea pentru Parlamentul si Guvernul care vin sa adopte o politica a salarizarii.

- Suntem nevoiti sa cerem un control de constitutionalitate. Aceasta solicitare de control de constitutionalitate vizeaza doar legea care modifica OUG, si nu OUG ca atare.

- Dar aceste modificari, care au fost facute pe picior, trebuie verificate de CCR pentru a fi siguri ca ele sunt constitutionale, pornind de la acele vicii de respectare a unor legi.

- Daca ar fi fost un dialog onest, probabil ca o parte din aceste vicii ar fi putut fi corectate in timp.

- Acest impact bugetar risca sa puna in pericol Legea salarizarii in anul urmator. Sunt convins ca si salariatii din sistemul bugetar isi doresc sa creasca salariul si cresterea sa fie sustenabila.

- In consecinta, deci, o sa solicitam acest control de constitutionalitate.

Intrebari:

Pentru ce are bani in acest moment Guvernul? Sa inteleg ca avem bani pentru Cumintenia Pamantului.

- Guvernul are bani pentru ce e votat bugetul. In aceste marje si cu aceste ajustari care au fost posibile am adoptat si Ordonanta 20. Eu zic de impactul in anii urmatori, pentru ca creste foarte mult masa salariala cu adoptarea acestei ordonante.

- Problema a acestei modificari a ordonantei este lipsa de coerenta.

Aveati deja o lege a salarizarii unitare...

- Nu, pentru ca am constatat ca acea lege a fost facuta fara a avea in vedere realitatea de pe teren.

- Noi lucram deja de cateva luni de zile sa constituim acea baza de date - care eu ma mir de ce nu a fost facuta in acesti ani - pentru ca fara acea baza de date, sa stii exact care sunt salariile, faci cresteri in orb si te trezesti ca la unii cresc, la altii scad atunci cand aplici o anumita grila, pentru ca nu stii la ce te raportezi.

- La Ministerul Muncii se lucreaza acum si e intr-o faza foarte avansata aceasta baza de date cu toate salariile din sistemul bugetar si pe aceasta baza de date vom putea verifica orice fel de grila de salarizare care va fi propusa, ceea ce nu a fost posibil in trecut. La aceasta lege se lucreaza, este intr-o faza avansata, sunt discutii ale Ministerului cu sindicatele si o sa iesim cu aceasta propunere, dar o sa vedem cum poate fi finantata daca aceasta modificare a Ordonantei se aplica.

Ieri, dl Dragnea avertiza pe ministrul Muncii, aratand spre Codul Penal. Se referea la datele pe care le-a prezentat Dragos Pislaru. Cum incadrati declaratia?

- Nicicum, eu stiu ca ministrul a informat Parlamentul, asa cum se cade si asa cum e responsabilitatea unui ministru, a informat asupra impactului bugetar al acestor decizii, a situatiei bugetului. E treaba fiecaruia sa interpreteze cum doreste.

- Dar, chiar daca ne apropiem de campania electorala, eu vreau ca deciziile si pozitia Guvernului sa ramana una responsabila, pentru ca eu cred ca, indiferent ca suntem sau nu in campanie electorala, un Guvern si politicienii trebuie sa ia decizii responsabile si de bun simt. Si, pentru mine, bunul simt inseamna si responsabilitate.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Ciolos contestare CCR lege marire salarii, #Dacian Ciolos lege marire salarii, #Guvern CCR lege marire salarii, #lege marire salarii Sanatate Educatie , #premier